sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 10.11.2015 22:43:06

Skrajno iskreno o najstrašnejšem dnevu v življenju

Alexander Pointner
Reuters
Nekdanji prvi mož avstrijske skakalne reprezentance Alexander Pointner je skupaj z ženo Angelo na avstrijski televiziji izpostavil dan, ko se je zanju v življenju vse spremenilo. Njuna takrat 16-letna hči Nina je 5. novembra lani skušala narediti samomor.

Prvič po težkem dnevu, ki sta ga doživela, sta o dogodku spregovorila tudi javno. Pred letom dni se je v njunem življenju marsikaj spremenilo. Takrat je njuna hči v domači hiši hotela končati svoje mlado življenje. Pri tem jo je odkrila mama, ki jo je začela oživljati. Od takrat je s hudimi poškodbami možganov v vegetativnem stanju in že nekaj mesecev v rehabilitacijskem centru. "Nina me je poklicala, ali jo lahko pridem iskat po pouku, češ da se ne počuti dobro. Po vrnitvi domov sem imela še opravke, zato sem jo nekaj časa pustila samo. Vmes se je zgodilo, kar se ne bi smelo zgoditi," je tragičen dan opisala Angela.

"Ko sem izvedel za to, je bil najstrašnejši dan v mojem življenju. Sprva sem bil povsem paraliziran," je dolgoletni trener Avstrijcev opisal občutke ob tragičnem dogodku. Zaradi njega je zapadel v depresijo, ki jo je morala prenašati celotna družina, tudi žena in sin Max. "Nina je bila šest tednov pred nesrečnim dogodkom na pregledu pri psihiatru, a nisva vedela, da je stanje tako hudo. Vedela sva le, da sta najina otroka dovzetna za genetske bolezni. Takšen poskus samomora se očitno lahko zgodi povsem brez opozorila" je dejala Angela.

Kot je povedal Alexander Pointner, mora vse od Nininega poskusa samomora terapije obiskovati celotna družina: "Večkrat sem se spraševal, ali sem kot trener preveč potoval in bil posledično premalo z družino. Terapevt mi je dejal, da se zgodovine ne more spremeniti, lahko pa naredim vse, da se bo stanje izboljšalo."

Angela Pointner si je pomagala tudi s pisanjem. Ravno v teh dneh je izšel njen prvi roman "Sophie in zapestje", v katerem opisuje stanje pacientov v komi. Njen soprog vse od aprila 2014, ko mu je po desetih letih potekla pogodba z zvezo, ni imel več stika s člani reprezentance. Na ta del življenja se zdaj ozira brez grenkobe: "Tisti, s katerimi smo bili na istem valu, imajo očitno svoje skrbi in zadolžitve. Nič več me ne more premakniti. Zdaj šele vidim, kaj so v življenju resnični problemi."

Dejstvo, da v tem času nihče iz skakalnega cirkusa ni pokazal posebnega zanimanja za njuno težavo, je bolj prizadelo soprogo Angelo: "Čudi me, da potem, ko je bil deset let zraven, zdaj nihče ni našel časa, da bi moža vprašal, kako mu gre. Toliko strahopetnih moških na kupu že dolgo nisem srečala. Ne glede na ves pogum, ki ga kažejo na skakalnicah, imajo v medsebojnih odnosih preveč zadržkov."


SVETOVALEC ZOGRAFSKEGA
Najuspešnejši avstrijski skakalni trener, ki se je s svojimi varovanci veselil kar 32 kolajn, je v omenjenem pogovoru naznanil tudi vrnitev v skoke. Svetuje namreč mladinskemu svetovnemu prvaku iz leta 2011, Bolgaru Vladimirju Zografskemu: "V sebi nosi velik potencial. Ko sem mu predajal znanje, me je gledal z velikimi očmi. Tega ob koncu svojega delovanja z avstrijsko ekipo nisem več čutil."

Alex je skoke v zadnji sezoni pogledal le tu in tam. "Moj predmet zanimanja se je v tem letu precej spremenil. Ko sem bil z Nino v rehabilitacijskem centru in so bili na televiziji skoki, sem ob tem kvečjemu pomislil, da so mi prej vzeli preveč časa," je še dodal.

Članki iz rubrike