Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rtt
rtt
0 21.09.2016 12:45:26

Polovica prebivalstva živi na potresno najnevarnejših območjih Slovenije

Rušilni potresi so razmeroma redek pojav.

Toda ko se zgodijo, povzročijo veliko gmotno škodo in zasejejo strah. Sprožijo pa tudi pomisleke, ali se je na možnost pojava močnejšega potresa na nekem območju dovolj opozarjalo in ali so bili sprejeti primerni ukrepi, še preden se je ta zgodil. Čeprav namreč ni mogoče napovedati, kdaj se bodo tresla tla, se z veliko gotovostjo da napovedati, kje in kako močno bi se lahko. In tla se lahko močno stresejo tudi v Sloveniji.

Kar 53 odstotkov prebivalcev Slovenije živi na območju, na katerem so potresi v preteklosti že povzročili veliko gmotno škodo. Za ilustracijo: do zdaj najmočnejši potres, ki se je zgodil na slovenskih tleh, je imel magnitudo 6,8. Nedavni potres, ki je v noči s 23. na 24. avgust 2016 prizadel osrednjo Italijo, povsem porušil nekatere vasi in terjal skoraj 300 življenj, je imel magnitudo 6. Na prvi pogled se zdi, da je bil slovenski le malenkostno močnejši od italijanskega – toda videz vara. Med vsako naslednjo stopnjo jakosti potresa se namreč sprosti kar 30-krat več energije.

To, da se je potres na nekem območju v preteklosti že zgodil, praviloma pomeni, da bi se še lahko. A kljub dejanski možnosti pojava tudi močnejših potresov na slovenskih tleh se o tem redko govori.

Znanje je treba obnavljati
V Zavarovalnici Triglav so, da bi ozaveščali o možnosti pojava potresa, pripravili poglobljen spletni članek o potresih in o tem, kako se je mogoče zaščititi pred njimi.

»Bili smo prvi med slovenskimi zavarovalnicami, ki smo uvedli potresna zavarovanja. Izkušnje, ki jih kot zavarovalnica imamo s potresi, in edinstven vpogled v škodo, ki jo lahko povzročijo, in posledice, pa se nam zdi nujno deliti z javnostjo,« pojasnjuje Matej Ferlan, izvršni direktor za škode premoženjskih zavarovanj, zakaj so se v Zavarovalnici Triglav odločili za pripravo članka Potresi vedno pretresejo.

V članku se bralci med drugim poučijo o tem, da Richterjeva lestvica sploh ni lestvica, da potresi tudi v Evropi lahko sprožijo cunami in da do telesnih poškodb pri potresih pogosto pride zaradi napačnega, paničnega odziva ljudi na potresne sunke. Ob takih zanimivostih, zgodbah nekaj tistih, ki so v letih 1998 in 2004 doživeli potresa v Zgornjem Posočju, in ob izkušnjah strokovnjakov, ki se s potresi ukvarjajo vsak dan, bralci na razumljiv način pridobijo znanje, kako se lahko na potres čim bolj pripravijo. Ob koncu članka znanje še preverijo v kratkem kvizu.


Tudi zavarovalnica se zavaruje pred potresi
Iz izkušenj Zavarovalnice Triglav predvsem izhaja, da je zavarovanje nepremičnine za možnost potresa nujno. Kot je ne nazadnje pokazal tudi avgustovski primer v osrednji Italiji, potres lahko povzroči izjemno veliko gmotno škodo.

Zavarovalnice, ki ponujajo potresno zavarovanje, se zato za možnost pojava potresa zavarujejo pri pozavarovalnicah – tako veliko tveganje je namreč zanje možnost pojava potresa. To pozavarovanje je zagotovilo, da bo lahko zavarovalnica tudi ob najhujšem potresu izplačala zavarovalnine.

Pogoste napake pri zavarovanju
Pomembnost potresnega zavarovanja se je v Sloveniji prvič izkazala po drugem potresu v Zgornjem Posočju leta 2004. Prav zavarovanje nepremičnine pred potresom je mnogim Bovčanom takrat pomagalo prebroditi najhujše trenutke. Ob potresu leta 1998 je tovrstno zavarovanje v Sloveniji imela le peščica. Zastopniki Zavarovalnice Triglav so namreč prva protipotresna zavarovanja na Slovenskem začeli sklepati konec marca 1998. Povsem po naključju je bilo določeno, da se bo trženje tega zavarovanja v Posočju začelo 13. aprila 1998, torej, dan po potresu.

Toda kot v članku Potresi vedno pretresejo opozarja Zavarovalnica Triglav, morajo biti zavarovanci pri odločanju za potresno zavarovanje pozorni na čisto vse škodne dogodke, ki jih lahko povzroči potres. »Tudi če ocenjujete, da potres vaše nepremičnine zaradi načina gradnje ne more poškodovati do te mere, da bi to lahko ogrozilo vaš ekonomski položaj, morate pomisliti na morebitne posledične škode, kot so na primer požar, eksplozija ali izliv vode. Če takšne škode nastanejo kot posledica potresa, zavarovalnica tudi te škode krije iz potresnega zavarovanja,« med drugim pravi Matej Ferlan.

Dobra popotnica
Poučni članek Potresi vedno pretresejo je objavljen na portalu Vse bo v redu. Na njem Zavarovalnica Triglav tudi sicer skrbi za ozaveščenost javnosti o preventivnem delovanju za zmanjšanje vplivov škodnih dogodkov, možnosti sklenitve zavarovanj, ravnanju v primeru škodnih dogodkov itd.

Podobno pozornost kot potresom je namenila tudi poplavni ogroženosti. Za poglobljen članek Ste pripravljeni na poplave? je Zavarovalnica Triglav v petek, 16. 9. 2016, prejela nagrado Websi Spletni prvak 2016 za posebni digitalni projekt. Strokovna žirija zavoda Websi je namreč prepoznala kakovost novega načina predstavljanja pomembnih tem, ki se jim pozornost običajno nameni, ko je že prepozno.

Značke: triglav, potres

Članki iz rubrike