sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

STA
STA
0 08.12.2014 14:06:49

Na OI dodatni športi

Reuters
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je na zasedanju v Monaku izglasoval še eno v nizu reform predsednika krovne olimpijske organizacije Thomasa Bacha. Tako na letnih kot zimskih olimpijskih igrah bodo odslej dovoljeni dodatni športi.

Ta sprememba je ena ključnih reform, ki jih je predlagal Bach, in bi lahko pomenila, da bosta na OI 2020 v Tokiu na olimpijskem programu spet bajzbol in softbol.

Na OI 2012 v Londonu je bilo na olimpijskem programu 26 športov, po novem pravilu jih bo lahko 28. A na prihodnjih letnih OI število tekmovalcev in tekmovalk ne bo smelo biti večje od 10.500, na zimskih pa bo lahko sodelovalo največ 2900 športnikov.

Že pred tem je MOK odločil, da bosta v prihodnje lahko olimpijske igre gostili po dve državi hkrati. MOK je predlog, s katerim bi znižali stroške organizacije letnih in zimskih OI, soglasno podprl.



Na seji so izglasovali tudi nižanje stroškov v samem kandidacijskem procesu, in sicer so zmanjšali število predstavitev ter MOK obvezali k plačilu večjega deleža stroškov.

Pri MOK pravijo, da si želijo, da je zbiranje kandidatur bolj podobno povabilu s pogovori z več kandidati o tem, kako narediti dogodek bolj znosen. Več bo poudarka na uporabi že obstoječe in začasne infrastrukture. Kandidate pozivajo, da predstavijo projekt, ki dolgoročno ustreza njihovim športnim, ekonomskim, družbenim in okoljskim potrebam.

Bach, ki uveljavitev reform zagovarja vse od septembra 2013, ko je bil izvoljen za predsednika, bo danes objavil tudi zagon olimpijskega televizijskega kanala.

Članki iz rubrike