sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

STA
STA
0 14.11.2015 23:18:44

Markovič, Garnbret in Škofic v finalu

Arsen Perić
Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic so trije slovenski predstavniki v velikem finalu zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnostnem plezanju v Kranju.

Lepo presenečenje je pripravila komaj 16-letna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu Janja Garnbret, ki bo v finalu nastopila z izhodiščem treh preplezanih smeri do vrha. Po kvalifikacijskih dveh je edina do vrha preplezala polfinalno smer za prepričljivo vodstvo.

Daleč najmlajša finalistka Garnbretova, ki v mlajših kategorijah nastopa še med kadetinjami, je tako vpisala svoj še tretji članski finale, potem ko je na zadnjih dveh tekmah najvišje ravni, ki se jih je udeležila, bila druga.

Lanska zmagovalka finalne tekme sezone Mina Markovič, ki bo na umetni steni dvorane na Zlatem polju lovila še četrto zmago v Kranju ter tretji naslov zmagovalke v seštevku težavnosti, je po dobrih kvalifikacijah v polfinalu pristala na četrtem mestu. Pred najuspešnejšo Slovenko sta se uvrstili še Belgijka Anak Verhoeven in njena južnokorejska tekmica za veliki globus Jain Kim, ki je v Kranju zmagala v letih 2010 in 2011.

V finale so se prebile še Avstrijki Jessica Pilz in Christine Schranz ter Francozinji Mathilde Becerra in Helene Janicot.



Pri moških je polfinale dobil Avstrijec Jakob Schubert, ki je v Kranju slavil v letih 2012 in 2013, drugo mesto sta si razdelila najuspešnejši Slovenec Škofic in Kanadčan Sean McColl, zmagovalec Kranja leta 2011. V finalu pa bomo znova videli španskega veterana Ramona Juliana Puigblaqueja. S tremi zmagami, v letih 2002, 2003 in 2010, kranjski rekorder med moškimi je bil četrti. Peto mesto je zasedel Japonec Minoru Nakano, šesto mesto in s tem vstopnico za finale pa so si razdelili Francoza Romain Desgranges in Gautier Supper ter branilec lanske zmage v Kranju Čeh Adam Ondra, ki je na Gorenjskem slavil tudi leta 2009.

Urban Primožič je nastope končal v polfinalu na 14. mestu, v ženskem polfinalu pa so obstale Rebeka Kamin na 17., Tjaša Slemenšek na 18., Veronika Meke na 25. in Tjaša Kalan na 26. mestu.

Na startu kvalifikacij je bilo 15 Slovencev, od tega jih je osem nastopilo v drugem krogu tekmovanja. Preostala sedmerica pa je nastope že končala na začetku, in sicer Martin Bergant (30.), Jure Raztresen (31.), Julija Kruder (39.), Kaja Škvarč Božič (40.), Milan Preskar (41.), Anže Peharc in Tim Unuk (oba 44. mesto).

Nedeljski finale se bo začel ob 18.45.

Članki iz rubrike