IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 22.08.2016 11:35:51

Fidži velikim junakom izkazal posebno čast

Na pravkar končanih poletnih olimpijskih igrah v Riu so se skovale številne velike športne zgodbe. V ospredju so bile legende, našel pa se je tudi prostor za meteorski vzpon tistih, katerim niso pripisovali velikih možnosti za preboj med nesmrtne. Med takšne sodi majhen Fidži, ki se je povzpel na Olimp po zaslugi ragbistov.

Za največji uspeh v zgodovini te pacifiške otoške države je zaslužen strokovnjak iz domovine ragbija Anglež Ben Ryan, ki je ekipo s Fidžija popeljal do najžlahtnejšega med olimpijskimi odličji v premiernem olimpijskem turnirju v različici ragbija, ragbiju sedem.

Ni treba posebej omenjati, da so prebivalce Fidžija povsem obnoreli njihovi sodržavljani, ki so v daljnem Riu prišli vse do zlata. V čast olimpijskih zmagovalcev so razglasili državni praznik. Ob vrnitvi olimpijskih junakov pa so arhitektu zgodovinskega uspeha trenerju Ryanu izročili najvišje državno odlikovanje, ki ga premorejo na tem tihomorskem otočju.

Fidži, ki je nekdanja britanska kolonija, je zlato osvojil v ragbiju sedem, pri čemer je v velikem finalu ugnal ravno Veliko Britanijo.

Junake je ob vrnitvi domov pozdravilo več tisoč prebivalcev. Predsednik vlade Voreqe Bainimarama je ob državnem prazniku v čast zlatih ragbistov zagotovil brezplačne avtobuse za vse, ki so želeli na nacionalnem stadionu pričakati in pozdraviti junaško odpravo, na čelu z 44-letnim rdečeglavim tipičnim Angležem, ki je postal najbolj čislan pripadnik Združenega kraljestva v južnem Tihem oceanu.



"V priznanje njihovega uspeha mi je v veliko čast, da najvišje priznanje podelim Benu Ryanu," je dejal predsednik Fidžija Jioji Konrote, medtem ko je sedmim igralcem tudi izročil priznanje, nosilcev lente častnega reda Fidžija. Vsak od članov moštva v ragbiju, vključno s trenerjem, je prejel denarno nagrado v višini 13.000 evrov.

Množica je z glasnim vzklikom pospremila izročitev priznanja trenerju na slovesnosti, na kateri je spil tudi obredno pijačo. Gre za pijačo kava-kava, ki z nam znanim kavnim napitkom razen podobno zvenečega imena nima prav nič skupnega. Še večji aplavz je Ryan, ki se še ni odločil, kaj bo počel v prihodnosti, požel, ko se je množici zahvalil v domačem jeziku Itaukei.

Uspeh ragbistov je priložnost za slavje na tem odročnem otočju, ki ga je februarja prizadel ciklon Winston, v katerem je umrlo 40 ljudi, več tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Otoška država obsega arhipelag okrog 322 otokov, med katerimi jih je 106 stalno naseljenih, in 522 otočkov. Na Fidžiju je decembra 2006 potekal vojaški državni udar, vodil ga je Voreqe Bainimarama. Po skorajda osmih letih vojaške vladavine so 17. septembra 2014 izpeljali parlamentarne volitve, na katerih je največ glasov pobrala stranka vodje upora, zdajšnjega ministrskega predsednika Bainimarame.

Značke: fidži, rio

Članki iz rubrike