nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 17.08.2016 13:02:05

Pred Slovenijo le Grenada, Bahami in Nova Zelandija

Veselje ob uspehu.
Reuters
Slovenski športniki so pet dni pred zaključkom 28. poletnih olimpijskih iger poskrbeli, da smo Slovenci znova ponosni nad svojo majhnostjo.

Medtem ko smo na lestvici osvojenih medalj na 38. mestu med več kot dvestotimi državami, ki se udeležujejo iger v Riu de Janeiru, smo na razpredelnici medalj glede na število prebivalcev tik pod vrhom.

Štiri medalje oziroma ena na dobrega pol milijona prebivalcev je lep dosežek. Na svetu so trenutno le tri države, ki se lahko pohvalijo z boljšim količnikom.



Majhna otoška država Grenada v Karibskem morju je neulovljiva. Na otoku, ki ima le nekaj kvadratnih kilometrov več kot Mestna občina Ljubljana, živi dobrih stotisoč prebivalcev, srebrno medaljo pa je enako kot v Londonu osvojil Kirani James v teku na 400 metrov. Količnik je torej 1,1.

Tudi Bahami so si več ali manj že zagotovili stopničke na tej razpredelnici. Imajo eno medaljo in manj kot 400.000 prebivalcev. Na tretjem mestu je Nova Zelandija; slabih pet milijonov prebivalcev se ponaša z desetimi medaljami in količnikom 0,46. To je 0,06 bolje od Slovenije, za katero je precejšna gneča. Sledijo nam Jamajka, Danska, Bahrajn, Gruzija, ...

Članki iz rubrike