sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 20.03.2015 15:59:33

Liga Telemach: Hvala za rože

Grega Wernig
Prvi del slovenskega prvenstva je zaključen. Enajstim ekipam se bo v nadaljevanju pridružila še Union Olimpija, ki je neposredno uvrščena v ligo za prvaka, skupaj s petimi najboljšimi moštvi po 20 krogih. Ostalih šest klubov bo tekmovanje nadaljevalo v ligi za obstanek, v kateri bosta najboljši dve ekipi prav tako dobili priložnost za sodelovanje v izločilnih bojih.

V ligi za prvaka bo nastopala tudi Krka, čeprav se je tudi še v zadnjem krogu mučila, da je premagala Hopse. Dve minuti pred koncem so Novomeščani nevarno viseli, liga za obstanek jim je že odškrnila vrata, a so jih hitro spet zaprli in prvakom primerno le zapluli v zgornji dom.

Tam se bo tako ali tako vse začelo znova, kar dobro ve tudi trener Krke Aleksandar Džikić. "Vse, kar smo pred sezono načrtovali, smo do zdaj tudi uresničili. Bolj ali manj dramatično, a to je zdaj za nami in nas ne zanima več. Čestitam igralcem za vse, kar so opravili v dozdajšnjem delu sezone," je po zmagi na Polzeli dejal Džile in zadel bistvo. Že prav kmalu se najbrž nihče več ne bo spominjal tega, kako je bilo v prvem delu prvenstva, tega, da so si aktualni prvaki privoščili osem porazov, ampak bo aktualno dogajanje v ligi za prvaka, kjer se bodo karte premešale na novo.

LITOVEC V GROSUPLJEM
Grosbasket se je prvič v svoji zgodovini uspel prebiti v ligo za prvaka. Tam bo zasedbi Tea Hojča pomagala tudi nova litovska okrepitev. Iz Avstrije na Dolenjsko prihaja center Petras Baločka (205, 1986). 

Košarkar, ki lahko igra na obeh centrskih položajih, je že v mladih letih iz domovine odšel na šolanje prek Atlantika. Leta 2010 se je vrnil v Evropo in od takrat zamenjal nekaj klubov v Litvi, Gruziji, Franciji ter na Švedskem, z vmesnim skokom v Kuvajt. Od leta 2013 je bil član avstrijskega Fürstenfelda.

Zdaj se tekmovanje začenja že bolj zares, to dobro vedo tudi v Novem mestu, in zagotovo bomo v nadaljevanju gledali povsem drugačno Krko kot v prejšnjih 20 krogih. No, vsaj skoraj zagotovo. Kot bomo skoraj zagotovo gledali drugačne ostale ekipe. Pa ne le zato, ker so se nekatere pred drugim delom še malo okrepile, ampak, vsaj tako menijo ravno v Krki (in tudi Unionu Olimpiji), ker bo zanje precej drugače igrati tekme dvakrat tedensko, kot jim je bilo prej, ko so se lahko ves teden pripravljale na sobotnega nasprotnika.

TAJFUN BREZ NAGRADE
Zanimivo bo videti, ali bo v takem ritmu Tajfunu, ki je dozdajšnji del prvenstva odigral v slogu svojega imena, kaj upadla moč. Šentjurčane je uspel na kolena spraviti le Portorož, vsi ostali so položili orožje pred najprijetnejšim presenečenjem prvega dela.

"Prvo mesto je velik uspeh, še bolj pa sem ponosen na to, da smo na 20 tekmah uspeli zmagati kar 19-krat. To zagotovo ni naključje. Fantje so pokazali, da premorejo pravi karakter," hvali svoje varovance Dejan Mihevc, ki pa si skupaj z njimi za do zdaj opravljeno lahko le seže v roke, prejema čestitke, reče "hvala za rože", potem pa se stvar konča.

Tajfun za prvo mesto in odlične rezultate ni z ničimer nagrajen, kar gotovo ni pravično, a ima Košarkarska zveza Slovenije bolj ali manj zvezane roke pri morebitnih spremembah in uvedbi podobnega sistema, kot je v veljavi v ligi za obstanek. Tam namreč klubi prenesejo točke z medsebojnih tekem iz prvega dela, a v ligi za prvaka je zaradi vstopa Olimpije šele v tem trenutku to nemogoče. In tako bo verjetno vse do takrat, ko ne bodo tudi Ljubljančani tekmovali v slovenski ligi od začetka oziroma bo sistem tekmovanja povsem spremenjen.

V letu 2015 pa je Tajfun zdaj povsem na istem kot Olimpija, Krka ali pa Rogaška, ki zaključuje seznam tistih, ki se bodo v nadaljevanju borili za čim boljše izhodišče pred izločilnimi boji. Prvo mesto v ligi za prvaka prinaša tudi mesto v ligi ABA naslednjo sezono. Glavna kandidata zanj sta seveda Krka in Olimpija, a Tajfun in Zlatorog sta že na zaključnem turnirju pokala dokazala, da se lahko kosata tudi z najboljšima slovenskima ekipama, posebej v domači dvorani pa bosta nevarna tudi Grosbasket in Rogaška.

876-18-zagorac sasa ap
Arsen Perić

ELEKTRA PRED MISIJO NEMOGOČE
Nova razdelitev točk v ligi za obstanek napoveduje zanimiv boj za dve mesti, ki še vodita v četrtfinale. Štiri ekipe imajo praktično enake možnosti zanju, medtem ko se Mariborčani na eni strani želijo tudi sami še vmešati v ta boj, na drugi strani pa bodo pogledovali za seboj in pazili, da jih ne prehiti Elektra.

Slednja je sicer z eno nogo že v drugi ligi, kamor neposredno vodi zadnje mesto, a v Šoštanju so po okrepitvi moštva zadnje kroge prvega dela izkoristili za uigravanje, zdaj pa bo vsaka od naslednjih desetih tekem praktično kvalifikacijska, potrebujejo najmanj štiri zmage, skoraj gotovo pa še kakšno več. In če vemo, da jim do zdaj ni uspelo premagati še prav nikogar, se to zdi skoraj misija nemogoče.

Na drugi strani je težko reči, kdo ima med četverico klubov najboljše možnosti, da bo tekmovanje maja nadaljeval v četrtfinalu, in ne morebiti v dodatnih kvalifikacijah za obstanek, v katerih se bosta dvema drugoligašema pridružila še četrto- in petouvrščeni moštvi lige za obstanek.

Helios v zadnjem času kaže strm vzpon forme, Šenčur igra konstantno dobro, Hopsi so proti Krki pokazali svojo kakovost, Portorož že večkrat prej, ne nazadnje je edini premagal Tajfun. Ne boj, to bo mesarsko klanje.

Lestvica prvega dela
 1. Tajfun           20 19 1  1556:1371 39 
2. Zlatorog Laško 20 13 7 1492:1423 33
3. Krka 20 12 8 1462:1370 32
4. Grosbasket 20 12 8 1465:1450 32
5. Rogaška 20 11 9 1607:1551 31
6. Šenčur Ggd 20 11 9 1454:1435 31
7. Portorož 20 9 11 1484:1443 29
8. Hopsi Polzela 20 9 11 1567:1572 29
9. Helios Suns 20 9 11 1485:1523 29
10. Maribor Nova KBM 20 5 15 1438:1568 25
11. Elektra Šoštanj 20 0 20 1318:1622 20

Članki iz rubrike