stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

ku
ku
11 16.01.2024 15:01:10

Na vidiku velike spremembe! Ne le Dubaj, še en klub vstopa v ligo ABA

alesfevzer.com
Od prihodnje sezone dalje nič ne bo več tako, kot je bilo. Regionalno tekmovanje bo drugačno.

Do prve spremembe v ligi ABA je prišlo zaradi spremembe v evroligi. V pehanju za čim več denarja so veljaki evrolige prišli na noro idejo - in evropsko tekmovanje razširili kar v Azijo. Bogati Dubaj bo z veseljem primaknil milijone in svoj turistični biser še preko košarke približal stari celini, evroligaši pa bodo na naporna gostovanja, sicer finančno pokrita, potovali približno 5000 kilometrov (ali šest ur leta) daleč.

Ker bo treba za Dubaj izprazniti mesto v evroligi, naj bi enega izgubila Srbija. Pravzaprav na papirju oba, ki ju ima v tem trenutku, eno pa bo še vedno zagotovljeno za prvaka lige ABA. Za slednjega pa se potegujeta tudi Crvena zvezda in Partizan, pa še ducat ostalih, med njimi tudi Cedevita Olimpija in Krka.

Dubaj ne bo le ekskluzivni član evrolige, vključiti ga bo treba še v eno tekmovanje, iz katerega črpa najmočnejša liga na stari celini. Jasno, liga ABA kot razpršeno tekmovanje več držav iz področja nekdanje Jugoslavije, v katerem so nekoč nastopili tudi izraelski Maccabi, češki Nymburk, madžarski Szolnoki Olaj in bolgarski Levski, je ravno pravšnja.



Če bo Dubaj 15. klub v regionalnem tekmovanju, ki to v resnici ne bo več, bo treba najti še enega, da bo število nastopajočih spet parno. In so ga, vsaj tako danes poročajo srbski mediji. To naj bi bil romunski Cluj-Napoca, ki nastopa v evropskem pokalu. In kjer mu gre precej bolje od rok, kot denimo Cedeviti Olimpiji. Romuni so v skupini B z 10 zmagami in štirimi porazi na tretjem mestu, v minuli sezoni pa so Ljubljančane dvakrat premagali.

Cluj-Napoca je na vodstvo lige ABA naslovil prošnjo po sprejetju v tekmovanje za sezono 2024/25, pri tem pa ni znano, ali je pripravljen svojo udeležbo podkrepiti tudi finančno, kot je to v primeru Dubaja.

Dubaj naj bi na mizo položil sponzorske pogodbe v višini približno treh milijonov evrov za pokritje potnih in nastanitvenih stroškov za vse ekipe, ki bodo v okviru evrolige oziroma lige ABA gostovale v Združenih arabskih emiratih. Za zdaj klubi molčijo in se še niso opredelili, končna odločitev pa bi morala biti sprejeta na skupščini lige ABA.

Članki iz rubrike