sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 08.06.2015 18:45:30

Košir ne bo branil olimpijskega srebra

Arsen Perić
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes na zasedanju v Lozani razširil tekmovalni spored naslednjih zimskih olimpijskih iger.

Izvršni odbor krovne olimpijske organizacije je namreč na zasedanju sklenil, da bo v Južni Koreji leta 2018 na sporedu šest novih disciplin v smučanju, curlingu, hitrostnem drsanju in deskanju.  Po novem pa na olimpijskih igrah ne bo več na sporedu paralelnega slaloma deskarjev in deskark. Ta sprememba bo precej prizadela tudi slovenski deskarski tabor, saj je Žan Košir v tej disciplini na zadnjih igrah v Sočiju osvojil srebrno medaljo.

Izvršni odbor Moka je sprejel predlog razširitve programa, saj si že nekaj časa prizadeva, da bi z novimi disciplinami pritegnil mlade. V Pjongčangu bodo tako več možnosti za medalje imeli alpski smučarji, ki jim bodo program dopolnili z ekipno tekmo, kakršno že izvajajo na svetovnih prvenstvih, deskarji prostega sloga, ki so dobili tekmo v akrobatskih skokih za moške in ženske, v hitrostnem drsanju bo novost tekma s skupinskim startom tako za moške kot ženske, v curlingu pa preizkušnja mešanih ekip.

"Spremembe kažejo na evolucijo olimpijskih iger, ko bomo še nadgradili uspeh zadnjih zimskih iger. Obenem pa povzemajo tudi našo olimpijsko agendo 2020, s katero želimo v olimpijski program prinesti več prilagodljivosti," so ob sporočilu o novostih zapisal pri Moku.

Mok se bo s spremembami skušal tudi približati svojim ciljem pri številu aktivnih udeležencev na zimskih izvedbah iger; čez tri leta naj bi bilo v Južni Koreji največ 2900 športnikov v približno 100 disciplinah (v Sočiju so podelili medalje v 98 disciplinah). Novosti pa pomenijo tudi največje predvideno število športnic doslej, pa tudi največ tekmovanj z mešano konkurenco na zimskih OI.

Za uvrstitev posameznih disciplin v program OI je dovolj potrditev IO Moka, o novih športih ali črtanju starih pa odloča skupščina Moka.

Pri uvajanju sprememb se je Mok posvetoval s posameznimi zvezami, odločali pa so naslednji kriteriji: dodana vrednost discipline, privlačnost za mlade, atraktivnost za televizijo, medije in gledalce, enakost spolov, najmanjši vpliv na število udeležencev iger ter vpliv na stroške za prireditelje iger.

Članki iz rubrike