franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 08.03.2024 11:06:45

Mladi imajo nova znanja, starejši pa izkušnje

Mirjam Podobnik s svojima varovancema
osebni arhiv
Mirjam Podobnik in Matic Bizjak sta danes sodelavca v plesnem društvu Kazina, pred desetletji pa ga je s prvimi koraki uvajala v plesni svet.

Bizjak rad pove in poudari, da ga je prav Podobnikova plesno zaznamovala in vzgojila, ko je pri desetih letih prvič stopil v njeno skupino, čeprav je prve plesne korake spoznal že mnogo let prej. "Verjetno sem bil kje na robu dvorane in v tišini ponavljal vaje," se spominja svojih prvih vaj pri Podobnikovi. Kasneje so sledili solistični treningi, kjer ni manjkalo ne solz ne smeha ali oštevanj, a Podobnikova je bila prepričana o njegovem uspehu: "Njegovi mami sem takoj rekla, da bo državni prvak." In je bil – večkrat.

Pot ga je kasneje peljala nazaj v plesni klub Bolero, kjer je tudi začel svojo plesno pot, a je bila prav Podobnikova tista, ki je vztrajala, da se mora vrniti – sprva kot plesalec, kasneje kot pedagog in koreograf.

Besede učitelj ne mara

Bizjak sicer pravi, da nikoli v sebi ni imel občutka, da bo kdaj predajal znanje mlajšim in jih vodil skozi del njihovega odraščanja: "Besede učitelj ne maram, zato je niti ne uporabljam. Zdi se mi, da se v življenju vsi učimo – eden od drugega. Da sem danes tu, kjer sem, je splet zelo lepih okoliščin in res sem vesel, da delam, kar imam neizmerno rad, v pozitivnem okolju in z ljudmi, ki mi ogromno pomenijo."

Danes sta sodelavca

Nekdaj učenec in trenerka sta danes čudovita sodelavca. Bizjak pravi, da se lahko v vsakem trenutku obrne na Podobnikovo. Ona pa pravi: "Mlada garda poseduje veliko novega znanja, mi starejši pa izkušnje. To se lahko krasno prepleta. In tudi se!"

V Kazini, kjer delata, je Podobnikova zadolžena za poučevanje najmlajših. "Odlično dela z najmlajšimi in jih pripelje do visokega nivoja, ki je postavljen v Plesni zvezi Slovenije. Pri mladincih nato plesalce prevzamemo jaz, Petra Gabor in Tina Turk. Seveda pa smo čisto vsi vpleteni v tekmovalni sistem in je navada, da več trenerjev dela z enim plesalcem. Več oči več vidi," pojasnjuje Bizjak.

Ista sta

"Stavek 'Ista sta!' sem slišal že kar nekajkrat. In vedno ga vzamem kot velik kompliment,« poudarja Bizjak, a dodaja, da znanja vseeno ne predajata na enak način. »Zagotovo dajeva poudarek istim zadevam in jih želiva potegniti iz plesalcev. Kako do tega prideš, je seveda odvisno od trenerja in odnosa s plesalcem. Načinov je na tisoče; kateri je pravi, ne vem," ugotavlja Bizjak.

Tudi Podobnikova je prepričana, da je v zgodnjem obdobju zelo vplivala nanj: "Včasih se mi zdi kot neka moja dodana vrednost. Njegovo znanje, ki ga je nabiral tudi v baletu in drugih plesnih šolah, se mi zdi dobra nadgradnja mojim plesnim osnovam." In Bizjak pritrdi: "Name je že v moji fazi odraščanja naredila velik vtis. Res sva imela lep odnos in veliko njenih besed se mi je usedlo nekje zadaj v glavo. Danes to poskušam sam predajati naprej. Tisto nekaj več, kar ti ples v življenju lahko da. Pri Mirjam izredno cenim njeno iskrenost, pogum, vztrajnost ... Pa ne samo v plesnem smislu! Nekaj pač je, kar začutiš pri človeku in te pritegne."

Esteta z enakim okusom za glasbo

Kot plesna ustvarjalca imata zelo razvito in jasno estetiko, ki ji sledita, pravita. »Nimava enakega stila, se mi pa zdi, da sva si podobna. Estet je, jaz pa tudi. Oba imava rada lepo. Ugotavljam, da mu je blizu glasba moje mladosti. Veliko ustvarja na njo. Jasno – ko me vpraša za mnenje, mu po navadi pritrdim,« pojasnjuje Podobnikova.

Brez dlake na jeziku

Oba sta tudi zelo odkrita in iskrena. Bizjak pravi: "Z Mirjam s tem nimava težav. Sva si karakterno zelo podobna." Podobnikova pa potrdi: "Nekako sva si podobna v odzivih, kot tudi, da nimava dlake na jeziku. Mislim, da si lahko poveva stvari neposredno in oba to odkritost ceniva."

Podobnikova in Bizjak se izjemno spoštujeta in cenita, čeprav sta nekdaj bila v vlogi učenca in trenerja, ne nazadnje sta se v nekem obdobju tudi soočala kot konkurenta, ko je nekaj let Bizjak poučeval in treniral tekmovalce v konkurenčnem klubu. "Mirjam zelo spoštujem in cenim kot osebo, sodelavko, koreografinjo, ki je ogromno naredila na plesni sceni," pojasnjuje Bizjak. Podobnikova pa dodaja: "Kot ekipa sva zelo kompatibilna in na minulem svetovnem prvenstvu v Belgiji sva se neskončno zabavala in nasmejala. Hvaležna sem mu za mladostno razigranost in pomoč, ki mi jo nudi na tekmovanjih."

Galerija

Članki iz rubrike