Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 15.12.2014 14:15:31

Neumno pretiravanje? Morda pa ne

Reuters
V sezoni 2012/13 je najboljša slovenska smučarka dosegla izjemen rekord vseh rekordov, ko je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila 414 točk več, kot jih je imel do takrat rekordni Hermann Maier.

Takrat smo menili, da je tak rekordni dosežek neponovljiv in da niti v bližnji niti v daljni prihodnosti ne bo junaka ali junakinje, ki bi bila sposobna preseči to številko. Pa smo se, kot kaže, ušteli, tako kot se nam rado zgodi, ko začnemo govoriti ali pisati o Tini Maze.

SEZONA 2012/13
Discipline (9-35, 2 VSL, 2 SL, 2 SM, 2 SG, 1 KO)
577 točk
1. mesto: 3
2. mesto: 1
3. mesto: 1
4. mesto: 2
8. mesto: -
9. mesto: -
10. mesto: 1
20. mesto: 1
22. mesto: -

Kariera Korošice je tako izjemna, da jo kar težko ubesedimo. In še po tem, ko mislimo, da je dosegla smučarski Mount Everest in da višje ni mogoče, spet postreže z neverjetnimi dosežki, ki spet kažejo na to, da se povsem lahko zgodi, da bo Tina popravila lastni svetovni rekord v doseženih točkah. Seveda se mora za tak podvig sestaviti mnogo dejavnikov. Še vedno je rekordnih 2414 točk v domeni znanstvene fantastike, ki pa se lahko, tako kot kakšen film tega žanra, uresniči.

Mazejeva je edina, ki na tekmah svetovnega pokala smuča v vseh disciplinah, vsaj na vrhunski ravni. "Potem ko je nehala smučati Maria Höfl-Riesch, sem res ostala edina v svetovnem pokalu, ki tekmujem v vseh disciplinah. Vsaj na tako visoki ravni, da lahko pridem na stopničke v vseh disciplinah," je dejala Tina, ki ji letos manjka samo še zmaga v superveleslalomu, pa bo spet stala na najvišji stopnički v eni sezoni v vseh disciplinah (kombinacija je letos na sporedu samo ena – konec januarja v Banskem).

SEZONA 2014/15
Discipline (9-35, 3 VSL, 3 SL, 2 SM, 1 SG)
560 točk
1. mesto: 3
2. mesto: 1
3. mesto: 1
4. mesto: 1
8. mesto: 1
9. mesto: 1
10. mesto: -
20. mesto: -
22. mesto: 1

V tisti rekordni sezoni je Tina seveda vzela veliki kristalni globus in dva mala (veleslalomskega in superveslalomskega) ter bila najboljša v kombinaciji (ni bilo globusa, ker sta bili le dve tekmi).

Kaj lahko naredi Tina v tej sezoni? Lahko vzame vseh pet globusov (velikega in štiri male)? Teoretično seveda lahko, praktično pa bo to precej težje. Tudi rekord je teoretično seveda mogoče preseči (trenutno, po devetih tekmah zaostaja 17 točk za lastnim izkupičkom iz sezone 2012/13), praktično pa ... Tudi v sezoni 2012/13 je na začetku sezone v hitrih disciplinah kraljevala Lindsey Vonn, ki se zdaj vrača na tekme – Lindsey je v tisti sezoni do poškodbe na svetovnem prvenstvu v Schladmingu zmagala na šestih tekmah (trije smuki, dva superveleslaloma in veleslalom v Mariboru).

Ali ne bi bilo lepo, če bi Tina Maze zaključila kariero z velikim pokom, rekordom vseh rekordov, petimi kristalnimi globusi pod roko? Neumno pretiravanje? Mokre sanje? Ali pa tudi ne!

Članki iz rubrike