nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

sta
sta
0 07.06.2016 18:38:13

Zgolj Zelko na generalko pred Riom

Žan Luka Zelko
facebook
V angleškem Weymouthu se bo v sredo začela zadnja regata svetovnega pokala v jadranju pred avgustovskimi olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru. Od Slovencev bo nastopil le Mariborčan Žan Luka Zelko, medtem ko so se drugi slovenski olimpijski kandidati osredotočili na zaključne priprave pred Riom.

Na prizorišču zadnjih olimpijskih iger pred štirimi leti se je zbralo okoli 380 jadralk in jadralcev iz 44 držav, ki se bodo pomerili v desetih olimpijskih razredih. Medtem ko so se nekateri jadralci že osredotočili na priprave na olimpijske igre, bo za druge to še ena zadnjih priložnosti, da preverijo svojo pripravljenost v primerjavi s konkurenco.

Od slovenskih jadralcev bo na regati nastopil samo Žan Luka Zelko (Društvo Maraktiv) v razredu laser, ki bo skušal svojo priložnost kar najbolje izkoristi in nadgraditi uspeh z regate svetovnega pokala v francoskem Hyeresu, kjer je pred dobrim mesecem v enem od plovov ciljno črto prečkal kot prvi in za seboj pustil najboljše jadralce razreda, na koncu pa osvojil skupno 25. mesto.

Pred startom regate je povedal: »Jutri se zame s prvimi plovi začenja še drugi svetovni pokal letos. Zelo sem vesel, da sem ponovno dobil povabilo za takšno regato in da se bom lahko boril z najboljšimi laseristi na svetu. Na svetovnem pokalu v Hyeresu mi je uspelo dobiti plov in vsekakor si želim to ponoviti. Mogoče že tukaj. Zame je to zadnja regata pred kratkim odmorom, ki ga bom v celotni posvetil študiju in kondicijskim pripravam.«

V razredu laser se bo pomerilo 39 jadralcev, med njimi bosta tudi svetovni prvak z nedavnega prvenstva razreda v Mehiki, Britanec Nick Thompson, in prvi s svetovne lestvice razreda Avstralec Matthew Wearn.

Jadralci v razredu laser se bodo od srede do sobote pomerili v osmih plovih, najboljših deset pa v nedeljo čaka še regata za medalje.

Najuspešnejši slovenski jadralci, olimpijski kandidati, pa so se osredotočili na priprave na olimpijske igre in se regate svetovnega pokala ne bodo udeležili. Tina Mrak in Veronika Macarol ter njun trener Tomaž Čopi (JK Pirat Portorož) so se pred dobrim tednom vrnili s priprav na prizorišču olimpijskih iger in s treningi nadaljujejo doma. Vasilij Žbogar se s trenerjem Juretom Žbogarjem (JK Burja Izola) pripravlja v Valencii.

Članki iz rubrike