gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
0 03.10.2015 16:04:47

Enajst tisoč evrov za vstopnici? Dogovorjeno

Reuters
Zelo hitro lahko ugotovimo, da je danes dan DD v skupini A uvodnega dela svetovnega prvenstva v ragbiju. Nekaj podobnega smo pisali že preteklo soboto, ko sta se v domu angleškega ragbija pomerila domača izbrana vrsta in Wales. Zdaj na Twickenham prihaja še Avstralija.

Če se sprašujete, zaka jdan DD, naj vam na hitro razložimo. O dnevu D smo pisali že ob dvoboju gorečih rivalov otoškega ragbija, zdaj pa je čas za naslednji odločilni obračun - med Angleži in Avstralci. Gre zgolj za igranje s črkami, čeprav dvojni D nima nikakršne zveze z zgodovinsko različico tega dne, ko so se zavezniki izkrcali v Normandiji v sektorjih »Omaha, Utah, Gold, Juno in Sword«.

Toda medtem ko se igramo predvsem s črkami, in ne s pomembnimi dogodki človeške zgodovine, lahko z gotovostjo trdimo, da med današnjim veleobračunom med dvema predstavnicama Commonwealtha (Britanske skupnosti narodov) ne bo niti trohice igračkanja in veseljačenja.

NAPETOST V MEGAVOLTIH
Seveda ne bo šlo za življenje in smrt, kot je nekoč dejal že zdavnaj pokojni Bill Shankly, toda že živčnost vseh privržencev domače izbrane vrste in natolcevanja nasprotnih navijačev bodo na legendarnem Twickenhamu ustvarili eno najbolj napetih vzdušij v zgodovini tega izjemnega kompleksa v zahodnem delu Londona.

To trdimo kljub domnevni tekmi leta, ki je bila na sporedu že prejšnjo soboto. Ta bi morala predstavljati nekakšen konec tekmovalne napetosti, in ne dodatnega zaostrovanja razmer. Morala bi predstavljati odločilni korak k angleškemu napredovanju v četrtfinale, in ne trepetanja pod težo zgodovine.

Angleži si bodo ob morebitnem današnjem porazu pravzaprav krivi sami. Proti Walesu so zapravili 10 točk prednosti. Pri zaostanku s 25:28 so imeli priložnost z lahkim zadetkom med visoko segajoči vratnici rešiti vsaj točko, a so se kapetan Chris Robshaw in preostali na zelenici odločili, da skočijo ranjenemu, a še kako brcajočemu nasprotniku za vratno žilo in ga pokončajo. Odločilni poskus se ni izšel po domačih željah, Wales pa se je veselil največje zmage nad gorečimi rivali v zgodovini.

avstralija
Reuters


KAKO DO NAPREDOVANJA
Seveda obstaja možnost za zgodnje slovo Angležev, a kar nekaj dejavnikov kaže na njihovo napredovanje. Če bodo izgubili, bo zgodbe konec. Anglija bo v plamenih, če potrebujete filmsko referenco. Toda če bodo domačini zmagali, lahko na koncu celo osvojijo prvo mesto v skupini. Poraz proti Walesu je bil zagotovo nepričakovan, še posebej ob številnih poškodbah nosilcev igre pri zmajih – že kar sedem dokončnih tako pred kot med prvenstvom.

Wales trenutno vodi s 13 točkami, a bi lahko izpadel tudi s 14. V zadnjem krogu ga čaka dvoboj z Avstralijo, ki ima precej boljši medsebojni izkupiček proti Valižanom. Pravzaprav imajo slednji proti »wallabiesom« katastrofalno statistiko.

V zadnjih sedmih letih so na vseh desetih mednarodnih testih ostali praznih rok, kar tudi Avstralcem nekoliko zmanjša pritisk pred današnjim obračunom z Anglijo. Vse je torej še odprto, Wales še ni povsem varen, Angleži pa tudi niso na električnem stolu, medtem pa bi Avstralija kljub današnjemu porazu še vedno vse držala v svojih rokah.

ČESTITKE, KOMURKOLI ŽE
Današnji obračun ima vse sestavine za pravi spektakel. Angleži bodo na krilih glasnih navijačev lovili zmago v dvoboju za biti ali ne biti, Avstralci pa bodo želeli pokvariti veselje domačinom, ki bi poraz in posledično izpad označili kot katastrofo kataklizmičnih razsežnosti. Na eni strani bo na zelenico vkorakala živčna in jezna ekipa, na drugi strani pa so Avstralci najbolj nedisciplinirani od velikih reprezentanc na turnirju. V dveh tekmah so dopustili neverjetnih 23 kazenskih strelov, in to proti Fidžiju in Urugvaju, ki ne veljata za fizično dominantni reprezentanci.

Največjo prednost pa bodo gotovo predstavljali domači navijači in malce oklestena trdnjava Twickenham. Avstralci na otoških tleh ne blestijo, poleg tega so Angleži malce nekorektni pri številu vstopnic, ki jih namenijo gostujočim navijačem. Če bodo Angleži vsaj tako »prizanesljivi« do Avstralcev, kot so bili do Valižanov na prvi tekmi, bodo morali precej razjarjeni privrženci izbrane vrste iz dežele tam spodaj zapraviti kar nekaj funtov za dragocen kos papirja.

Walesu so namenili 2000 vstopnic v enem od sektorjev, do vseh ostalih pa so se mogli dokopati po lastnih močeh. Podobno velja za Avstralce, ki bodo lastno moč merili le z globino denarnic. Morda komu delamo krivico, a ne predstavljamo si, da bi za posamično karto dvoboja skupinskega dela svetovnega prvenstva v ragbiju morali odšteti neverjetnih 4000 funtov. En uporabnik spletne dražbe je namreč kupil dve vstopnici za skrajno verjetnih 11 tisočakov naše valute. S tem je postal lastnik dveh najdražjih vstopnic v zgodovini svetovnih prvenstev, ko ne gre za finalne obračune. Lastniku dragocenih kosov papirja iskreno čestitamo, toda dvoboj Avstralije in Anglije na Twickenhamu si bomo raje ogledali prek televizijskih sprejemnikov.

Članki iz rubrike