stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 26.11.2015 10:54:40

Divjevodaši presenečeni iz Ria

Arsen Perić
Za slovenskimi slalomisti na divjih vodah je že nekaj uvodnih treningov na olimpijski progi v Riu de Janeiru, ki so prinesli najrazličnejše občutke.

Nekateri so nad novim kanalom navdušeni, med njimi je tudi aktualni evropski prvak in svetovni podprvak Benjamin Savšek, spet na druge sprva ni naredila najboljšega vtisa.

Predvsem je zanimivo to, da proga na prvi pogled ne deluje tako zahtevna kot na primer olimpijski progi v Londonu in Pekingu.

"Proga je precej manj divja kot tista v Londonu," je izpostavil Sašo Taljat, podobnega mnenja pa je tudi Urša Kragelj, ki vseeno opozarja, da še zdaleč ni nezahtevna: "Proga je sicer kar presenečenje, glede na to, da je olimpijska, sem pričakovala progo z več padca, kot na primer v Londonu, je pa bolj podobna tisti na Dunaju, voda je kar počasna. Ni pa zaradi tega nič manj zahtevna, ravno nasprotno, nekatere kombinacije so zelo zahtevne."

DO IGER ŠE NEKAJ SPREMEMB
Ker so novo kajakaško prizorišče odprli nedavno, gre pričakovati, da bo do olimpijske tekme proga doživela še nekaj popravkov in izboljšav. "Prvi vtisi niso bili najboljši, ampak se počasi navajam. Mislim, da proga ni še čisto dokončana. Podobno je bilo v Londonu, veliko 'rol', valčkov en za drugim, ampak upam in mislim, da bo z nekaj popravki proga postala dobra, čeprav bo daleč od preteklih prog, saj je padca veliko manj. Proga je res posebna," je razložil Luka Božič.



Slednji z velikim navdušenjem z reprezentančnimi kolegi in kolegicama tudi raziskuje okolico. Ekipa je že obiskala znamenito Copacabano, ki pa je zaradi dežja ni uspela dodobra izkusiti. "Rio smo si že ogledali, ampak zelo na kratko, ker smo imeli nesrečo z vremenom, saj je deževalo," je pojasnila Kragljeva, ki je priznala, da sopara ni prav prijetna za treninge, saj je vse skupaj bolj naporno, Luka Božič pa je dodal: "Kot proga, je tudi Brazilija posebna. Moraš se navaditi na življenje tukaj. V predelu, kjer živimo, je res prisotna velika revščina in tudi nimaš tistega občutka varnosti, saj so nas na to tudi prej opozorili. Dobra dva tedna sem bil v Indoneziji, kjer tudi vidiš veliko revščine, ampak tam je vsaj veliko turistov in hotelov, tukaj smo pa vrženi med domačine in favele. Lastnik hiše nam veliko pomaga. Peljal nas je že pred Maracano in Copacabano, malo smo se tudi vozili skozi mesto."

OD ŽARA DO DRUŽENJA S ŠOLARJI
Slovenci so tudi že uživali v brazilski kulinariki, saj so obiskali restavracijo s tradicionalnim brazilskim žarom. Še posebej zanimiva izkušnja pa je bilo druženje s šolarji bližnje privatne šole. Lastnik hiše, ki je prostore oddal slovenski ekipi, je namreč tudi lastnik šole, tako da je organiziral prijetno druženje otrok z našimi slalomisti.

Treningi in raziskovanje okolice bodo sedaj malce potisnjeni v ozadje, saj se prav danes začenja testno tekmovanje Aquece Rio, kjer bodo simulirali olimpijsko preizkušnjo. "Tekma sicer ne bo pravi pokazatelj pripravljenosti za prihodnje leto, saj je večina tekmovalcev še v procesu treninga. Tudi psihični pritisk na testni in potem olimpijski tekmi se ne more primerjati," je pred nastopom v dvojcu dejal Taljat.

V Braziliji bodo na testnem tekmovanju nastopili kajakaša Peter Kauzer in Simon Brus, kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič ter dvojec Božič - Taljat. Prvi dan izločilne vožnje čakajo kanuiste in kajakaše, drugi dan kajakašice in dvojce, tretji dan bodo na vrsti kvalifikacije, kjer bo nastopilo toliko čolnov kot jih bo imelo pravico nastopa na olimpijskih igrah, zadnji dan testnega tekmovanja pa sledijo še polfinala in finala.

Članki iz rubrike