sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 21.03.2015 12:00:40

UNION OLIMPIJA – KRKA: Vse je že dogovorjeno

Arsen Perić
Obetal se je pravi obračun za biti ali ne biti. Dvoboj Uniona Olimpije in Krke bi lahko neposredno odločal o tem, katera slovenska ekipa bo v ligi ABA zasedla mesto, ki vodi v evropski pokal. A se je zgodil poraz Krke s Szolnoki Olajem in stvari so se spremenile, izgubile na dramatičnosti. Ne pa tudi na zanimivosti, derbi je le derbi.

Obnovimo še enkrat: v primeru zmage Krke nad madžarskim prvakom bi pred zadnjim krogom Novomeščani ter Metalac za Olimpijo zaostajali za eno zmago. S slavjem v Stožicah bi krkaši zaradi boljšega medsebojnega izkupička, saj so prvo tekmo v Novem mestu dobili s 17 točkami razlike, že prehiteli zmaje, ki bi potem upali na poraz Valjevčanov v Zadru. Samo to bi jih namreč obdržalo na šestem mestu, v nasprotnem bi padli na sedmega in ostali brez Evrope. A vemo, kaj bi bila čebula, če ne bi imela če-ja, in stvari so pred današnjim obračunom v Stožicah povsem drugačne.

union olimpija gw
Grega Wernig

13

Zmag ima Olimpija v dosedanjih medsebojnih tekmah v ligi ABA s Krko, slednja 6, polovico v Ljubljani. 

Krka je s porazom s Szolnoki Olajem naredila lepo uslugo Olimpiji, ki je zdaj ne zmaga ne poraz ne moreta premakniti s petega mesta, sebi pa so Dolenjci naredili medvedjo uslugo. Za Evropo je ostalo prosto le še šesto mesto, tega pa si slovenski prvaki ne morejo priigrati sami od sebe, pač pa so odvisni še od dveh drugih rezultatov. Če bo Krka danes slavila, se morata za to, da bo Slovenija imela oba kluba na mestih, ki vodita v evropski pokal, zgoditi še poraza Metalca na gostovanju v Zadru in Szolnoki Olaja doma s Cedevito.

krka ap
Arsen Perić

Sta realna? Cedevita bo za zmago zagotovo naredila zelo veliko, saj ji samo ta prinaša izognitev četrtemu mestu, ki pomeni dvoboj s Crveno zvezdo v polfinalu. Bolj vprašljiv je morda Metalac oziroma Zadar, saj bodo Valjevčani še kako motivirani, medtem ko so se Dalmatinci, potem ko so izgubili možnosti za Evropo, spet soočili s kruto realnostjo finančnih težav, zaradi katerih je ekipo zapustil prvi igralec, Američan James Florence. Samo v primeru, da Krka pride v krog le z Metalcem, bo osvojila šesto mesto, saj ima z Valjevčani boljši medsebojni izkupiček, če pa pride do kroga treh ekip, bo v prednosti Szolnoki Olaj

BEČIROVIĆ: ZA NAS ŠE BOLJ POMEMBNA
Bo Olimpija, ki ne potrebuje zmage, v dobro slovenske košarke to prepustila Krki? "Seveda, to je že vse dogovorjeno," se je zasmejal Luka Rupnik, ki je imel nekaj težav z nategnjeno mišico, a je, tako kot vsi ostali zmaji, nared za tekmo. "Hecam se, seveda. Tako kot vedno bomo šli na zmago. Sezono v ligi ABA želimo zaključiti na najlepši mogoč način, da se je bomo spominjali po lepem, ne glede na to, kaj vse se je dogajalo. Peto mesto je po mojem mnenju zelo dober uspeh za Olimpijo. Vsi klubi, ki so pred nami, imajo višji proračun. Za Krko je tekma bolj odločilna kot za nas, a motiv nikoli ni vprašljiv, sploh ne doma v Stožicah."

Krko na šesto mesto vodi zmaga v Ljubljani, hkrati morata izgubiti tako Metalac kot Szolnoki Olaj.

Slovenski derbi bo debi Memija Bečirovića na klopi zmajev v domači dvorani. Prejšnje tri tekme, ki jih je že vodil, je Olimpija igrala v gosteh, po vrsti z MZT-jem, Szolnoki Olajem in Levskim. "Napredujemo iz dneva v dan, iz tedna v teden. V Szolnoku smo, pa čeprav smo izgubili, odigrali kar dobro, razen nekaj minut v vsakem polčasu, kar nas je stalo zmage. Szolnok je kar močna ekipa, kar se je pokazalo tudi proti Krki. Levski ni bil prava primerjava, podobno MZT, zato vsi komaj čakamo derbi, da vidimo, kje smo," je povedal Bečirović, ki se ne strinja s tistimi, ki pravijo, da gre lahko Olimpija v današnji obračun sproščeno.

becirovic ap
Arsen Perić

"Derbi je derbi. Vsaka tekma pa tako ali tako pomeni pritisk. Neki trener je rekel, 'kako bi nam bilo lepo, če ne bi bilo tekem, to bi bila super služba' (smeh). Čeprav za nas dvoboj glede razvrstitve ne pomeni nič, pa za prestiž ogromno, prav tako je pomemben za naprej," se je Bečirović že ozrl tudi proti slovenskemu prvenstvu in boju za naslov.

Tekmecu si želi poslati sporočilo za naprej. "Novomeščani so bolj samozavestni, ker so do zdaj dobivali tekme. Zato bomo skušali zmagati, ker se bomo letos še velikokrat srečali. S psihološkega vidika je tekma za nas zato morda še veliko pomembnejša kot zanje," je sklenil strateg zmajev.

LAPORNIK: NOV VETER PRI OLIMPIJI
Krka bo tako kot na skoraj vseh tekmah v sezoni tudi na zadnji tekmi v ligi ABA nastopila nepopolna. Tomaža Bolčine tako ali tako ni, vprašanje je, ali bosta v postavi oziroma na parketu Jasmin Hukić in Erjon Kastrati, ki ju med tednom na odločilni tekmi slovenske lige za uvrstitev v ligo za prvaka na Polzeli ni bilo v ekipi.

lapornik gw
Grega Wernig

V sredo je bil ob koncu tekme s Hopsi Luka Lapornik tisti, ki je Krko potegnil iz brezna, imenovanega liga za obstanek. "Vedeli smo, da si ne smemo privoščiti igranja v njej, to bi bila sramota, tako kot smo si jo naredili že z osmimi porazi v slovenski ligi. A glavno je, da smo se izvlekli, da smo v ligi za prvaka, tam pa tako ali tako vsi začenjamo z ničle. Dosegli smo tisto, kar smo hoteli," pravi o tekmi, na kateri je pokazal najboljšo predstavo v tej sezoni. Po decembrski vrnitvi na parket po poškodbi zapestja nikakor ne najde samega sebe. "Res nisem zadovoljen s svojo formo, razen z zadnjo tekmo na Polzeli. Upam, da je to prelomnica glede mojih predstav in da bom odslej pokazal boljše igre," si želi Šentjurčan na začasnem delu na Dolenjskem.

dzikic 1 gw
Grega Wernig

Podobno si gotovo želi njegov trener Aleksandar Džikić, ki potrebuje pravega "Lapija", najbolje že danes v Stožicah. "Želimo si zmage, radi bi bili šesti. Vemo, da ni vse odvisno od nas, a v prvi vrsti je pomembno, da zmagamo mi," se zaveda Lapornik, ki si je s soigralci otežil delo s porazom pred tednom dni doma s Szolnoki Olajem.
"Ne vem, kaj nam je bilo. Praktično vsi smo igrali slabo, brez prave energije, čeprav je bila pomembna tekma," pravi krilni košarkar Krke, ki verjame, da bo proti Olimpiji drugače. "Te tekme so nekaj posebnega. Nov trener pri Olimpiji je prinesel nov veter, igralci se želijo dokazati. Lahko pričakujemo zanimiv dvoboj," napoveduje Lapornik, Džikićeva najava tekme pa je kratka: "Zagotovo je pomembna. Gre za domači derbi, ki je vedno zanimivejši od drugih tekem, še posebej ker gre za prvi medsebojni dvoboj, odkar je Union Olimpija zamenjala trenerja."

Pari zadnjega kroga 
Sobota
Union Olimpija – Krka (ob 17. uri),
Zadar – Metalac (ob 19. uri)
Mega Leks – Igokea (ob 21. uri)

Nedelja

Crvena zvezda – MZT Skopje (ob 12. uri)
Cibona – Levski Sofija (ob 17. uri)
Szolnoki Olaj – Cedevita (ob 17. uri)
Budućnost – Partizan (ob 21. uri)
LESTVICA
 1. Crvena zvezda           24  22   2  1973:1654  46
 2. Budućnost               24  18   6  1838:1657  42
 3. Partizan                24  17   7  1758:1640  41
 4. Cedevita                24  16   8  1850:1701  40
 5. Union Olimpija          25  14  11  1879:1782  39
 6. Krka                    25  12  13  1827:1804  37
 7. Szolnoki Olaj           25  12  13  1796:1848  37
 8. Metalac                 24  12  12  1697:1768  36
 9. Zadar                   24  11  13  1723:1775  35
10. Mega Leks               24  10  14  1965:1966  34
11. Igokea                  24   9  15  1690:1727  33
12. Cibona                  24   9  15  1784:1886  33
13. MZT Skopje              24   6  18  1641:1784  30
14. Levski Sofija           25   2  23  1629:2058  26

Članki iz rubrike