902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

ku
ku
0 20.04.2016 16:46:51

Erjavec: Stopimo za velike in počakajmo

Arsen Perić
Medtem ko iz različnih koncev Evrope prihajajo vesti, da suspendirane košarkarske zveze brezpogojno podpirajo Fiba Europe in posledično klubom prepovedujejo sodelovanje v evropskem pokalu ali regionalnih ligah, je Košarkarska zveza Slovenije ubrala nekoliko drugačno pot. Podpira Fibo, a hkrati zahteva pojasnila in odgovore.

Predsednik KZS Matej Erjavec je na novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja o novem zapletu v evropski košarki. Osnovno prepričanje slovenske zveze je, da sama ni del lige Aba, zato na njene odločitve ne more vplivati, kakor tudi ne na klube oziroma na njihov izbor tekmovanja. Zato je Erjavec v pismu izvršnemu direktorju Fiba Europe Kamilu Novaku predlagal, da se spor reši na relaciji Fiba Europe - ECA (podjetje, ki upravlja evroligo in evropski pokal), ne pa, da se kopja lomijo na državnih selekcijah, ki so še najmanj vpletene v vso zadevo.

"Upam, da jih zaradi našega stališča, ki ni ostro, temveč, bi rekel, realno, ne dobimo po grbi. Ne moremo pristati na suspenz zaradi stvari, ki niso v naši domeni. Dokler mi nekdo ne razloži, kaj smo naredili narobe, ga ne morem podpreti. Če je kdo naredil napako, je bila to liga Aba in z njo mora Fiba Europe razčistiti zadevo," je dejal Erjavec.

Predsednik se kot odvetnik zaveda, da ima dovolj pravnih mehanizmov proti takšnemu izsiljevanju, vendar se nanje noče opreti. "Želim si, da do pravnega razčiščevanja zadev ne bi prišlo, saj bi bil to konec evropske košarke. Ne predstavljam si, da bi se tožarile nacionalne zveze in organizacija, ki mora skrbeti za njihov razvoj. Tudi o suspenzih klubov, ki jih zahteva Fiba Europe, je prezgodaj govoriti, saj od slovenskih moštev še nobeno nima mesta v evropskem pokalu, v zaključku lige Aba pa prav tako ni nobenega slovenskega kluba," dodaja Erjavec.

matej erjavec nm
Nikola Miljković

Dobra stvar zapleta za slovensko stran je, da Slovenija trenutno ni v prvih bojnih črtah. Prva sta na udaru Srbija in Italija, ki sta pod isto grožnjo in ki sta organizatorja kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre. Fiba Europe želi namreč doseči, da bi neposlušne zveze izločili z olimpijskih iger oziroma kvalifikacij za te. "Druga bojna črta so evropske reprezentance, ki igrajo kvalifikacije za OI, šele nato pa pridemo mi, ki imamo septembra kvalifikacije za EP 2017. Tudi selektor Igor Kokoškov, ki nam je dal podporo, pravi: Skrijmo se za velikimi in počakajmo," je dodal Erjavec.

Čeprav je vsaka od šestih nacionalnih zvez, iz katerih prihajajo udeleženci lige Aba, pripravila svoj odgovor na pismo, ki so ga dobile prejšnji petek, predsednik Erjavec pravi, da je bilo veliko skupne komunikacije. "Na začetku smo vsi govorili, pa saj to ni mogoče, to ni logično, kako mislijo to narediti, nato pa je vsaka zveza pogledala pod svojo streho in se odločila glede na specifiko okolja."

matej erjavec ap
Arsen Perić

Glede na to, da razpletu ni videti konca, so nekatere, predvsem največje zveze, kot na primer španska, začele razmišljati o vzporednem evropskem prvenstvu. "Upam, da do tega ne bo prišlo. Želimo si enotne evropske košarke in hočemo, da se zaplet čim prej reši, sicer bo nastala poslovna škoda. Pri nas sta nam največja sponzorja, kar se tiče državne reprezentance, podjetja Spar in Telemach, na srečo že izrazila podporo," je dejal Erjavec.

O naslednjih korakih Fiba Europe je predsednik dodal: "Lahko bodo ugotovili, da so v zmoti, morda ne bodo nič sprejeli ali odgovorili, tretja možnost pa je, da izpeljejo načrt. Glede na stopnjevanje groženj bi rekel, da mislijo resno. Pričakujem tudi, da bodo v kratkem preklicali priznanje lige Aba."

Značke: erjavec, fiba, košarka

Članki iz rubrike