nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 09.12.2016 15:07:24

Lisičke v pričakovanju zgodnjega darila dedka Mraza

Grega Wernig
Organizatorji tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučark v Mariboru bodo tudi letos odvisni od zelo muhastega vremena, ki zamuja s snežnimi padavinami, z novoletnimi željami za daljše obdobje z mrzlimi nočmi in za debelo snežno odejo, ki bi omogočala izvedbo januarskih tekem za Zlato lisico.

Če česa Mariborčanom ne manjka, jim ne manjka dobre volje, zagnanosti in upanja, da bo tokrat Fortuna vendarle na njihovi strani in bodo lahko 7. in 8. januarja pod Pohorjem izpeljali veleslalom in slalom.

Kljub toplotnemu obratu oziroma inverziji, ko so temperature v dolinah nižje kot na višje ležečih območjih, so trenutno vremenske razmere spodbudne. Prizadevni mariborski delavci imajo na razpolago 53 snežnih topov, s katerimi bodo skušali do 30. decembra pripraviti tekmovalno progo, ko bo debelino podlage in njeno kakovost preverjal snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Snežni topovi so razporejeni po celotni dolžini proge za Zlato lisico in čeprav vremenske razmere ne omogočajo 24-urnega zasneževanja, je vodja tekmovanja Mitja Dragšič, sicer nekdanji reprezentant, optimist: "Dovolj je še časa in doslej opravljeno je spodbudno. Računamo, da bomo lahko prihodnji teden spet zasneževali na polno."

Inverzija in megla sicer čez dan ne omogočata zasneževanja, toda v nekaj zadnjih mrzlih nočeh jim je uspelo progo vsaj pobeliti in narediti prve zaloge. Zasneževalna ekipa upravitelja smučišč Marprom je nenehno na progi, z nasveti pa pomaga tudi dolgoletni vodja tekmovanja Gorazd Bedrač: "Z nekaj vmesnimi skoki bi se že dalo smučati z vrha do dna. Pomembno je, da imamo dovolj topov in da smo pripravljeni. Izkoristili bomo vsako sekundo, ko bo mraz omogočal zasneževanja. Lahko smo optimistični."


Z doslej opravljenim je zadovoljen tudi direktor Marproma Bernard Majhenič: "Kupili smo 23 novih topov, z njimi pa ob progi razporedili še 30 starih. Dva dni nam je uspelo intenzivno zasneževati. Mi smo pripravljeni."

Snežna kontrola FIS, ki bo odločila, ali je na progi za Zlato lisico dovolj snega za izvedbo tekmovanja v Mariboru, bo 30. decembra.

Tekmovanje za Zlato lisico sicer še naprej ostaja trdno vpeto v tekmovalni koledar svetovnega pokala alpskih smučark vse do leta 2020. Jubilejni kongres krovne svetovne smučarske organizacije je bil junija v Cancunu za Zlato lisico pomemben predvsem zaradi seje komiteja za svetovni pokal, ki je potrdil predlog koledarja svetovnega pokala do leta 2020, z Mariborom kot organizatorjem tekem za svetovni pokal za dekleta.

Termini Zlate lisice so nato še potrdili na sestanku Komiteja za svetovni pokal konec septembra v Zürichu. Leta 2018 bo tekmovanje za Zlato lisico in svetovni pokal v veleslalomu in slalomu na Pohorju 6. in 7. januarja (sobota in nedelja), leta 2019 pa 1. in 2. februarja (petek in sobota).

Na sestanku so predstavniki Komiteja za svetovni pokal organizatorjem tekem predali nove smernice za organizacijo tekmovanj in najavili osrednje praznovanje 50-letnice svetovnega pokala, ki bo tik pred mariborsko tekmo, 5. januarja 2017 v Zagrebu.

Članki iz rubrike