zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

nu
nu
0 21.09.2015 19:05:22

Fileković diplomiral na UCN Denmark

Na danski univerzi UCN Denmark je po slabih štirih letih študija diplomiral prvi slovenski - zdaj že nekdanji profesionalni športnik - Suad Fileković.

Kamničan je člansko kariero začel pri Olimpiji in v najmočnejšem slovenskem prvenstvu branil samo še barve Maribora, za oba kluba pa je v prvi ligi odigral skupno 223 tekem in dosegel osem zadetkov. Ob tem se je preizkusil še v tujini, in sicer je na Hrvaškem nosil dres Hajduka, v Belgiji Mouscrona, v Grčiji Ergotelisa, v Rusiji Kril Sovjetov, v Angliji Barnsleyja in v Izraelu Hapoela Ashkelona. Za slovensko izbrano vrsto je med letoma 2002 in 2012 odigral štirinajst uradnih tekem. Danes lahko rečemo, da je postal poslovnež, a je ostal blizu nogometu.

Aktivno sodeluje pri delovanju futsal kluba Remax Maribor, s katerim se želi povzpeti na vrh državnega prvenstva. V zadnjem obdobju svojo energijo usmerja v dokončanje usposabljanja za nogometnega trenerja, hkrati pa obiskuje evropske nogometne klube, kjer črpa vsebine in uporabne informacije, ki jih primerja z osvojenimi študijskimi teorijami ter išče načine, kako jih prenesti v razvoj lastne vizije. Eden od projektov, ki si ga želi uresničiti v bližnji prihodnosti, je razvoj mladinske nogometne šole.


V študijskem letu 2011/2012 se je odločil spet sesti v šolske klopi. Kot predstavnik prve generacije slovenskih športnikov, študentov, se je priključil mednarodnemu projektu univerzitetnega študija na daljavo - na danski univerzi UCN Denmark.

Fileković ob prejetju diplome ni skrival zadovoljstva. Prav tako ni skrival želje, da bi nadaljeval s študijem na podiplomski ravni, najraje v tujini: ”Študij na UCN Denmark temelji predvsem na zavedanju akademskega kadra, da je potrebno športnika pripraviti na obdobje po končani športni karieri in izkoristiti osebnostne atribute športnikov. Zato se vedno znova osredotočajo na praktične vsebine oziroma povezujejo teorijo s praktičnimi primeri, ki so za športnika lažje razumljivi. Prav tako je nenadomestljiva izkušnja, poslušati in izmenjati mnenja s profesorji, strokovnjaki posameznih področij, direktorji najbolj razvitih športnih kolektivov ali gospodarskih družb s celega sveta. Prednost študija na daljavo so tudi v okviru spletne učilnice posneta predavanja in shranjena gradiva, kar študentu omogoča individualno prilagajanje urnika in izpolnjevanja predvidenih obveznosti," je pojasnil Fileković in med drugim povedal, da so študenti pri predmetu kriznega menedžmenta analizirali rešitve, ki so jih v danih situacijah sprejeli največji strokovnjaki svojega področja, pri tem je izpostavil Joseja Mourinha in Arsena Wengerja

Za konec je še dodal, da se je treba zavedati, da je izobrazba najbolj pomemben element športnikove osebne rasti in razvoja ter da se v tujini temo področju posveča veliko več pozornosti kot pri nas."Tudi v najbolj razvitih športnih kolektivih mlade usmerjajo k dokončanju formalne izobrazbe ali vsaj strokovnih usposabljanj. Mladim športnikom v Sloveniji bi svetoval, da naj se ne glede na uspešnost športne kariere, čim bolj zgodaj odločijo za dokončanje formalne, visokošolske izobrazbe, ki jim bo vsekakor omogočila konkurenčnost na trgu dela, s katerim se bodo srečali po končani športni poti,” je zaključil Fileković.

Članki iz rubrike