Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 01.12.2015 10:07:27

Dugonjić: Prvi favorit je Peaty

Arsen Perić
Slovenski plavalci so v ponedeljek zvečer pripotovali v Izrael, za pot od letališča do hotela potrebovali tri ure in izgubili možnost za ponedeljkov večerni trening, ki si ga je želel predvsem prvi adut za medalje Damir Dugonjić.

"Rad bi videl, da bi pripotovali že kakšen dan prej," po prihodu na letališče v Tel Aviv ni skrival 26-letni Damir Dugonjić, ki ga že v sredo čaka nastop v paradni disciplini 50 m prsno, kjer bo branil zlato medaljo z zadnjega evropskega prvenstva pred dvema letoma v Herningu na Danskem.

Visokorasli Korošec nikoli ni skrival, da se želi tudi iz Svete dežele vrniti z medaljo, a je z napovedmi previden. "Vsekakor je prvi favorit Britanec Adam Peaty in dvoboja z njim se že prav veselim, a tukaj so tudi Italijan Fabio Scozzoli, Nemec Marco Koch, Madžar Daniel Gyurta in drugi, ki lahko posežejo po najvišjih mestih. Tudi meni pravi izid letos še manjka," pravi "Dugi". A njegov trener Matija Medvešek je že pred časom poudarjal, da je največja kakovost Dugonjića dejstvo, da je na tekmah najvišje ravni vedno najmočnejši v sezoni.

KLINARJEVA BO ENO ODPOVEDALA
Sladke skrbi Anje Klinar, ki je letos z dosežki presenečala domačo in tujo plavalno javnost, so se spremenile v breme odločitve. Že v sredo jo čakata nastopa na 400 m mešano in 800 m prosto. Na 800-metrski razdalji je letos dosegla nov slovenski rekord in drugi izid v Evropi, skupaj z dosežki z lanskega SP v Dohi pa ima prijavljen četrti izid. Na 400 m mešano je njena prijava nekaj slabša, v obeh disciplinah pa se vsaj teoretično lahko bori za medaljo.

"Skoraj zanesljivo bom eno disciplino v sredo odpovedala, saj sta obe v enem dnevu res težak zalogaj. Pred letošnjo sezono bi imel prednost nastop na paradnih 400 m mešano, saj sem prepričana, da tudi v tej disciplini lahko dosežem nov slovenski rekord, vse pa je odvisno, kako mi bo takrat v vodi šlo v prsnem slogu. Po drugi strani pa mi gre letos bolje v kravlu, a na 800 m prosto nisem vajena nastopati, saj sem na tej razdalji nastopila malokrat. V Celju sem ob državnem rekordu plavala sama, tukaj pa bo v boju za visoka mesta pomembno tudi, kako hitre bodo v vodi tekmice in tudi podzavestno se prilagajaš temu ritmu. Ne vem še, kako se bo odločila," pravi plavalka radovljiškega kluba.



Klinarjeva, ki so sotekmovalci biva v hotelu Kralja Salomona ob sredozemski obali, tokrat ne bo potrebovala salomonske odločitve: "Če na koncu ne vem, kako naj se odločim, se posvetujem s trenerjem Miho Potočnikom, ki mu zaupam in na koncu sledim njegovemu mnenju, ki je bilo doslej vedno pravilno." O morebitnem boju za medalje pa trikratna olimpijka, ki ima pot na četrte igre že zagotovljeno, odgovarja: "To bo zelo težko. Zanesljivo bodo v vsaki disciplini zelo močne vsaj tri ali štiri tekmovalke."

V torek bodo pomembni treningi in prilagajanje na leta 2013 zgrajeni bazen tudi za ostale tekmovalce, saj z izjemo Nastje Govejšek prvi dan čakajo nastope prav vse slovenske reprezentante. Tjaša Vozel in mladinka Tara Vovk bosta nastopili na 50 m prsno, Ravenčanki Tjaša Oder in Gaja Natlačen ter triglavanka Špela Bohinc na 800 m prosto, Martin Bau na 400 m prosto in Robert Žbogar na 100 m delfin.

MAJHNA PREDNOST ZA VOVKOVO IN VOZLOVO
V majhni prednosti bosta Vozlova, ki je s trenerjem Igorjem Veličkovičem v bazenu Wingate, ki sodi v sklop fakultete za šport v Tel Avivu, že večkrat trenirala in mlada Vovkova, ki je bila z zdajšnjim analitikom reprezentance Tomažem Torkarjem v tem objektu že leta 2014, letos pa s svojim trenerjem Domnom Majhnom. "Poznavanje bazena je vendarle mala prednost," je temu dejstvu nasmehnila Vozlova.

Za prvenstvo v neposredni bližini vojaškega oporišča 25 kilometrov severno od Tel Aviva je prijavljenih več kot 500 plavalcev iz 48 držav, ki se bodo ob medaljah borili tudi za nagradni sklad v višini 220.000 evrov.

Članki iz rubrike