zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 27.11.2015 10:21:08

Pred odhodom požarni alarm v radovljiškem bazenu

Arsen Perić
Pred slovenskimi plavalci je še zadnji vikend priprav, preden v ponedeljek odpotujejo v Izrael na evropsko prvenstvo v 25-metrskem bazenu, ki bo med 2. in 6. decembrom.

Najbolj živahno je bilo pred odhodom v Radovljici, kjer je v četrtek zvečer selektorja Miho Potočnika in njegova varovanca Anjo Klinar in Robija Žbogarja presenetil požarni alarm.

Tamkajšnji gasilci so hitro poskrbeli za red pod Oblo gorico, za vsak primer pa sta si slovenska potnika na EP zagotovila petkov jutranji trening v Kranju, saj v Radovljici v četrtek takoj ni bilo jasno, ali je šlo na bazenu le za tehnično napako in ali je poškodovan kateri od vitalnih delov, ki uravnava ogrevanje.

A za oba radovljiška aduta in slovenskega selektorja je bila situacija na bazenu manjša skrb. V središču pozornosti je EP, ki se ga bo udeležilo 10 slovenskih plavalcev. Ob Klinarjevi in Žbogarju tja potujejo še Ravenčan Damir Dugonjić, ki bo na EP branil zlato na 50 m prsno in bron na 100 m prsno z zadnjega EP v Herningu 2013, njegovi klubski kolegici Tjaša Oder in Gaja Natlačen, Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, Špela Bohinc iz Triglava, Velenjčanka Nastja Govejšek, mladinka Ljubljane Tara Vovk, udeleženka letošnjih evropskih iger v Bakuju in Mariborčan Martin Bau. Nastop sta odpovedala Peter John Stevens in Tanja Šmid, brez pravice nastopanja pa je zaradi mladosti ostala kadetinja Fužinarja Janja Šegel, ki pa je dosegla 100-odstotno reprezentančno normo.

NAJVEČ PRIČAKUJEJO OD DUGONJIĆA
Spiski prijav najvišje uvrstitve obetajo Dugonjiću, ki je drugi na 50 in 100 m prsno za britanskim svetovnim rekorderjem Adamom Peatyjem, Klinarjeva ima pa po letošnjih slovenskih rekordih, svojih prvih po petih letih, drugi izid sezone v Evropi na 800 m prosto in četrtega na 400 m prosto, med vsemi prijavljenimi pa si je v zadnjih 15 mesecih, ki se upoštevajo v prijavah, priplavala četrti izid na daljši in šesti izid na krajši razdalji.


"Ta preračunavanja ustvarjajo samo pritisk. Vse to je nepomembno. Naše normo so postavljene visoko in prav vsi plavalci imajo možnost, da se ob dobrem dnevu in dosežku, s katerim bi ponovili osebne rekorde, ali bi bili blizu jih, uvrstijo med najboljših 16, kar je seveda naš osnovni cilj. Posamezniki imajo višje cilje, a tudi oni bodo morali v predtekmovanju, polfinalu in finalu pokazati svoje najboljše plavanje v sezoni. Naš prvi adut za medalje ostaja Damir Dugonjić," pred potjo pravi Potočnik.

Dugonjić meni, da je Izrael le stopnica do OI v Rio de Janeiru. "Potrebujem kakovostne tekme. Treniram res v olimpijskem bazenu, a je tudi ta del sezone pomemben in v manjšem bazenu je več poudarka na skoku, obratu in drugih pomembnih elementih. Seveda je cilj medalja. Verjamem, da sem sposoben odplavati osebne rekorde tudi, če bom malo manj spočit, potem pa bomo videli, kam me bo to na tekmi pripeljalo," pravi ta čas prvi slovenski plavalec. Letos je že prikazal nekaj dobrih dosežkov na 50-metrski razdalji, na daljši mu pravi izid še manjka. "Res bi si želel še kakšno sekundo boljši dosežek že v pripravljalnem obdobju," pravi visokorasli Korošec. A velikih skrbi ni. Tega se zaveda tudi njegov trener Matija Medvešek: "Saj je bilo vsako leto tako, forma pa je tempirana za EP."

KLINARJEVA CILJA NA STOPNIČKE
Blizu zmagovalnim stopničkam, vsekakor pa kandidatinja za finale, je tudi Anja Klinar. "Tudi zame bodo glavna tekme avgustovske olimpijske igre. Kljub dobrim letošnjim izidom še vedno velja, da sem boljša v velikem bazenu Seveda pa je fino, da imam tudi pozimi eno močno tekmo, sama od sebe pa tam pričakujem kakšen osebni rekord, potem pa bomo videli." Jeseničanka ima prijavljene tudi nastope na 200 in 400 m mešano ter 200 m delfin.

Na zadnji tekmi je za nov slovenski rekord poskrbela tudi mlada Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je najboljšo znamko v državi na 50 m delfin premaknila na 26,26 sekunde. "Že na zadnjih prvenstvih v Chartresu in Herningu sem bila polfinalistka. Enake cilje imam tudi letos. Skrita želja je seveda finale, a v osnovi si želim čim boljše plavanje in nove osebne rekorde," pravi plavalka, ki ima iz Chartresa doma tudi medaljo, osvojeno v mešani štafeti.

Z željo po osebnih rekordih se v Izrael odpravljajo tudi ostali Slovenci, a za večino bo enako pomemben nastop teden dni kasneje na mitingu v Mariboru, kjer bodo lovili norme za EP 2016 in olimpijske igre v Riu.

Članki iz rubrike