nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

sta
sta
0 06.06.2016 08:16:56

Domžale košarkarsko središče Slovenije

alesfevzer.com
Z zmagoslavjem košarkarjev Helios Suns se je končala klubska sezona 2015/16.

Izbranci Jakše Vulića so zasluženo prišli do drugega naslova po 2007 in potrdili, da so Domžale košarkarska metropola Slovenije. A naslov Domžalčanom prinaša tudi nekaj sladkih skrbi; v naslednji sezoni lahko nastopajo v štirih različnih tekmovanjih.

Zmaga s 3:1 v finalu lige Nova KBM proti Zlatorogu je Domžalčanom odprla nove perspektive. Pravzaprav preveč. Z zmago v državnem prvenstvu so se namreč neposredno uvrstili v regionalno tekmovanje Aba in ligo prvakov, ki jo organizira Fiba Europe, ob tem pa jih čaka še državno prvenstvo ter tekmovanje za pokal Alpe Adria, katerega so ustanovili (in osvojili) sami oziroma zdaj že njihov prejšnji vodja Gerald Martens.

Avstrijec, ki je kot vodilni iz podjetja Helios dve leti vodil klub, je bil v nedeljo eden najbolj srečnih ljudi v dvorani Komunalnega centra. "To je pravljica s srečnim koncem. Nihče ni verjel v nas, a smo na koncu dokazali, kaj pomeni moštveni duh. Upam, da bo Helios Suns naslednje leto igral v pokalu Alpe Adria, ki ga bom sam organiziral," je dejal Martens za STA.

Igranje na štirih "frontah" je preveč za največje evropske ekipe, tudi za tri tekmovanja klub potrebuje skoraj dva pogona, tako da bo še zanimivo, za katere ligo oziroma tekmovanja se bodo odločili Domžalčani.



Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je za STA dejal, da bo zveza preučila novo razmerje moči v Evropi, potem ko je Fiba Europe ta teden prek sodišča v Münchnu doživela nov boleč udarec, ter dodal: "Helios Suns si je kot državni prvak zagotovil udeležbo v ligi prvakov Fiba Europe in ligi Aba. A nemogoče je pričakovati, da bo lahko tekmoval na treh 'frontah'. Glede na to, da koledarji in sistemi tekmovanj za prihodnjo sezono še niso potrjeni, bomo na košarkarski zvezi naredili vse, da Helios Suns ne bo treba igrati v vseh tekmovanjih od začetka."

V Domžalah so zelo ponosni na naslov državnega prvaka, hkrati pa tudi na uspehe v mladinskih kategorijah. Helios Suns je v tej sezoni nastopil na skoraj vseh zaključnih turnirjih; do 13 let je bil prvak mini pokala Spar in drugi v državnem prvenstvu. V kategoriji do 15 let je osvojil drugo mesto, do 17 let je bil tretji, v U-19 peti, v članski konkurenci pa prvak. Ob tem je treba dodati, da je drugi prvoligaš iz Domžal, Lastovka, igral v finalu članskega pokala Spar in izgubil s Krko.

"Za nami je najuspešnejša sezona v zgodovini. Resda smo bili leta 2007 v članski konkurenci državni in pokalni prvaki, vendar prihodnost je na mladih. Potrdili smo, da že vrsto let odlično delamo z mladinskimi selekcijami in tako nameravamo tudi nadaljevati. Zdaj imamo idealno priložnost, da v ligi Aba porinemo v ospredje mlade igralce, ki trkajo na članska vrata," pravi predsednik Helios Suns Aleš Klavžar in razmišlja: "Ligo Aba smo si vsi želeli in jo z naslovom državnega prvaka dosegli. Kar se tiče ostalih tekmovanj, pa je treba razmišljati s trezno glavo in razumnim proračunom. Letos smo igrali v tekmovanju pod okriljem Fiba Europe in bili razočarani. Upam, da bom lahko v prihodnjih tednih sporočil veselo novico za vse ljubitelje košarke v Domžalah, ki po mojem mnenju ne bi smela biti odvisna od enega človeka oziroma pokrovitelja," je dejal Klavžar.

Ob koncu tekmovalne sezone - pozornost košarkarske javnosti bo zdaj usmerjena v reprezentanco, katere širši seznam bo v prihodnjih dneh objavil selektor Igor Kokoškov - je položaj med slovenskimi klubi sledeč. Helios Suns in Krka kot prvouvrščena ekipa lige za prvaka sta si na papirju zagotovila ligo Aba (Helios tudi ligo prvakov, ki jo je Fiba Europe obljubila Sloveniji), Union Olimpija je prav v teh dneh dobila povabilo v evropski pokal, pripravljenost za igranje v Fiba Champions League so izrazili Krka, Zlatorog, Rogaška in Tajfun, poraženci finala lige Nova KBM Laščani pa lahko v evropska tekmovanja vstopajo kot tretjeuvrščena ekipa.

Članki iz rubrike