Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
1 01.03.2017 13:35:39

Farsa na prvem gimnastičnem svetovnem pokalu v 2017

Nova sezona svetovnega pokala v športni gimnastiki se je za specialiste po orodjih po reformi tekmovanja Mednarodne gimnastične zveze (FIG) sicer začela novembra lani v Cottbusu, minuli konec tedna v Melbournu pa je bila prva tekma v novem letu. A izkazalo se je, da so na peto celino pripotovali le redki; manjkali so zlasti Evropejci.

Pri zvezi FIG so lani ponosno predstavili reformo svetovnega pokala, ki naj bi tekmovanju povrnila stari ugled in spet na tekme privabila najboljše telovadce sveta, kot je bilo to v najboljših časih slovenskih asov Aljaža Pegana in Mitje Petkovška.

Po novem so na koledarju le štiri tekme svetovnega pokala - Cottbus, Melbourne, Baku, Doha -, vse druge, med njimi bo maja tudi tekma v Kopru, so po novem tekme izziva - challenge. A že prvo sezono po uvedbi reforme lahko pri FIG spet staknejo glave, saj je že druga postojanka ostala brez odmevnejše udeležbe. Iz Evrope je v Avstralijo pripotovalo le pet telovadcev in ena telovadka.



V moški konkurenci je sicer blestel mladi Japonec, ekipni olimpijski prvak in svetovni prvak Kenzo Shirai, ki je zmagal na parterju, preskoku in drogu ter osvojil drugo mesto na bradlji. Na konju pa je v zelo okrnjeni konkurenci, če vemo, da je v svetovnem vrhu na tem orodju večina Evropejcev, zmagal eden redkih evropskih telovadcev na tekmi, nekdanji trikratni svetovni prvak Madžar Krisztian Berki, ki se vrača na sceno. Še slabša je bila konkurenca med telovadkami, saj je že v kvalifikacijah nastopilo le po šest do devet tekmovalk na posamezno orodje.

Tudi slovenski telovadci so izpustili uvodno tekmo svetovnega pokala leta 2017, saj je bila ta po besedah selektorja Sebastijana Piletiča enostavno predaleč. Prvi preizkušnji za Slovence bosta torej svetovna pokala ta mesec v Bakuju in Dohi.

Članki iz rubrike