evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Tamara Pocak
Tamara Pocak
0 17.03.2015 08:34:29

Vcepil jim bo samozavest in disciplino

S temi besedami je včeraj na vprašanje: »Zakaj ravno Andrea Giani?« odgovoril predsednik odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Verjetno je to dvoje res tisto, kar ta reprezentanca potrebuje. V vseh teh letih ni uspela potrditi slovesa tako imenovane zlate generacije. Zdaj pa jo bo vodil trener in nekdanji odbojkar, ki ima za sabo izjemno igralsko kariero, vedno bolj pa se uveljavlja tudi kot trener.

giani osebna


Andrea Giani
Datum rojstva: 22. 4. 1970
Kraj rojstva: Neapelj (Italija)


Dosedanji klubi
– igralec: Sabaudia (1984–1985), Parma (1985–1996), Modena (1996–2007)
– trener: Modena (2007), Roma (2008–2012), Verona (2013–)


Največji uspehi
OI: 2 x srebro (1996, 2004), bron (1996)
SP: 3 x zlato (1990, 1994, 1998)
EP: 4 x zlato (1993, 1995, 1999, 2003), srebro (1991), bron (1997)
svetovna liga: 7 x zlato (1991, 1992, 1994, 1995, 1997, 1999, 2000), 2 x srebro (1996, 2004), 2 x bron (1993, 2003)


Trenutno namreč vodi ekipo Verone, kjer igra tudi slovenski korektor Mitja Gasparini, bil je tudi pomočnik selektorja italijanske reprezentance Maura Berruta, o njegovih igralskih sposobnostih in dosežkih pa ne velja izgubljati besed. Nedvomno je slovenska reprezentanca dobila človeka, ki o športu, v katerem deluje, ve veliko, ki je preživel vzpone in padce. Ki ve, kako mora delovati reprezentanca na najvišji ravni. Bil je namreč del fantastične izbrane vrste, o kateri naši zahodni sosedi še danes govorijo z izjemno nostalgijo in spoštovanjem. Italijani so namreč trikrat zapored osvojili naslov svetovnih prvakov, pomemben člen te ekipe pa je bil tudi Andrea Giani. V ogromno primerih biti izjemen igralec še ne pomeni biti tudi izjemen trener, toda o Gianiju kot trenerju je z zahoda slišati same pohvale. 

Tudi od kapetana izbrane vrste Tineta Urnauta, ki se zaveda časti in hkrati odgovornosti, ki jo ta poteza prinaša: "Izjemno sem vesel, da se je odbojkarski zvezi uspelo dogovoriti za sodelovanje s tako velikim imenom. Mislim, da Gianija ni treba posebej predstavljati. Kot trener velja za izjemno ambicioznega, zelo hitro je naredil preskok iz igralske v trenersko kariero, kar ne uspe vedno vsakomur," je bil dobre volje Urnaut, ki se že veseli novega izziva. "V imenu svojih soigralcev lahko povem, da je vzdušje zelo pozitivno, vsi imamo spoštovanje do njega," je še dodal član Latine, ki je v nedeljo premagala vodilno Modeno, enkrat v tej sezoni pa je uspel na kolena spraviti tudi Verono. A najslajši spomini na novopečenega selektorja pri Urnautu segajo v leto 2007. "Spremljal sem ga že od malih nog, imel pa sem tudi priložnost igrati proti njemu v pokalu Top Team v Modeni. Takrat je Autocommerce premagal Gianijevo Modeno, on pa je igral na položaju srednjega blokerja," se je z nasmeškom spomnil nekih drugih časov zdajšnjega ACH Volleyja.

giani urnaut


VSI SO VEDELI, KAJ JIM LAHKO PONUDIMO
Čeprav je bil predsednik OZS Metod Ropret med bolj presenečenimi in pretresenimi po odstopu Luke Slabeta s selektorskega položaja, pa prvega moža zveze preveva velik val optimizma. Priznava, da so imeli ob izboru selektorja sladke skrbi, saj so izbirali med nekdanjim trenerjem Ljubljančanov Igorjem Kolakovićem, še enim legendarnim odbojkarjem s področja nekdanje skupne države Ljubom Travico, na koncu pa je padla kocka: Andrea Giani. "Tehtali smo med izkušnjami, ki ju imata ostala dva kandidata, in med ambicioznostjo in življenjepisom, ki ga ima Giani. Verjamemo, da bo reprezentantom vcepil samozavest in disciplino," je izbiro pojasnil Ropret in dodal, da so prvi odzivi reprezentantov zelo pozitivni. Seveda so se mnogi ob tem vprašali, kako si lahko odbojkarska zveza privošči selektorja takšnega kova: "Vsi kandidati so poznali finančni okvir, v katerem delujemo, točno so vedeli, koliko in kaj jim lahko ponudimo. Vedo, da v tem trenutku v športu na splošno ne cvetijo rožice," je še dodal Ropret. Giani se bo kot novopečeni selektor, podpisal je dvoletno pogodbo, javnosti prvič predstavil v začetku maja, ko bo zbral reprezentante na pripravah pred dodatnimi kvalifikacijami, do takrat ga namreč čakajo klubske obveznosti, v naslednjih nekaj dneh pa bo znano tudi njegovo strokovno vodstvo: "Giani je izrazil željo, da ima enega svojega in enega slovenskega pomočnika ter svojega kondicijskega trenerja. Domačega pomočnika bomo predlagali na zvezi, njegovo ime pa bo znano zelo kmalu," je bil še nekoliko skrivnosten Ropret.

Članki iz rubrike