franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 23.05.2016 20:47:18

Izvrstna Eva Sajko

Eva Sajko
Stane Kadunc
Včeraj so v Novigradu s svojimi nastopi začeli še člani, od petih Slovencev se je najbolj izkazala Eva Sajko.

Sama otvoritvena slovesnost je bila zelo dobro organizirana in po dolgem času ni bila dolgočasna za tekmovalce, saj so govorci občutno skrajšali svoje govore. Smo pa novinarji na začetku tekmovanja naleteli na številne probleme. Statistika organizatorjev je bila pač malce nepopolna in v rezultatih se je našlo tudi veliko napak, zato jih je bilo potrebno seštevati kar ročno.

Led za našo reprezentanco je prebila Eva Sajko, simpatična Mariborčanka, ki že vrsto let igra za Celje. Tekmo je odlično odprla, saj je v prvem nizu podrla 166 kegljev, v naslednjem pa še sedem več. Potem je njen visok ritem malce popustil, toda nanizala je še 150 in še 160 kegljev in na koncu zbrala kar 649 podrtih kegljev. To je doslej tudi njen najboljši dosežek v reprezentanci.

Po koncu nastopa je Eva dejala: "Res sem zelo zadovoljna, da mi je uspelo opraviti nastop v skladu z mojimi pričakovanji. Malce je res, da sem v zadnjih metih naredila nekaj drobcenih napak, tako da bi bil lahko rezultat še malo večji. Sedaj razmišljam le o naslednji nasprotnici, ki jo bom dobila jutri zvečer, in se seveda pripravila za ta dvoboj. Šla bom korak za korakom."

Z njenim nastopom  pa je bil zelo zadovoljen tudi trener Lado Gobec, ki je kasneje dejal: "Res je odigrala odlično. Dosegla pa bi še boljši rezultat, če ne bi na koncu malce preveč popustila. Toda uvodni del je odlično končala."

Vzporedno z ženskami so nastopili tudi fantje. V tej skupini je "eksplodiral" Hrvat Hrvoje Marinović, ki je podrl za njega rekordnih 700 kegljev in tako postal novi član elitnega kluba 700, v katerem je le malo igralcev (manj kot deset). Za njim je naš znanec Vilmoš Zavarko zbral le kegelj manj. Močno pa je presenetil Francoz Julien Schmitt, ki je zaključil pri izvrstnih 678 podrtih kegljih.

Potem pa je na steze stopil naš prvi igralec, Pivčan Matej Lepej, ki sicer igra za Brest. Po izvrstnih 171 kegljih je potem padel v igri in v drugem nizu pa je končal na 154 kegljih. Toda v zaključnih metih že ni bilo več prave sigurnosti v njegovem metu. V tretjem nizu se je ta kriza že poznala v igri na polno, največ škode pa je bilo napravljeno sredi igre na čiščenje, kjer je zapravil kar lepo število kegljev. V zadnjem nizu se je vendarle zbral in vsaj delno popravil svoj rezultat (159 v tem nizu) in končal pri 620 podrtih kegljih, kar pa bo verjetno premalo za napredovanje.

Po nastopu je dejal: "Razočaran sem. Pa tako lepo sem zastavil. Ne vem, kaj se je pripetilo v tistih sedmih, osmih metih. Želel sem seveda maksimalno. Malce smole in nezbranosti. Verjetno sem ravno tu zapravil napredovanje."

Razočaranje je potem prišlo tudi še iz ženskega dela reprezentance. Za Nado Savič bi lahko rekli, da je že zelo izkušena igralka, od katere smo tu pričakovali dobre nastope. Toda njen uvod je bil katastrofalen, saj je v prvem nizu podrla le 128 kegljev. Tudi nadaljevanje ni bilo na njenem nivoju. V drugem nizu 135 in v tretjem nizu 144 kegljev. Na koncu se je vendarle uspela rešiti na 559 kegljev, kar je je žal občutno premajhen rezultat za uvrstitev med dvaintrideseterico igralk. Po nastopu je uspela izjaviti le, da je močno razočarana in da nikakor ni našla tiste prave udarne igre. Mimogrede pa dodajmo, da je le malo kasneje prvovrstno presenetila Estonka Heret Ots, ki je končala na svojih rekordnih 606 kegljih.

Tudi drugi nastop pri fantih nam ni prinesel olajšanja. Litijan Klemen Mahkovic, ki ga je prišel bodriti tudi enoletni sinek, je solidno začel s 150 podrtimi keglji. Sledila sta seriji po 161 kegljev. Prepričani smo bili, da bo na koncu dosegel zelo soliden rezultat, saj je bil po 110 metih v zelo dobri poziciji. Toda v  zadnjih metih pa mu je popustila zbranost in zapravil si je priborjeno ter na koncu končal pri le 618 podrtih kegljih, to pa po vsej verjetnosti premalo za napredovanje. Ravno v tej seriji pa smo dobili novo vodilno igralko. Madžarka Edina Timar podrla kar 653 kegljev in za štiri keglje prehitela Sajkovo, obe pa imata veliko prednost pred ostalimi, ki so že opravile nastop.

Trener Robi Blaha je po obeh nastopih svojih varovancev strnil svoje občutke: "Ni mi ravno jasno, kako sta odigrala pod svojim nivojem. Takrat, ko sta rabila več odločnosti, da bi zakorakala k dobremu rezultatu, sta napravila kar nekaj napak. Upam, da bodo jutri fantje bolj odločni in odigrali tako, kot so to počeli na pripravah."

Kot zadnja Slovenka pa je prvi dan zaključila debitantka Irena Mejač iz Tržiča, ki je tako debitirala v članski reprezentanci. Presenetljivo je dobro začela in prvi niz zaključila pri 157 kegljih, potem pa jo je skrivila trema. Tako v drugem kakor v tretjem nizu je imela veliko krizo v igri na polno, saj nikakor ni našel prave luknje. V drugem je podrla le 88 in v tretjem nizu še bolj skromnih 78 kegljev. K sreči je vsaj dobro čistila, da ni prišlo do katastrofe. Na veliko olajšanje navijačev in tudi trenerja pa se je v zadnjem nizu le prebudila in prišla do 158 kegljev. Skupno je končala s 586 podrtimi keglji. Ta rezultat bi morda lahko le zadoščal za nadaljevanje prvenstva, kar bi bil za debitantko lep uspeh.

irena mejac
Irena Mejač
Stane Kadunc

DANES V BOJ ŠE PREOSTALIH ŠEST SLOVENCEV

Drugi dan nastopov v predtekmovanju posameznikov bo nastopila še druga polovica igralcev in igralk. Vsi si želijo, da bi popravili oceno prvega dne. Iz slovenske izbrane vrste bomo na stezah imeli po tri igralke in igralce. Dan bo odprla Postojnčanka Anja Ulaga, ki bo svoj nastop začela že ob pol deveti uri. V naslednjem bloku pa bo nastopil Jure Starman, sicer član Calcita iz Kamnika.

Popoldne pride na vrsto še slovenski vrhunec, saj imamo zadnje štiri igralce v zadnjih štirih skupinah. Prvi (ob 13.10) bo nastopil prekaljeni Ljubljančan Primož Pintarič, ki ga bo podpiralo kar lepo število naših navijačev, ki so si vzeli dopust in si prišli ogledat to prvenstvo. Za Primožem bo nastopila Celjanka Anja Kozmus, katere sicer nismo bili vajeni, da igra tako pozno. Trener Gobec očitno meni, da ima že dovolj izkušenj, da lahko igra tudi proti koncu sporeda. Za njo bo na steze prišel povratnik v našo reprezentanco, Trboveljčan Uroš Stoklas. Naš tudi maratonski kolesar, ki ima za seboj tudi RAM, veliko dirko po Ameriki, je oblekel dres s slovenskim grbom po devetih letih. Nazadnje je bil prisoten leta 2007 v Košicah na Slovaškem. Zadnja serija pa se začne ob 16.40, ko bo začela nastop Brigita Strelec, za katero se tako začenja že drugi teden življenja tu v Istri, saj je bila prejšnji teden v vlogi selektorice mlajših članic.

Po končanem predtekmovanju pa se bo takoj začel uvodni krog tekmovanja v mix dvojicah in to z dvoboji v osmini finala. Kakšna bo sestava našega para, pa se bosta oba trenerja, Gobec in Blaha, odločila šele popoldne, ko se bo že nekoliko bolj videlo, kdo bo napredoval in kdo ne. Poleg tega bosta trenerja lahko tudi videla, kateri igralci imajo in tudi kakšno možnost v kombinaciji, saj bodo isti igralci in tudi igralke igrali v sprintu, ki je na sporedu v sredo.

Članki iz rubrike