Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 30.11.2015 11:51:11

Plavalci po nov približek k 100. medalji

Arsen Perić
Plavalna reprezentanca Slovenije je dopoldan odpotovala v izraelsko Netanyjo, ki od srede do nedelje gosti 18. evropsko prvenstvo v plavanju. Doslej je Slovenija na največjih tekmovanjih, olimpijskih igrah ter svetovnih in evropskih prvenstvih osvojila 95 medalj in Izrael bo priložnost, da se ekipa približa 100. jubilejnemu odličju.

Prav evropska prvenstva v 25-metrskem bazenu so tista tekma, kjer imajo slovenski plavalci, tudi po zaslugi Petra Mankoča, največ osvojenih odličij. Na prejšnjih 17 tekmovanjih, Slovenija ni nikoli ostala brez medalje, so jih osvojili 56, med njimi 17 zlatih, 20 srebrnih in 19 bronastih.

Nova priložnost bo Netanya, mesto v bližini Tel Aviva na sredozemski obali, kjer bo udarno orožje Slovenije Ravenčan Damir Dugonjić, ki bo v "obljubljeni deželi" branil zlato na 50 m prsno in bron na 100 m prsno z zadnjega tovrstnega tekmovanja v Herningu na Danskem pred dvema letoma.

PRVI UDARNI DAN SREDA


Prvi udarni dan bo že sreda, po novem bo tekmovanje prvič namesto štiri dni trajalo pet, ko Dugonjića čaka nastop v paradni 50-metrski disciplini. Že prvi dan pa bo blizu medaljam tudi Radovljičanka Anja Klinar, ki bo nastopila na 400 m mešano in 800 m prosto, a bo morala slednja za to, da se vmeša v boj za stopničke, bržkone odplavati tudi nove državne rekorde. Na 800 m prosto, finale bo na sporedu v četrtek, ji je to letos že uspelo, njen rekord na 400 m mešano pa je star že pet let.

Ostali Slovenci Ravenčanki Gaja Natlačen in Tjaša Oder, Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, plavalka Ljubljane Tara Vovk, Velenjčanka Nastja Govejšek in triglavanka Špela Bohinc ter Radovljičan Robert Žbogar in Mariborčan Martin Bau, pa bodo v osnovi lovili nove osebne rekorde, najprej uvrstitev med najboljših 16, posamezniki pa tudi finala. Žbogar, Vozlova in Odrova so bili že finalisti EP, Govejškovi pa finale še manjka, zato pa ima doma kolajno iz mešane moško-ženske štafete, ki jo je skupaj s Petrom Mankočem, Damirjem Dugonjićem in Anjo Čarman osvojila na prvenstvu leta 2012 v francoskem Chartresu.

Že v ponedeljek zvečer bodo Slovenci opravili prvi lažji trening po dolgi poti preko Istanbula, prava priprava in privajanje na tekmovalni bazen pa jih čaka v torek.

Članki iz rubrike