pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 23.11.2015 12:35:46

Žbogar: Precej vala, malo vetra

Vasilij Žbogar
psno
V Takapuni na Novi Zelandiji se je s sobotnim odprtjem začelo svetovno prvenstvo razreda finn, jadralci, tudi s slovenskim olimpijskim kandidatom Vasilijem Žbogarjem, pa se bodo v prvih plovih pomerili v noči na torek po slovenskem času. Do sobote jih čaka 10 plovov in najboljše še finalna regata.

Najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je že oktobra odpotoval na sklepne priprave na Novo Zelandijo, kjer se bodo tekmovalci potegovali tudi za štiri dodatna mesta za nastop v Rio de Janieru. S tem Izolčan na srečo nima več skrbi, saj si je pot v Brazilijo prijadral že lani na SP olimpijskih razredov v španskem Santanderju.

Žbogar je jeseni po vrnitvi s predolimpijske regate v Riu nadaljeval s treningi v Valencii in na Gardskem jezeru, konec oktobra pa odpotoval v Takapuno, kjer je opravil še zadnje priprave in spoznal razmere na prizorišču svetovnega prvenstva.

"Zelo sem zadovoljen, da smo tako zgodaj prišli sem, saj smo v miru lahko pripravili jadrnico in opremo, potem pa veliko trenirali," je povedal o zgodnjem prihodu na prizorišče in nadaljeval: "Tukaj je pomembno opraviti veliko treningov, saj so razmere zahtevne za jadranje. Precej je vala, malo vetra, ki pa hitro menja smer, vreme se zelo hitro spreminja."

"VSE BI MORALO BITI POPOLNO"


Dobro poznavanje razmer bo vsekakor pomembno, saj bo treba biti za dober rezultat ves čas med najboljšimi, spodrsljaji pa ne bodo dovoljeni: "Konkurenca je zelo močna, tu so vsi najboljši v letošnji sezoni, tudi serijski zmagovalec Britanec Giles Scott in zmagovalec nedavnega finala svetovnega pokala v Abu Dhabiju, Ivan Kljaković Gašpić. Za mesta med najboljšimi bo treba res dobro jadrati, dobro pripraviti opremo, skratka vse bo morali biti popolno."

Izolčan, drugi z letošnjega evropskega prvenstva, o napovedih ni želel govoriti, je pa želje pred svetovnim prvenstvom razkril njegov trener Luca Devotti: "Vasilij sodi med pet najboljših jadralcev na svetu, zelo dobro prenaša pritiske in pomembnost velikega tekmovanja, zna se osredotočiti na jadranje in to je zelo pomembno. Ne vem, če lahko zmaga, ampak pričakujem ga med najboljšimi. Prizorišče je zahtevno, pomembna bo fizična moč, Vasko pa po poškodbi reber še ni 100-odstotno pripravljen. Če povem po pravici, od njega prej pričakujem odličje v Riu kot v Takapuni."

ZBRANA VEČINA  NAJBOLJŠIH
Na regatnem polju bo večina jadralcev iz petindvajseterice ISAF lestvice razreda in veliko starih znancev z olimpijskih iger 2012 v Londonu.

Skupaj je prijavljenih kar 80 jadralcev iz 28 držav, za naslov svetovnega prvaka pa se bodo med drugim potegovali aktualni svetovni prvak Britanec Giles Scott, ki je v zadnjih dveh letih praktično nepremagljiv, Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, prvi z lestvice, aktualni evropski prvak in zmagovalec nedavnega finala svetovnega pokala v Abu Dhabiju, srebrni in bronasti iz zadnjih olimpijskih iger v Londonu Danec Jonas Hogh-Christensen in Francoz Jonathan Lobert. Na regatno polje se vrača tudi Španec Rafael Trujillo, ki je v Atenah osvojil srebrno olimpijsko medaljo v razredu finn.

Članki iz rubrike