zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

liz
liz
0 20.11.2015 19:36:12

Pred igranjem v angleški ligi je bil žrtev trgovca z belim blagom

vszi
Nekdanji vezist Watforda Alhassan Bangura je v zelo čustvenem intervjuju za angleški BBC govoril o svojem zasebnem življenju.

Čeprav obstaja neke vrste prepričanje, da je življenje nogometašev lepo in jim zaradi tega mnogi zavidajo, temu še zdaleč ni tako. Bangurajeva življenjska zgodba je pretresljiva in po drugi strani zelo poučna. Verjetno si marsikdo misli, da se v razvitem svetu te stvari ne dogajajo, ampak je to daleč od resnice

Danes 27-letni fant je odraščal v mestu Freetown v Sierra Leoneju, že v mladih letih pa je ostal brez očeta. Ker je bil najstarejši fant v družini, je moral prevzeti njegovo mesto. S tem se ni strinjal in je pri štirinajstih pobegnil v Gvinejo, kjer je srečal nekega Francoza, ki naj bi mu pomagal pri nogometni karieri.

Vendar je imel omenjeni človek povsem drugačne načrte, bil je trgovec z belim blagom in je fanta najprej odpeljal v Francijo, nato pa še v Veliko Britanijo, kjer ga je "pahnil" v svet prostitucije. "Nisem vedel, da se ukvarja s trgovino z belim blagom. Kar na enkrat se je okoli mene zbralo nekaj moških, ki so me poskušali posiliti. Želeli so, da počnem določene stvari. Jokal sem in kričal, saj sem želel čim prej pobegniti od tam. Zeblo me je, jokal sem, se tresel. Nisem vedel, kaj naj storim. Uspelo mi je pobegniti. Nisem vedel, kaj bo z mano, niti jezika nisem znal, in mislil sem, da je to konec mojega življenja," se je grozne izkušnje iz mladosti spomnil Bangura, ki je nato zaprosil za azil in ga zaradi svoje mladoletnosti tudi dobil. V Veliki Britaniji je lahko ostal dve leti.

Nato so se na njegovo srečo stvari obrnile na bolje, saj je spoznal nekaj poštenih ljudi, ki so mu ponudili priložnost, da se pridruži Watfordu. "Imel sem šestnajst let in stvari so se začele izboljševati," je dejal Bangura, ki je za ta klub v sezoni 2006/07, ko mu je bilo osemnajst let, celo odigral šestnajst tekem v najmočnejšem angleškem prvenstvu.

bangura
vszi

Pozneje je bil še član Brightona, Blackpoola, turškega Mersina, azerbajdžanske Gabale, Forest Greena in Coventryja, s katerim je letos poleti prekinil sodelovanje. Zdaj je prost igralec brez odškodnine.

Sicer pa Bangurajeva zgodba nikakor ni osamljen primer, trgovci z belim blagom so še vedno zelo aktivni, čeprav se o tej obliki modernega suženjstva ne govori veliko. Vsako leto na stotine fantov iz zahodne Afrike na podoben način išče priložnost v nogometnem svetu, nato pa končajo kot seksualni sužnji.

Še veliko več pa je drugih otrok iz revnih območij, ki jih doleti podobna usoda.

Članki iz rubrike