bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 08.08.2016 08:11:34

Novak Đoković v solzah

Reuters
Branilec olimpijskega zlata iz Londona Andy Murray v konkurenci posameznikov ter branilka olimpijskega naslova pri ženskah Serena Williams v uvodnem krogu nista izgubila nizu. Napredoval je tudi Rafael Nadal. Zato pa je največje presenečenje pripravil Argentinec Juan Martin del Potro, ki je izločil prvega igralca sveta Novaka Đokovića.

Argentinec je poskrbel za prvovrstno senzacijo letošnjega olimpijskega teniškega turnirja v Rio de Janeiru. V 1. krogu je v dveh podaljšanih nizih s 7:6 (4) in 7:6 (2) izločil prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Del Potro je olimpijske načrte najboljšega teniškega igralca na svetu pokvaril že pred štirimi leti v Londonu, ko je Srba premagal v boju za bron.

Argentinec, ki je edini naslov za grand slam osvojil leta 2009 na US opnu, je bil zaradi zdravstvenih težav z zapestjem in operacij že skoraj na robu odhoda v športno upokojitev. V Riu je slavil eno svojih največjih zmag. "To je bil zame eden najboljših dvobojev. Nisem pričakoval, da bom na koncu iz njega izšel kot zmagovalec, sploh glede na moje težave z zapestjem. A je bil tokrat moj forehand res dober, žogico sem udarjal z največjo možno močjo. Ta zmaga je zame večja kot tista pred štirimi leti, prav zaradi tega, ker vemo, kako težko se je vrniti po treh operacijah. Nocoj sem igral enega svojih najboljših dvobojev v karieri. Novak je velik šampion in igralec, tako na kot tudi zunaj igrišč. Je super človek, po dvoboju mi je ob koncu namenil nekaj zelo prijaznih besed," je bil vesel Del Potro, trenutno komaj 145. igralec sveta, potem ko je bil leta 2010 celo številka štiri svetovnega tenisa.

Dvanajstkratnemu zmagovalcu teniških turnirjev za grand slam je v Riu drugo zlato olimpijsko odličje znova preprečil visoki Argentinec, ki se je olimpijskega turnirja udeležil s pomočjo zaščitenega ratinga. Sedemindvajsetletni Argentinec je v najtežje pričakovanem dvoboju prvega kroga olimpijskega turnirju vpisal 40 winnerjev.

Đoković je že na prvi stopnički obstal v boju za prvo zlato olimpijsko kolajno v posamični konkurenci. Srb ima v svoji vitrini le eno olimpijsko odličje, bron z olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu.

"Delpo je bil pač boljši in si je zaslužil zmago. Takšen je šport. V odločilnih trenutkih je odigral zelo dober tenis, za kar mu lahko samo čestitam. To je eden najtežjih porazov v mojem življenju in v celotni karieri. Razočaranje je zelo veliko, ker sem izpadel že tako zgodaj, po drugi strani pa sem vesel, da je zmagal moj dober prijatelj, ki se je spopadal s poškodbami," je bil zelo razočaran Đoković, ki so ga premagala čustva, solz ni mogel skriti: "Opravičujem se vsem, ki so verjeli vame."



Britanec Murray, ki je v na olimpijskem turnirju v Riu drugi nosilec, je po drugem osvojenem turnirju za grand slam v domačem Wimbledonu dobro formo uspel prenesti tudi v Brazilijo. Prvič po finalu na sveti travi je znova stopil na igrišče ter s 6:3, 6:2 odpravil Srba Viktorja Troickega, ki je moral v medsebojnih obračunih s Škotom priznati še osmi poraz. Murray se bo v drugem krogu pomeril z Argentincem Juanom Monacom. "Na začetku sem čutil še nekaj živčnosti, saj že kar nekaj časa nisem igral na trdih podlagah, pa tudi pogoji niso bili idealni," je dejal 29-letni Murray.

Nekdanji prvi igralec sveta Nadal je zaigral prvič po dvomesečnem premoru zaradi poškodovanega levega zapestja ter kolena. Federica Delbonisa je odpravil s 6:2, 6:1. V drugem krogu ga čaka italijanski veteran Andreas Seppi. Štirinajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je bil zelo nezadovoljen s pogoji na igrišču, motil ga je video zaslon, ki je zakrival pogled na nasprotno polovico igrišča.

Dobro je začela tudi Williamsova, ki naskakuje še drugo olimpijsko zlato v posamični konkurenci po olimpijskih igrah v Londonu. Za uvod je premagala v Moskvi rojeno naturalizirano Avstralko Dario Gavrilovo s 6:4, 6:2. Po posamičnem dvoboju pa je sledil hladen tuš v dvojicah. Ameriški zvezdniški teniški sestrski par Serena in Venus Williams ne bo ubranil olimpijskega naslova v konkurenci ženskih dvojicah, ki ga je osvojil pred štirimi leti v Londonu. Na olimpijskem teniškem turnirju v Rio de Janeiru sta sestri izpadli že v uvodnem krogu. Boljši od Američank sta bili Čehinji Lucie Šafarova in Barbora Strycova.

Druga nosilka med posameznicami Nemka Angelique Kerber, ki je premagala Sereno Williams januarja v finalu turnirja v Melbournu ter tako osvojila svoj prvi Ausrtralian open, je bila boljša od Kolumbijke Mariane Duque-Marino s 6:3, 7:5.

Slovenske teniške olimpijske sanje so se že končale. Mariborčanka Polona Hercog, ki je na igre prišla naknadno po številnih odpovedih, je v 1. krogu morala priznati premoč 22-letni Portoričanki Monici Puig, 37. igralki sveta, ki je slavila s 6:3 in 6:2.

Članki iz rubrike