franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 09.10.2015 08:20:29

Zaradi dolgega in vročega poletja tekle po zdrobljenem ledu

Reuters
Slovenska reprezentanca v smučarskem teku je kljub začasnemu slovesu Katje Višnar zaradi materinstva za prihajajočo sezono ostala enako številčna, v ekipi bo za sezono 2016/17 pet deklet in dva fanta.

Glavni adut tudi v prihodnje ostaja Vesna Fabjan, dobitnica bronastega odličja na olimpijskih igrah 2012 v Sočiju.

Reprezentanca letos trpi pomanjkanje snega, kot je na uradni predstavitvi ekipe v Sori pri Medvodah dejal vodja tekaške reprezentance Marko Gracer, tekači ne pomnijo, kdaj je bilo v njihovem baznem pripravljalnem taboru na Dachsteinu tako malo snega.

"Res je, poletje je bilo dolgo in vroče, tako da je letos po besedah lokalnega prebivalstva stopilo kar pet metrov snežne odeje. V zadnjih dneh smo tako nekaj tekli po zdrobljenem ledu, a upamo, da se bo vremensko stanje kmalu spremenilo. Že v teh dneh so napovedane padavine, tudi sami se kmalu vračamo na prizorišče, ki je v zadnjih letih naša stalnica med pripravami," je povedal Marko Gracer.

szs ap
Arsen Perić


Jedro ekipe ostaja enako številčno kot lani, stalna članica ženske ekipe bo tudi proti koncu minule sezone najboljša posameznica Lea Einfalt. Vesna Fabjan je težave s srcem odpravila, v ekipi pa bodo še Nika Razinger, Alenka Čebašek in Anamarija Lampič. K ženskemu delu je glavni trener Gracer pridružil še Boštjana Klavžarja in Miho Šimenca.
"Kljub temu, da bomo letos predvsem v klasičnih sprintih zelo pogrešali Katjo Višnar, imamo v svetovnem pokalu za nastop pripravljenih pet tekmovalk, občasno bomo glede na rezultate in na finančne zmožnosti pridruževali tudi oba fanta. Upam, da nas klestenje proračuna ne bo še bolj prizadelo, bomo videli," je povedal Gracer.

Eden vrhuncev sezone bo prav gotovo domača tekma, ki bo letos ob novo zgrajenem nordijskem centru v Planici. Slovenija se tako po nekaj letih premora znova vrača v svetovni pokal, z Rogle se seli na Gorenjsko. Prav tam bodo dekleta ciljala visoko, pa tudi sicer Gracer ne skriva apetitov po večkratnih uvrstitvah v finalne preizkušnje v sprintih.

"Seveda bo velik poudarek spet na sprintih, posebej na domači tekmi, kjer bo na sporedu prosti sprint. Udeležili se bomo tudi novoletne turneje Tour de Ski oziroma vsaj v njenem prvem delu, ko so na sporedu prolog in sprinti. Naša želja je čim več uvrstitev v finale sprintov, je pa tako pred sezono težko napovedovati, kam bomo segli," je dejal Gracer.

"Zdravstvene težave Vesne Fabjan so zdaj na srečo zgodovina, upamo, da bo tako tudi ostalo. Je pa imela nekaj težav s pretreniranostjo v zadnjem obdobju Alenka Čebašek, a tudi s tem smo se uspešno spopadli. Zdaj čakamo le še več snežnega treninga, glede na opravljena testiranja v Fakulteti za šport v minulem obdobju menim, da je pri reprezentanci viden napredek," je še dejal Gracer.

936-36-gracer AP
Arsen Perić

Sezona se bo konec novembra začela na Finskem, prvi vrhunec bo Tour de Ski od 1. do 10. januarja, 16. in 17. januarja bo karavana smučarjev tekačev in tekačic obiskala tudi Planico. Sezono bodo zaključili že konec februarja, znova na Finskem, v začetku marca pa bo sledila še kanadska turneja.

Članki iz rubrike