Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

gv
gv
0 06.02.2015 20:30:32

Presrečna Tina Maze: Občutki so fantastični

Reuters
Olimpijska zmagovalka Tina Maze je postala tudi svetovna prvakinja v smuku.

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v ameriškem Beaver Creeku je Tina s časom 1:45,89 le za dve stotinki premagala Avstrijko Anno Fenniger, ta pa jo je na superveleslalomu na tem SP na prvem mestu prehitela za tri stotinke. Tretja je bila Švicarka Lara Gut (+0,34).

tina maze smuk prvak prvakinja tony
Profimedia

Občutki so fantastični, boljši ne bi mogli biti. Anno sem želela premagati ravno za dve stotinki in ne za tri. Za Vonnovo pa sem vedela, da je premagljiva.

Ameriška favoritinja Lindsey Vonn je bila peta (+1,05). Ilka Štuhec je zasedla 20. (+2,17), Vanja Brodnik, tretja slovenska predstavnica, pa 30. mesto (+3,86).

Tina Maze je s osmimi medaljami na SP trenutno najboljša med aktivnimi smučarkami, v zgodovini pa je med deseterico najboljših. V Schladmingu je bila leta 2013 superveleslalomska prvakinja, zlata pa je bila tudi leta 2011 v Garmisch Partenkirchnu v veleslalomu. Poleg drugega mesta, ki ga je na tem prvenstvu na prvi tekmi osvojila v superveleslalomu, je bila druga še dvakrat v Schladmingu (superkombinacija, veleslalom), v Garmisch v superkombinaciji in v Val d'Iseru leta 2009 v veleslalomu.

"Občutki so fantastični, boljši ne bi mogli biti. Anno sem želela premagati ravno za dve stotinki in ne za tri. Za Vonnovo pa sem vedela, da je premagljiva," je dejala Mazejeva.

Mazejeva je tako kot na lanskih OI, ko je v smuku osvojila olimpijsko zlato, začela s številko 21, tik pred Vonnovo. Najboljše izhodišče na od sonca nekoliko zmehčani progi je imela Fenningerjeva, že superveleslalomska prvakinja na tem SP. Začela je kot šestnajsta in po izjemnem spodnjem delu, zgoraj je še zaostajala, za več kot sekundo prehitela dotlej vodilno rojakinjo Nicole Schmidhofer (1,01).

Avstrijke so bile na prvih treh mestih po nastopu Elisabeth Görgl (+1,04), Švicarka Lara Gut pa se je nato prebila na drugo mesto (+0,32). Italijanka Elena Fanchini ni bila konkurenčna najboljšim, saj se ni uvrstila niti med prvo dvajseterico. Sledili sta Mazejeva in Vonnova.

maze
Reuters

Črnjanka je visoko dvignila roki, ko je prišla v cilj, saj je bila na vseh merjenjih časa hitrejša od Fenningerjeve, pri tretjem že za štiri desetinke. Nato se je prednost topila na 24, 12 in na koncu na vsega dve stotinki. To je stotinko manj, kot je Fennigerjeva Mazejevo ugnala na uvodni tekmi prvenstva.

Vonnova je bila zelo negotova in nervozna pred in po četrtkovem zadnjem treningu, na katerem je bila najboljša Mazejeva. Zgrešila je vratca in nato ni več smučala v smukaški preži do cilja, zanjo nenavadno pa se je izognila tudi vsem vprašanjem novinarjev. Na tretjem merjenju je za Mazejevo zaostajala že za 89 stotink, v nadaljevanju pa za več kot sekundo in sanj, da bi na domačem prvenstvu in da domačem smučišču osvojila zlato, je bilo konec. Njeno prvo mesto v kombinaciji, ki je še na programu, bi bilo dokaj presenetljivo.

NAJSTAREJŠA SVETOVNA PRVAKINJA
Tina Maze je po prvem mestu na smuku v Beaver Creeku postala najstarejša svetovna prvakinja v zgodovini alpskega smučanja. Prvo zlato slovensko medaljo v smuku na SP doslej in svojo osmo je osvojila z 31 leti in devetimi meseci.

ALI LAHKO TINA PONOVI USPEH KJUSA?
Mazejeva ima še vedno možnost, da popravi dva mejnika v zgodovini prvenstev. Najuspešnejša tekmovalka po številu in žlahtnosti medalj je Švedinja Anja Paerson, ki je leta 2007 v domačem Areju osvojila tri zlate medalje v smuku, superveleslalomu in kombinaciji ter srebro na ekipni tekmi. Tudi na tem SP opravlja delo strokovne komentatorke za švedsko televizijo.

Norvežan Lasse Kjus pa je leta 1999 prav v Beaver Creeku osvoji pet medalj in s tem stopničke na vseh nastopih na SP. Kjus je pred 16 leti zlato osvojil v veleslalomu in superveleslalomu, srebrna odličja pa v smuku, slalomu in kombinaciji.


Izidi
Smuk, ženske:
 1. Tina Maze (Slo)             1:45,89
 2. Anna Fenninger (Avt)         + 0,02
 3. Lara Gut (Švi)                 0,34
 4. Nicole Schmidhofer (Avt)       1,03
 5. Lindsey Vonn (ZDA)             1,05
 6. Elisabeth Görgl (Avt)          1,06
 7. Nadja Jinglin-Kamer (Švi)      1,28
 8. Daniela Merighetti (Ita)       1,25
 9. Fabienne Suter (Švi)           1,29
10. Viktoria Rebensburg (Nem)      1,35
...
20. Ilka Štuhec (Slo)              2,17
30. Vanja Brodnik (Slo)            3,66

Članki iz rubrike