stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 27.08.2016 12:45:54

Olimpijske igre se selijo v Azijo

Arhiv Svet24
Pyeongchang, prvi v seriji azijskih prirediteljev, se bori za pozornost.

Južna Koreja in Pyeongchang nikakor nista sinonima za nekakšen dom zimskih športnikov. Tudi samo izhodišče je nedvomno težje kot v Tokiu in Pekingu, ki sta sama po sebi atraktivna kraja in Korejce pri promociji naslednjih zimskih iger čez leto in pol čaka še veliko delo.

Brez dvoma so igre izziv za vsakega prireditelja, a Korejci bodo z znanjem in tehniko nedvomno dober prireditelj. V državi pa ne poteka debata o organizaciji, pač po o zimskem šport v Južni Koreji, v katerega se v preteklih letih ni vložilo dovolj sredstev in Korejci bodo imeli na igrah le redke adute za visoke uvrstitve. "Lepi centri in stadioni niso dovolj. Na prvem mestu mora vedno ostati športnik," ob tem dodaja korejska podpredsednika Mednarodne biatlonske zveze Nami Kim.

Tudi Kimova ne dvomi v dobro organizacijo. "Seveda bo zelo pomembno, kako bodo izgledala prizorišča, kakšno bo odprtje A gledalce bomo na stadione dobili le s športnimi uspehi. To pa je zelo pomembno za samo vzdušje na igrah, ki na koncu odloča o sami izvedbi."

Kimova je še vedno kritična do odločitev o vrhunskem športu v državi. Tam se je lani olimpijski komite združil z nekakšnim Svetom športa za vse, ki pa je bolj osredotočen v športno rekreacijo in šport mladih, kot pa v vrhunski šport. Sama je prepričana, da gre za napačno odločitev, saj naj bi se po njenem mnenju tako še zmanjšal interes za vrhunski šport. "Močneje moramo podpreti športno elito, ki jo imamo."



Posebej pomembno je to tik pred igrami. V Koreji v zadnjih letih sicer vzgajajo odlične hitrostne in umetnostno drsalce, daleč pa so od želje Mok, ki je Korejo od dodelitvi iger pozvala, naj v sedmih letih skuša v vseh disciplinah vzgojiti konkurenčne tekmovalce.

Pyeongchang dela zadnje organizacijske načrte. Nazadnje je kar 100-članska delegacija obiskala Rio, kjer se je seveda seznanila z organizacijo, obenem pa močno promovirala tudi lastne igre. Še bolj aktivni so Korejci seveda na novih azijskih trgih.

Igre naj bi namreč infrastrukturno močno razvile sicer redko naseljeno regijo. Ne le športno. Prihodnje leto bo Pyeongchang predvidoma dobil novo več milijard vredno železniško povezavo s Seulom, ki bo s hitrim vlkom dosegljiv v nekaj več kot eni uri. In vsaj v gradbenem smislu so vsi projekti usklajeni s predstavljenimi načrti, čeprav je bilo na začetku nekaj pomislekov predvsem v zvezi s stroški.

Zadnji športni objekti bodo predvidoma končani do marca. Prihodnje leto bo sledila tudi serija testnih tekmovanj pred igrami, teh je predvidenih kar 28. Tudi ta bodo namenjena promociji. Korejci pa so zmogli še en pomemben korak, marketinško so se že povezali s snovalci iger v Pekingu in Tokiu ter tako okrepili prisotnost za za njih pomembnih trgih.

Članki iz rubrike