sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 23.08.2015 13:44:56

Andrej Tavželj: Pet let sem živel v prepričanju, da ga sploh ne bom dobil

Arsen Perić
Ob Alešu Mušiču v Telemachu Olimpiji trenutno drsa samo še en hokejist, ki se je na zadnjem svetovnem prvenstvu naše reprezentance boril v dresu z risom na prsih, in Andrej Tavželj bo, kot kaže, v prihodnje nosil tudi tega z zmajem na sprednji strani.

Branilec iz Kovorja je bil na začetku meseca na prvem ledenem treningu Olimpije sprva predstavljen zgolj kot igralec, ki mu je ljubljanski klub naredil uslugo, da je lahko medtem, ko je čakal na ponudbe iz tujine, z zmaji treniral. A stanje se je v preteklih tednih korenito spremenilo, Andrej Tavželj pravi, da bo to sezono znova del moštva iz Spodnje Šiške. "Praktično je vse dogovorjeno. Zadnji teden so postajale želje trenerja Fabiana Dahlema in predsednika kluba Marka Popoviča po tem, da bi ostal v klubu, vse večje," nam je uvodoma pojasnil Tavželj, ki tudi v zadnjem mesecu ni dobil nobene mamljive ponudbe, v bistvu je priznal, da je bilo tako vse poletje: "Dobil sem sicer ponudbo iz mojega zadnjega kluba iz Rusije, Neftekamska, za kar pa se nisem odločil. Za zdaj je Olimpija moja edina možnost, kmalu bo postalo tudi uradno, da bom znova igral za Olimpijo."


LAHKO ODIDEM
Če bo na Andrejev naslov v prihodnje vseeno prišla ponudba iz tujine, bo imel v pogodbi zagotovljeno, da lahko klub zapusti. "Moram reči, da je bil Marko Popovič glede tega zelo korekten. Lahko odidem, a se bom zdaj bolj osredotočal na to, da sezono začnem v Ljubljani, in upam, da jo bom tu tudi dokončal. Če pride do kakšne ponudbe, ki bi mi res ustrezala, pa se bom pogovoril z vodstvo in takrat bomo videli, kje smo," je razložil naš sogovornik.

tavzelj ap
Arsen Perić

NOVO VESELJE
V intervjuju, ki smo ga z Andrejem opravili po nadvse uspešni pretekli klubski sezoni, v kateri je v ligi VHL dvignil pokal najboljšega, nam je zaupal, da mu je bilo v Rusiji težko, saj se življenje tam tako močno razlikuje od našega, da si mi tega v pravi luči sploh ne moremo predstavljati. Je bil to torej glavni povod, da je Vzhodu dejal, hvala lepa, vendar ne? "To je bila ena od stvari. Mogoče je bil po dobrih petih letih življenja zunaj Slovenije in brez žene velik dejavnik za odločitev tudi ta, da sem želel znova najti veselje v slačilnici. To in bližina doma sta bili dve pomembni dejstvi, zakaj sem se odločil, da se ne bom vrnil v Rusijo," je nadaljeval 31-letni Gorenjec.

Zdaj me je prav ta garderoba hitro potegnila v to okolje. Tu je drugače, spet slišim slovenščino, spet sem zaživel.

Dodal je še, da je dobil ponudbo tudi iz Belorusije, kjer bi bila življenje in predvsem igranje oziroma potovanja malo bolj lagodna, toda ...: "Odločil sem se, da bom počakal, če se bo našel kakšen klub, ki bi bil bližje doma. Žal se ni, sem pa zadovoljen, da so mi zdaj v Ljubljani ponudili priložnost."

908-1-tavzelj (obrez) nm
Nikola Miljković

NI PRIMERJAVE
Zdaj se je vrnil v klub, v Tivoli, kjer je otrok kranjske šole igral pet let in doživel marsikaj. Tako dobrega kot veliko slabega. Trenutna izkušnja je ena prijetnejših. "Prva stvar, ki sem jo opazil, ko sem zdaj prvič stopil v garderobo, je bila, da polovice fantov sploh ne poznam, niti po imenih niti kako drugače. Ko sem igral v tujini, sem se od našega hokeja večinoma oddaljil. Zdaj me je po drugi strani prav ta garderoba hitro potegnila v to okolje. Tu je drugače, spet slišim slovenščino, spet sem zaživel," je največjo motivacijo za igranje opisal Tava in dodal: "Kar zadeva preteklost, so bili lepi in slabi trenutki. Zapomnil si bom le dobre in rekel, da gre življenje naprej. Stvari se spreminjajo, upam, da na boljše, pravzaprav sem prepričan, da bo Popoviču z vloženim delom uspelo. Maksimalno se trudi, da bi bile stvari kar se da urejene. Če primerjam začetke sezon izpred nekaj let in sedanjost, bi rekel, da so se stvari izredno popravile, predvsem organizacijsko. Ni primerjave s tistim pred petimi leti. To daje upanje. Mislim, da je novim ljudem treba zdaj dati priložnost, da postavijo svojo zgodbo."

858-24-tavzelj vszi
vszi

NISO BILE NJEGOVE NAPAKE
Tudi Andrej je eden od upnikov v prisilni poravnavi. Pretekli teden je postalo jasno, da se bo zadeva rešila pozitivno. No, vsaj v določeni meri, saj bodo upniki čez štiri leta dobili 20 odstotkov dolga. Andreja smo vprašali, ali je težko tako stvar pogoltniti in se sprijazniti s tako veliko finančno izgubo. Olimpija mu je dolžna 10.200 evrov, leta 2019 bo na bančni račun prejel 2040 evrov. "Pet let sem živel v prepričanju, da tega denarja sploh ne bom videl. Z moje perspektive je 20 odstotkov boljše kot nič. Moj znesek v primerjavi z nekaterimi drugimi igralci ni tako visok, tako da mogoče na to jaz gledam drugače. Je pa gotovo ostalim hokejistom veliko teže sprejeti dejstvo, da velikega kosa denarja ne bodo dobili," se povsem zaveda branilec, ki meni, da je bila to vseeno najboljša mogoča rešitev: "Če so se že odločili to zgodbo zaključiti, mislim, da je bila to najbolj elegantna odločitev. Daleč od tega, da bi bila dobra za vsakogar, a mislim, da je dobro, da je Marko Popovič sploh verjel, da se to lahko reši na tak način. Še posebej ker to niso bile njegove napake, tega dolga ni on pustil za sabo. S tem bi se morali ukvarjati drugi ljudje."

Članki iz rubrike