stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 26.03.2024 11:22:50

Neverjetno, kakšna prevlada Tadeja Pogačarja! Ne boste verjeli, koliko tednov že vztraja na vrhu lestvice

Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je po skupni zmagi na dirki po Kataloniji zadržal prvo mesto na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Od preostalih slovenskih zvezdnikov je Primož Roglič (Bora-hansgrohe) izgubil dve mesti in je šesti, Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa je eno pridobil in je 18.

Za Pogačarjem je sanjski teden v Kataloniji. S štirimi etapnimi zmagami in enim drugim mestom je dobil sedemdnevno preizkušnjo svetovne serije in nekoliko povečal prednost pred tekmeci na vrhu lestvice. Na njem je sicer že 131 tednov zapovrstjo, skupno pa 141 tednov.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v zadnjih 12 mesecih zbral 7458 točk, drugi je danski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) s 6530,5 točke. Tretji je Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) s 5677,6 točke.

Tako Vingegaard kot Evenepoel bosta ob Rogliču nastopila na dirki po Baskiji, ki bo potekala med 1. in 6. aprilom. Pogačar se bo v prihodnjih tednih posvetil pripravam na dirko po Italiji (4. - 26. maj), naslednjič pa bo dirkal na spomeniku Liege-Bastogne-Liege 21. aprila.

Roglič je na lestvici po dveh tednih treninga po koncu dirke Pariz-Nica zdrsnil za dve mesti in je zdaj šesti. Mohorič je po nekaj solidnih uvrstitvah na belgijskih klasikah pridobil eno mesto in je zdaj 18.


Med najboljšimi osmimi slovenskimi kolesarji, ki prispevajo v izkupiček države, so še Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) na 124., Luka Mezgec (Jayco-AlUla) na 288., Gal Glivar (UAE Team Emirates Gen Z) na 357., Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) na 505. in Tilen Finkšt (Adria Mobil) na 768. mestu.

Zbir najboljših osmih slovenskih kolesarjev na lestvici držav še naprej zadostuje za tretje mesto. Slovenija ima 15.593 točk, več jih imata le Belgija (23.619) in Danska (19.264).

Ta teden bodo od Slovencev v svetovni seriji dejavni Mohorič, Tratnik, Govekar in Mezgec. Mohorič bo v nedeljo na startu prestižnega spomenika po Flandriji. Tam bodo nastopili tudi preostali trije, le da jih pred tem za razliko od Mohoriča čaka še sredina preizkušnja svetovne serije skozi Flandrijo.

Pri ženskah je vrh lestvice Ucija še naprej rezerviran za kar štiri kolesarke ekipe SD Worx-Protime. Prva je Nizozemka Demi Vollering, druga Belgijka Lotte Kopecky, tretja Švicarka Marlen Reuser, četrta pa še ena Nizozemka Lorena Wiebes.

Od Slovenk je po 20. mestu na belgijski klasiki Gent-Wevelgem najvišje ponovno Eugenia Bujak (UAE Team ADQ), ki je na 109. mestu. Dve mesti za njo je Urška Žigart (LIV-AlUla-Jayco), med najboljšimi 200 pa je še naprej tudi Urša Pintar (BTC CIty Ljubljana Zhiraf Ambedo).

Značke: kolesarstvo, lestvica

Članki iz rubrike