pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 05.05.2015 09:00:33

Na meniju Slovaki

Drago Cvetanović
Po slabem uvodu na 79. svetovnem prvenstvu elitne divizije za slovensko reprezentanco danes prihaja čas, da prvič zares pokaže, česa je sposobna.

Risi tega še niso storili, a verjamejo, da prihodnost prinaša boljše čase tudi za njih.

SLOVENIJA – SLOVAŠKA

torek ob 20.15

Po dveh tekmah v razmiku dobrih 17 ur sta slovenskim oklepnikom že nedeljski popoldanski in nato večerni počitek prišla kot naročena. V ponedeljek opoldne so se vrnili k delu s precej lažjimi srci po novi za nekatere boljše prespani, za druge pa neprespani noči. Ko smo jih v pomožni ledeni dvorani včeraj opazovali med 45-minutno vadbo, so po ledu "leteli", kot da za njimi ne bi bili izredno naporni tekmi z dvema močnima tekmeca.

RAZVESELJIVA, POTEM SLABA
Najbolj razveseljiva informacija, ki smo jo dobili takoj, ko smo stopili na tribuno, je bilo gibanje Jana Urbasa. Krilni napadalec prve napadalne trojke je bil videti, kot da prejšnja dva dni ne bi preživel v hotelski sobi z vročino, ki je izginila že v noči na nedeljo.

Če nas je pogled na Urbasa razveselil, pa smo po vnovičnem oziranju po ledeni ploskvi opazili le dva vratarja. Izkazalo se je, da si je 21-letni čuvaj mreže na tekmi z Rusijo poškodoval levo koleno, ko je pri drugem zadetku nanj po nesreči padel Klemen Pretnar. Gračko je na led sicer stopil, naredil raztezne vaje, a spoznal, da je bolje, če se vrne v slačilnico, ob treh popoldne pa so ga odpeljali v bolnišnico na pregled z magnetno resonanco. Ta je pokazala rahlo nategnjene vezi. Kako bo z njegovimi nadaljnjimi nastopi, se bo pokazalo iz dneva v dan.

Selektor Matjaž Kopitar, ki po uvodnih tekmah ni bil zadovoljen s svojima čuvajema mreže in je okleval, koga postaviti v vrata, ko bo čas za bitko s Slovaki, tako ne bo imel izbire. Prvo mesto bo pripadlo Kristanu, ki je bil po svoji predstavi proti Belorusom izredno samokritičen.

NEDOPUSTNA NAPAKA

Ko so pred tekmo z Rusijo v slovenski slačilnici razdelili modre drese, so ob Gračnarjevem vsi ostali brez besed. Njegov priimek so namreč napačno črkovali in na trak z imenom natisnili Grančnar. Naš štab je po tekmi dres takoj vrnil organizatorju, ki je poskrbel, da so mu nanj prišili novo, pravilno natisnjeno ime.

IZGON IZ HOTELA
Kar zadeva peterke, sta prvi ostali nespremenjeni (Urbas se je vrnil k Anžetu Kopitarju in Janu Muršaku) tudi na včerajšnjem treningu, medtem ko bodo tretjo sestavljali Tomaž Razingar, Aleš Mušič in Žiga Pance.

Kdo bo danes srečanje spremljal s tribune, selektor ni razkril, v četrtem napadu so se na treningu menjavali štirje preostali napadalci, a verjetno bo Kopitar na led pošiljal formacijo Goličič-Rodman-Ograjenšek.

"Opravili smo kvaliteten trening, zadovoljen sem, da je na ledu toliko energije, da je želja ogromna," je po vadbi na prost dan razlagal šef slovenske klopi, ki je popoldne svojo četo izgnal iz hotela: "Želel sem, da bi šli na sprehod v mesto, da bi se usedli in skupaj spili kakšno kavo. Predvsem to, da ne bi ves čas razmišljali o hokeju. Glave morajo vsaj za nekaj ur odklopiti od hokeja."

Je to na drugi stani uspelo narediti tudi strokovnemu štabu? "Ne, nismo se spočili, v ponedeljek zgodaj zjutraj smo imeli sestanek in se ukvarjali z vsem slabim. Na prost dan bomo gledali slabe stvari, tisto, kar moramo izboljšati. Tudi to moramo narediti, upam, da bo koristilo," je dejal Kopitar.

ČAROBNIH ŠEST MINUT
Danes se bodo risi ukvarjali le še s strategijo, ki jo bodo uporabili proti Slovakom. Še kako dober, predvsem pa lep je spomin z zadnjega velikega tekmovanja, ko je Slovenija Slovake s 3:1 ugnala v Sočiju, ko jih je z goli Roka Tičarja, Tomaža Razingarja in Anžeta Kopitarja matirala v šestih minutah (43., 48. in 49.) in poskrbela za prvo zmago nad katerokoli od velikih reprezentanc ter s tem za vedno spremenila slovenski hokej.

911-24-gregorc OBREZ (lahko polobrez) gw
Grega Wernig

Trenerski štab je igro Slovakov, ki sta jih nazadnje okrepila napadalca Detroit Red Wingsov Tomaša, Tatar in Jurčo, v celoti preštudiral v nedeljo zvečer, ko so se borili z Belorusi. "Vedeli smo, katere igralce bodo dodali v postavo, najbolj pa nas je zanimala njihova power play shema. Tako in tako pa smo že prej približno vedeli, kako igrajo," je na hitro pojasnil Matjaž Kopitar.

KONEC PRIJATELJSTVA
Nocoj se bo na ledu ČEZ Arene srečalo precej sodelavcev in prijateljev. Žiga Jeglič in Rok Tičar se bosta borila proti štirim soigralcem iz bratislavskega Slovana, Robert Sabolič z dvema iz praške Sparte. Anže Kopitar še kako dobro pozna Mariana Gaborika, Jana Muršaka pa že večletno prijateljstvo iz časov, ko je še nosil dres Rdečih kril, veže s Tatarjem.

KDO S KOM SPI

Vsako reprezentančno akcijo je vedno zanimivo spoznati, kako se fantje porazdelijo po hotelskih sobah. Zaradi lihega števila se je med igralce preselil tudi član strokovnega štaba, Aleš Burnik, ki si sobo deli z Miho Štebihom. Prilagamo seznam sostanovalcev.
Tomaž Razingar-Robert Kristan 
Anže Kopitar-Žiga Pavlin
Luka Gračnar-Klemen Pretnar
Žiga Jeglič-Boštjan Goličič
Rok Tičar-Robert Sabolič
Gašper Krošelj-Ken Ograjenšek
Jan Muršak-Mitja Robar
Miha Verlič-Žiga Pance
Luka Vidmar-Aleš Mušič
Sabahudin Kovačević-Aleš Kranjc
Andrej Tavželj-Marcel Rodman
Blaž Gregorc-Jan Urbas
Miha Štebih-Aleš Burnik

Fantje obeh moštev se večkrat srečujejo, saj v Ostravi živijo v istem hotelu. Žiga Jeglič je dejal, da bo proti znancem še posebej lepo igrati: "Imel bom veliko motivacije. O tekmi se nismo pogovarjali, v ospredju so bile druge stvari. Ko se bo tekma začela, bodo tako in tako vsa prijateljstva končana."

NAJLAŽJE JE OB ZMAGAH
Branilec Blaž Gregorc je dejal, da s soigralci v osnovi že vedo, kako morajo igrati, katerega sistema se morajo držati. Že dalj časa je jasno, da bo dvorana nocoj pokala po šivih, slovaških navijačev je v Ostravi kot listja in trave, a tudi Slovenci niso v manjšini. "Vsekakor bomo poskusili razočarati slovaške navijače. Včeraj smo si napolnili baterije, danes je treba proti Slovakom pokazati, kdo so Slovenci. Upam, da jih bomo premagali, tako kot smo jih na olimpijskih igrah," je zatrdil 25-letni Gorenjec.

Z Blažem smo se dotaknili tudi ozračja v slačilnici in morebitnih posledic, ki sta jih pustila poraza: "Pri nas to ni pomembno. Garderoba deluje tako, kot da se ni zgodilo nič negativnega. Tukaj se pokaže ekipni duh. Najlažje je takrat, ko se zmaguje, ko smo vsi veseli, a ekipa se v pravi luči pokaže takrat, ko pride do porazov."

BODO ZMOGLI TRI?
Če so se slovenski oklepniki v igri proti Belorusom skoraj v celoti izgubili, so se dan pozneje proti Rusom že bolj našli. Jeglič nam ni znal pojasniti, zakaj je prihajalo do grobih napak v obrambni in nevtralni tretjini, nad njimi se je še vedno čudil, saj v preteklih letih do njih ni prihajalo, zdaj so se jim nenadoma in nepojasnjeno prikradle v igro.

Risi so odigrali dve tekmi, a na pravi ravni resnično odigrali le eno. Zadnja tretjina proti Belorusom in zadnji dve proti Rusom so bile prepričljive. Bodo na tretjem srečanju bolj konstantni, jim bo le uspelo prikazati dobro, predvsem pa vsaj 60 minut dolgo prestavo?

911-25-ziga jelic dc
Drago Cvetanović

Preveč je bilo vzponov in padcev, nihanj, kar so risi drago plačali. Treba je spet opozoriti na slaba začetka, za katera naj bi bila kriva predvsem živčnost, ki se bi je mogli zdaj risi že povsem otresti.

Tudi Slovaki se bodo še posebej dobro pripravili na Anžeta Kopitarja, čigar igro sta prva tekmeca povsem onesposobila, danes je od Slovakov pričakovati enako nalogo. Selektor Kopitar vseskozi opozarja in pričakuje več strelov na gol, poenostavljeno igro, ki bi napake spravila na minimum. In teh res ne sme biti veliko, če hočejo biti risi proti Slovakom in na splošno na turnirju v Ostravi uspešni.

Članki iz rubrike