pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 07.10.2015 14:56:28

Liga NHL: Vrnitev slovite frizure

S štirimi tekmami se bo danes ponoči začela nova sezona v najboljšem hokejskem tekmovanju na svetu.

Trideset udeležencev je danes še na istem izhodišču, želje in sanje klubov so iste, enkrat junija naslednje leto pa bomo izvedeli, kateremu klubu so se te izpolnile.

V noči na četrtek bo sezono odprlo osem moštev. Med drugim tudi aktualni prvaki, hokejisti Chicaga, ki so spomladi v finalu za drugi Stanleyjev pokal v treh oziroma tretjega v šestih letih premagali Tampo.
Blackhawksi tudi pred novo sezono spadajo med največje favorite za vnovičen preboj oziroma obstanek na vrhu, kar sicer nobenemu prvaku ni uspelo že od sezone 1997 oziroma 1998, ko je zaporedoma sveti hokejski gral dvignil Detroit.

042-28-kopitar pm
Profimedia

Šampionski prstan Chicaga s kar 355 diamanti

042-28-prstan

V soboto so na zasebni zabavi hokejisti Chicaga že prejeli šampionske prstane. Štirinajstkaratni prstan iz belega zlata krasi kar 355 različno oblikovanih diamantov, na vrhu prstana pa so postavljeni tako, da so sestavili njihov logo. Na levi strani so iz diamantov upodobili vseh šest Stanleyjevih pokalov, ki so jih do zdaj osvojili Blackhawksi. Vsak igralec je na njem našel tudi svoje ime in številko dresa, znotraj prstana pa so ob še enem pokalu napisani rezultati serij v končnici in besedi "en cilj".

Nasploh se bo tudi to sezono prvaka lige NHL spet iskalo v zahodni konferenci, ki iz leta v leto dokazuje, da tam športni direktorji delujejo bolj premišljeno pri gradnji in razvoju moštev, kar se je navsezadnje izkazalo tudi pri Los Angelesu, prvaku iz leta 2012 in 2014. Moštvo Anžeta Kopitarja, ki pred začetkom sezone s Kralji ni uspel priti do dogovora o podaljšanju pogodbe, je že pozabilo na preteklo dogajanje; sezona 2014/15 je v mestu angelov hitro utonila v pozabo oziroma je ostala v mislih le kot opozorilo, česa Kralji nočejo. Lani se namreč po petih zaporednih letih fantje iz mesta filmskega blišča niso uvrstili v končnico, kar je bilo za takrat še aktualne prvake velik udarec.

To sezono bodo Kingsi začeli v domačem Staples Centru, kjer bodo gostili vedno večje rivale, Morske pse iz San Joseja. Rivalstvo med severno- in na drugi strani južnokalifornijskima kluboma se je v zadnjih sezonah le še bolj okrepilo. Bolj rdeče vidijo Sharksi, v končnici 2013 in 2014 so jih Kralji dvakrat izločili iz boja za veliko srebrno trofejo, obakrat z zmago na dveh sedmih tekmah.

los angeles kings vszi
vszi

Kingsi so med favoriti tudi zato, ker so po petih letih igranja v končnici, po petih dolgih in nadvse napornih sezonah to poletje prvič lahko prišli do sape. Ob novih močeh jih bo zdaj k uspehu gnala tudi jeza oziroma spomin ob spremljanju končnice iz domačega naslanjača. Tudi športni direktor Dean Lombardi je zdaj malo lažje zadihal, težave z zdaj že nekdanjimi Kingsi Slavo Vojnovom (družinsko nasilje) ter Jarretom Stollom in Mikom Richardsom (droge) so preteklost. Kralji glede tega obračajo nov list in se vračajo na mirne tirnice, tiste, na katerih so prišli do dveh naslovov prvaka v ligi NHL. "Dobili smo budnico. Prav nič zabavno ni gledanje končnice, a dolgoročno bi nam lahko slaba lanska sezona prinesla korist," je pred sezono dejal snovalec politike pri moštvu iz Lalalanda.

042-28-chicago pm
Profimedia

NAJ NOVINEC
Connor McDavid

042-28-mcdavid re
Reuters

Ta mladenič je razlog, da bomo to sezono veliko bolj spremljali predstave sicer enega najslabših moštev v zadnjih sezonah, Edmonton Oilersov. Tudi na letošnjem naboru so izbirali prvi in izbrali novega čudežnega dečka, Connorja McDavida. Pravijo, da bo 19-letni Kanadčan še boljši kot Sidney Crosby, zaradi njega je v Edmontonu prava evforija, podobna tisti iz šampionske dobe Wayna Gretzkyja konec osemdesetih. Brez dvoma je Connor prvi kandidat za nagrado Calder za najboljšega novinca.

Tudi naš as, za katerim je statistično gledano najslabša sezona v tej ligi, se je čez lužo odpravil z novim vetrom v svojih krilih, spočit in dobro telesno pripravljen. Največja okrepitev ekipe iz Hollywooda je seveda Milan Lucic, Kanadčan srbskih korenin, ki bo gotovo poživil tudi igro svojih kolegov v napadu, Kopija in Slovaka Mariana Gaborika, ta trio pa bo tako sestavljal udarni napad čete Darryla Sutterja.

TUDI KO GA BODO,
TO NE BO DOVOLJ

Med uspešnejšimi moštvi, ki se jih omenja ob najbolj želeni hokejski lovoriki na svetu, je Anaheim, ki je lani izgubil v konferenčnem finalu. Ducksi so eni tistih, ki so zelo premišljeno delovali na trgu prostih igralcev. "Vse dokler ne osvojimo Stanleyjevega pokala, ne bomo zadovoljni, in tudi ko ga bomo osvojili, se s tem ne bomo zadovoljili. Hoteli bomo še enega in imamo tako skupino fantov, ki to lahko naredi. Imamo vse potrebne sestavine, samo pravilno jih moramo zmešati," je prepričan napadalec Račk Ryan Kesler.
Če so se v Anaheimu dodobra okrepili, pa je treba omeniti, da je bilo pri branilcih naslova ravno obratno. Zaradi salary capa so morali Blackhawksi v roko seči pomembnim členom šampionskih podvigov Brandonu Saadu, Johnnyju Oduyi, Patricku Sharpu in Bradu Richardsu, toda na drugi strani še vedno računajo na čarobnost, ki jo igri prinaša dvojec Patrick Kane-Jonathan Toews; navsezadnje so jima ravno zato lani v podpis dali osem let dolgo in 84 milijonov dolarjev vredno pogodbo.

lundqvist re
Reuters

Na Vzhodu spet veliko možnosti za naskok na vrh pripisujejo Tampi, moštvu, ki po igralskih vrlinah še naprej ostaja najbolj uravnoteženo moštvo lige. Prvo kanadsko moštvo bo verjetno spet Montreal, čeprav bo zaradi Connorja McDavida v soju žarometov gotovo tudi Edmonton. Tu so še New York Rangersi na čelu s Henrikom Lundqvistom, čigar srce je zaradi porazov v končnici že prevečkrat počilo, veliko oči bo uprtih v ameriško prestolnico, tudi Washington mojstra doseganja golov Aleksandra Ovečkina zna poskrbeti, da bo sezona minila v njihovem duhu, enako pa seveda pričakuje tudi Pittsburgh še dveh superzvezdnikov Sidneyja Crosbyja in Jevgenija Malkina.

claude-giroux-sidney-crosby

NOVO POGLAVJE
Phil Kessel

042-28-kessel re
Reuters

Po šestih letih pri Torontu je ameriški napadalec rade volje pobegnil v Pittsburgh. Lanska sezona je bila v njegovih devetih za 28-letnika najslabša, dalj časa je bil Kessel celo najbolj zasmehovan hokejist v ligi. Glede na njegovo pogodbo (samo letos bo zaslužil dobrih šest milijonov evrov) je do zdaj pokazal veliko premalo, v novem okolju napovedujejo, da bo drugače. Ob Sidneyju Crosbyju in Jevgeniju Malkinu mu napovedujejo, da bo to sezono dosegel 50 zadetkov. Preveč optimistično? 

ZORAN PREDIN JE VEDEL 
Nato je tu še Florida. Zakaj Florida, se boste najbrž vprašali, toda ne moremo ne omeniti ekipe, kjer bo letos še naprej igral najstarejši hokejist v ligi NHL, 43-letni Jaromir Jagr. Ravno Čeh se je ta teden spet znašel v ospredju, a ne zato, ker bi po spletu zaokrožile nove fotografije druženja med rjuhami s kakšno češko mladenko, pač pa fotografije njegove legendarne frizure, s katero je Čeh v svojih prvih sezonah v ligi NHL (od daljnega leta 1990 naprej) pustil neizbrisljiv pečat. Že lani so ga na Floridi zaradi te pričeske hecali soigralci, zdaj pa se je za idejo, da se Jagr ne bi več strigel, ogrel širok krog hokejskih privržencev, na čelu z vratarjem Floride Robertom Luongom, ki je v bistvu pobudnik te "akcije".
Zanimivo je, da navdušenja v tej stvari ne kažejo samo zgoraj omenjeni, zadnji odzivi namreč pravijo, da je ideja na plodna tla padla tudi pri Jaromiru. Mogoče pa bo veteran res razveselil hokejski svet in poskrbel za vrnitev svoje slovite frizure. Bolj star, bolj nor. Zoran Predin je že vedel, kako in kaj.

Ponoči v ligi NHL: Toronto – Montreal, Chicago – New York Rangers, Calgary – Vancouver, Los Angeles – San Jose

Članki iz rubrike