pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 29.01.2015 11:26:19

Štuhec: Dovolj je tega

Nikola Miljković
Od slovenske smučarke številka dve smo v tej sezoni pričakovali dokončen preboj med najboljše. Do St. Moritza je bila slaba, zdaj pa samozavestna potuje na svetovno prvenstvo.

Ilka bo v Vailu in Beaver Creeku tekmovala v vseh disciplinah, razen v specialnem slalomu, v sezono 2014/15 pa je stopila zelo optimistična. Kako ne bi, ko pa je sezono prej začela stopati na pot tekmovalke, ki bi lahko postala kandidatka za prva tri mesta. Po četrtem mestu na superveleslalomu v Beaver Creeku je imela še nekaj dobrih uvrstitev, zato je bilo v tej sezoni do Cortine 22. mesto iz Lake Louisa veliko razočaranje. Zagotovo predvsem zanjo.

V Cortini je kazalo, da je naredila korak naprej, v St. Moritzu pa je dejansko pokazala, iz kakšnega testa je. Najprej 11. mesto na smuku, potem pa odstop na superveleslalomu po odličnih časih (če bi prismučala do konca, bi bila verjetno uvrščena okoli šestega ali sedmega mesta). "Na zadnjih dveh tekmah sem smučala dobro, bistveno boljše kot prej, s čimer sem zelo zadovoljna. Zdaj grem zelo pozitivno nastrojena na svetovno prvenstvo," je dejala Ilka pred potjo čez veliko lužo.

Na začetku sezone so bili vsi rezultati med 20. in 30. mestom. Stalnost, ki pa ni bila razveseljiva. Brez vrhunca. "Na vsaki tekmi je šlo nekaj narobe – ali sem naredila napako, ali jo je zagodlo vreme, tu in tam še kaj tretjega. Enostavno se kocke niso zložile tako, kot sem si želela – ne treningi, ne glava, ne ostalo, kar se je dogajalo. Potem pa sem prišla do točke, ko sem si rekla: 'Dovolj je tega!' Tu sem, da tekmujem, ne pa da se ukvarjam z vsem ostalim. Ukvarjala sem se s stvarmi, s katerimi se na tej ravni smučanja nihče ne ukvarja," je govorila Ilka in bila še bolj konkretna: "Ni ravno najlepše razmišljati o tem, kje dobiti denar. Od sredine decembra sem morala vse, kar ni bil svetovni pokal, plačati sama. Ko vse skupaj sešteješ, to ni ravno malo denarja. Ves čas sem se ukvarjala s tem, ali bom sploh lahko šla na trening, potem nisem mogla na trening, ukvarjala sem se s tem, kje bom dobila denar, s tem, ali je vse v redu z opremo, in tako naprej. Težko je stati na startu, če veš, da si že v osnovi zadaj."



Vse skupaj, razmere in rezultati, načenjajo psiho tekmovalke. "Imela sem težave tudi sama s seboj, saj nisem zadovoljna z 29. in 25. mesti, saj vem, da sem lahko višje." Rezultat na zadnji tekmi v Švici pa je vrnil nasmeh na Ilkin obraz. "Prinesel mi je samozavest in potrditev, da znam smučati. In na svetovnem prvenstvu si želim, da bi vsaj tako smučala, kot sem zadnji konec tedna. Sicer pa postavim cilje sama sebi in se potem tudi sama žrem, če mi jih ne uspe uresničiti."

Kakšna pa je bila razlika na tekmah od začetka sezone do St. Moritza? "Od sebe sem pričakovala veliko in vsak slab nastop, slabši rezultat prinese negativno razmišljanje. Po prvem neuspehu si rečeš, da bo drugič boljše, toda po tem, ko se to ponavlja in ni ravno najboljše, si razočaran nad seboj. V St. Moritzu pa sem odložila vse druge stvari in se osredotočila samo na smučanje," je še povedala Ilka, ki od sebe pričakuje veliko v vseh disciplinah, v katerih bo nastopila. "Na vseh tekmah pričakujem veliko. Upam, da nam bo šlo na roko tudi vreme, da bodo pogoji za vse čim bolj enaki. Letos nam je že prevečkrat ponagajalo vreme. Velikokrat je veliko odvisno tudi od startne številke, te pa sem imela super. To seveda mislim sarkastično," se je nasmejala Mariborčanka, ki je razen na zadnji tekmi vedno imela številko nad 25.

Štuhčeva je številka dve v naši ženski ekipi in želimo ji, da izboljša uvrstitev s prejšnjega svetovnega prvenstva v Schladmingu. Takrat je v superveleslalomu osvojila šesto mesto, zmagala pa je Tina Maze. No, ne bi bili nezadovoljni, če bi se scenarij ponovil.

Članki iz rubrike