franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

(tzs)
(tzs)
0 08.03.2024 11:27:13

Sofija bo dala veliko odgovorov

Patrik Divković
TZS
Z jutrišnjim kvalifikacijskim paralimpijskim turnirjem se v bolgarski Sofiji začenjajo evropske olimpijske kvalifikacije. Paratekvondoistom je namenjen petek, v soboto in nedeljo se bodo za olimpijske vozovnice borili še tekvondoisti.

Včeraj se je v glavno bolgarsko mesto odpravila majhna slovenska zasedba, ki jo sestavljata borca Patrik Divković in Ivan Trajković, trenerja Goran Divković in Jure Pantar, ter vodja poti Dragan Zarić, ki je sporočil: "Ni veliko manjkalo in ostali bi doma, saj v Nemčiji stavkajo letališki delavci. Na srečo smo pravi čas uspeli zamenjati vozovnice, tako da smo v Bolgarijo potovali iz Zagreba prek Dunaja. Fanta sta dobro pripravljena. Ker gre za mini olimpijske igre, je temu primerna kakovost. Lahko izpadeta v prvem krogu, lahko se uvrstita v finale. Črta med uspehom in neuspehom je zelo tanka. Spomnimo se, kako blizu uvrstitve je bil pred leti Jure Pantar, pa Franka Anić. In nazadnje Patrik Divković. Vse je možno, a ponavljam, naša kandidata sta res dobro pripravljena!"

Tako Divković kot Trajković imata pred očmi jasen cilj, da se skozi zadnje olimpijsko sito uvrstita v Pariz. Pred nekaj dnevi je svetovna tekvondo zveza objavila seznam udeležencev po posameznih kategorijah; 131 posameznikov in posameznic upa, da se jim bo uspelo prebiti do finala, saj bosta na olimpijski turnir napredovala le po dva najboljša iz vseh osmih kategorij. V Ivanovi kategoriji do 80 kilogramov je prijavljenih dvajset borcev, v Patrikovi nad 80 kilogramov pa dvanajst. "Takoj ko smo izvedeli za kvalifikacijski seznam, smo sestavili 'svoj' žreb, za katerega menim, da je 99-odstotno zanesljiv. Najprej bom imel za nasprotnika Poljaka Wojtkowiaka, nato zmagovalca med Belorusom Plonisom in Makedoncem Georgievskim, ki sta zelo kakovostna tekmovalca. Imam možnosti, saj je žreb ugoden in sposoben sem premagati obe oviri. Bomo videli, kako bo," je o morebitnih nasprotnikih v Sofiji razmišljal Patrik Divković.

Daljša pot do polfinala čaka Ivana Trajkovića. V kategoriji do 80 kilogramov je prijavljenih osem tekmovalcev več kot v Divkovićevi kategoriji. "Vsaj na papirju moram premagati dva zahtevna nasprotnika. A lahko bi imel tudi tri takšne. Upam, da bo prvi dvoboj, v katerem me čaka Romun, takšen, da se bom dobro ogrel. A mi je jasno, da ne smem nikogar podcenjevati. Na OP Slovenije je Cristescu izpadel v prvem krogu. V drugem dvoboju se bom boril proti Bosancu Husiću, ki dosega veliko točk. Moral bom vzdržati njegovo agresivnost oziroma ostati zbran. Vem, da je vse odvisno od mene. Sledil bo dvoboj z Afganistancem Mansurijem. V polfinalu pričakujem Grka Telikostoglua ali Danca Hrnića. Sem spočit, saj sem v zadnjem tednu izvajal predvsem treninge, usmerjene v taktično pripravo na turnir," je svoj pogled proti Sofiji podal še Ivan Trajković. Obe najtežji moški kategoriji bosta na programu v soboto.

Tri kolajne za slovenska kadeta

V ponedeljek je bila v Sofiji na tekmi svetovnega pokala reprezentanca v tehniki. V športnem kompleksu sofijske Asics Arene se je za čim boljše rezultate v članski, mladinski in kadetski konkurenci potegovalo 300 tekvondoistov. Med njimi je bilo sedem slovenskih reprezentantov. Najvišje je v kadetski konkurenci posegel Enej Gačnik, ki je bil med posamezniki drugi in tretji v paru s Tajdo Bašar. Po besedah Renate Mavrič, selektorice slovenske reprezentance, so bili Enejevi nastopi zelo dobri. V močni konkurenci je dokazal, da spada v sam evropski kadetski vrh. Gačnik in Bašarjeva sta v konkurenci parov prvič tekmovala skupaj. Med šestimi pari sta se prebila do tretjega mesta. Turnir je pokazal, da imata še dosti neizkoriščenega potenciala. Sta na dobri poti in sta s tretjim mestom dokazala, da sta že zdaj zelo konkurenčna. "S svojim nastopom na OP Bolgarije sem zelo zadovoljen. Pred nastopom sem imel nekaj treme. Posamično sem dosegel drugo mesto. Tekmoval sem tudi v paru. Tam sva s Tajdo segla po tretjem mestu. Zelo sem vesel, da sem dosegel tako dober rezultat na tako velikem tekmovanju," je bil Gačnik več kot zadovoljen z dvema kolajnama.

Bašarjevi, ki je med kadetinjami osvojila deseto mesto, je bilo to prvo tekmovanje na tako visoki ravni. Pomse, ki jih je izpeljala, so pokazale, da se bo treba posvečati natančnosti izvedbe. Po tekmovanju je Bašarjeva povedala: "Glede na to, da je bil to moj prvi G-turnir, sem z rezultati zelo zadovoljna. Ko sem izpadla iz finala, sem pričakovala, da bom nižje, kot sem na koncu bila. Pred tekmovanjem me je bilo malo strah, a ko sem bila na tatamiju, je strah minil!"

V kadetski konkurenci je tekmovala, prav tako prvič, še Lana Kastelic. Turnir je zaključila kot dvanajsta. V mladinski konkurenci smo imeli tri zastopnice. Lara Zabukovec je bila med njimi najbolj uspešna, saj se je uvrstila v finale, v katerem je bila osma in se je zelo približala kolajni. Aleša Gačnik se je uvrstila v polfinale in osvojila 21. mesto. Neža Berden je bila v prvem krogu štirinajsta v svoji skupini. Tudi Lorena Zabukovec, ki je tekmovala v članski konkurenci, je zaključila tekmovanje v prvem krogu.

Galerija

Članki iz rubrike