sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

gu
gu
0 20.07.2015 08:15:06

Slava in čast. Kaj pa 1,65 milijona? Ne, niti centa!

Pred zadnjim dnem Odprtega prvenstva Velike Britanije v golfu vodi igralec, ki bi s svojo zmago spisal zgodovino, a ravno zaradi tega ostal praznih rok, kar zadeva nagrado.

Komaj 22-letni Irec nedolžno otroškega obraza Paul Dunne vodi, čeprav preprosto ne bi smel voditi. Oziroma si, če smo povsem natančni, pred zadnjim dnem vodstvo deli še z dvema igralcema, a to razsežnosti zgodbe o eni največjih senzacij v zgodovini tega športa ne spremeni prav dosti. 

Ko je v tej fazi kultnega tekmovanja, ki letos na Škotskem poteka med 16. in 20. julijem, nazadnje vodil igralec s stausom amaterja, je bil svet še povsem drugačen. Bilo je daljnega leta 1927, ko je bilo to še nekaj relativno običajnega, medtem ko je danes na meji (ali celo čez njo) neverjetnega. Danes, torej 88 let pozneje! 


Hkrati je minilo natanko 85 let od zadnjega končnega slavja amaterja, leta 1930 je slavil (čeprav ni vodil pred zadnjim dnem) velikan tega športa Bobby Jones. Verjetno si znate predstavljati, kakšne razsežnosti bi zmaga amaterskega igralca imela v današnji konkurenci super profesionalnih milijonarjev, zato ni nič čudnega, da sta tako Irska kot Velika Britanija na nogah

Če bi Ircu uspelo, bi spisal eno najbolj čudežnih poglavij v bogati zgodovini golfa, hkrati pa bi poskrbel za neverjeten finančni paradoks. Ne le za slavo in čast, igralci igrajo tudi za vrtoglavih 1,15 milijona funtov (kar 1,65 milijona evrov!), vendar pa v skladu s pravili tega denarja ne more osvojiti amater.

Da, prav ste razumeli. Če bi Dunnu nekako uspelo zmagati in pisati zgodovino, bi poleg tega dobil le še slavo in čast. Medtem pa bi se za denarno nagrado obrisal po nosom. Verjeli ali ne, za svoje junaštvo, ki mu zre v oči in ob katerem zanj navijajo mnogi, ne bi dobil niti centa, niti prebite pare.  

Članki iz rubrike