podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

sta
sta
0 10.08.2016 21:17:12

Kauzer uresničil svoje sanje

Reuters
Kajakaš Peter Kauzer je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v slalomu osvojil srebrno kolajno.

Dvaintridesetletni Hrastničan je v tretjem nastopu na igrah, v Pekingu 2008 je bil trinajsti, v Londonu 2012 pa šesti, uresničil svoje sanje in osvojil tako želeno odličje.

Peter Kauzer oziroma zdaj kar Peter Veliki je naredil tisto, kar je napovedal že pred štirimi leti v Londonu. Leta 2012 je športnik Slovenije iz leta 2011 v britanski prestolnici osvojil šesto mesto in moral preboleti veliko razočaranje. Dvakratni svetovni prvak, trikratni zmagovalec skupnega seštevka in evropski prvak je na prejšnjih igrah odkrito napovedal, da ga zanima samo zlato. Nastop se mu ni posrečil, šesto mesto ga ni zadovoljilo.

kauzer re
Reuters

A "Peter Raketa" ni vrgel puške oziroma vesla v koruzo. Nadaljeval je svojo pot, zaupal očetu in trenerju Petru Kauzerju starejšemu in si končno izpolnil velike želje. Tokrat je osvojil to, kar mu je manjkalo z največjih tekmovanj. S srebrno olimpijsko medaljo je ponovil uspeh Andraža Vehovarja, ki je bil srebrn pred 20 leti v Atlanti 1996.

V letošnji sezoni ni napovedoval rezultatov, vseskozi prikrival, kaj si želi, a hkrati govoril, da ve, kaj mu v karieri še manjka. Pred dvema letoma se je na olimpijski progi v Londonu na tekmi svetovnega pokala poškodoval, si izpahnil ramo, a se lani znova vrnil med najboljše.

Tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu je bil nekaj minut že evropski prvak, a so ga nato uvrstili na nehvaležno četrto mesto, saj naj bi naknadni posnetek razkril, da se dotaknil vratc. A to ga ni ustavilo. S predanostjo je sledil svojemu cilju in se vneto pripravljal na olimpijske igre.

Današnja finalna vožnja je bila polna čustev in napetosti. Potem ko je Hrastničan svojo nalogo v kvalifikacijah opravil zadovoljivo, si je v današnjem polfinalu s četrtim časom vsaj nekoliko olajšal delo, da se v finale ni podal z najhitrejšim časom in s tem kot zadnji. Breme vodilnega po polfinalu pomeni zadnji start, ko so že vsi tekmeci v cilju in s tem nekoliko več psihološkega pritiska. Četrto izhodišče je bilo kot nalašč in Kauzer je svojo nalogo opravil brezhibno ter v cilju prevzel vodstvo.

A nato se je začelo mučno čakanje. Za njim se je na progo podal Britanec Joseph Clarke, ki je bil prav tako brezhiben in še hitrejši, Kauzerja je potisnil na drugo mesto. Drugouvrščeni iz polfinala, Čeh Jiri Prskavec, ni imel te sreče. Čeprav je bil tudi on na progi zelo hiter, je ena vrata udaril in si prislužil dve kazenski sekundi. V cilju je to zadostovalo za tretje mesto in postalo je jasno, da bo Kauzer na stopničkah.

Ko se je na progo podal vodilni po polfinalu, Slovak Jakub Grigar, sta vodilna v cilju že lahko proslavljala, a Grigar ni bil dovolj hiter, zasedel je šele peto mesto, Kauzer pa se je lahko veselil srebra. Za zlatim odličjem je zaostal za 17 stotink sekunde.

Pester dan bo za slovenske slalomiste tudi četrtek, ko čakajo polfinalni nastopi kajakašico Uršo Kragelj ter člana kanuističnega dvojca Luko Božiča ter Saša Taljata.

Članki iz rubrike