franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ou
ou
0 26.01.2024 11:39:08

Od izjemnega programa v Austinu do zaključka v San Antoniu: Mega! V vseh pomenih tega izraza

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter slovenski AmCham nadaljujejo izjemno uspešne poslovne aktivnosti v Teksasu – z namenom slovenskim podjetjem pomagati do čim boljše predstavitve, kontaktov in posledično prisotnosti na teksaškem, nato pa tudi širše na ameriškem trgu.

»Zanimivo je spremljati vpliv, ki ga ima Teksas na Slovenijo in ki ga ima Slovenija kljub svoji za tukajšnje razmere prav neverjetni majhnosti lahko na to našo megalomansko zvezno državo. Opažam, kako lahko s točno specifičnimi znanji na točno specifičnih področjih, s svojo lepoto in s svojimi idejami vaša država tukaj pusti pomemben pečat. Za nameček pa je seveda za vse nas v Teksasu zelo zanimivo tudi ugotavljati, na kakšen način je iztočnica za vse to Luka Dončić kot zagotovo najmočnejša slovenska blagovna znamka, ki sama po sebi odpira vrata drugim,« nam je razlagal ugledni dallaški novinar Kevin Sherrington, ki se je udeležil ponedeljkovega slovenskega poslovnega foruma v Dallasu in čigar sodelavec je zgodbo nadgrajeval na sredinem slovenskem poslovnem forumu v Austinu. Njegovi vidiki zagotovo odpirajo oči in zelo dobro osmislijo vse tukajšnje slovenske gospodarske aktivnosti in za kaj pri vsem skupaj pravzaprav gre. Ko človek vidi, da slovensko prisotnost z obema poslovnima forumoma, I feel Slovenia tekmo in s številnimi obiski močnih tukajšnjih podjetij na tak način razumejo ljudje, ki so tako zelo vpeti v lokalno okolje in lokalno razmišljanje, potem slovenska prisotnost v zvezni državi, v kateri je pregovorno vse večje, dobi še večji pomen. Pravzaprav gre za eno od osnovnih sporočil in enega od osnovnih ciljev vseh pobudnikov in organizatorjev – od Spirit Slovenija, prek Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, v okviru katerega ta agencija deluje, do slovenske veje AmCham.

spirit 3


Kulisa za dodatne pozitivne vibracije
Tudi drugi forum, austinski, je bil v tem pogledu (in pravzaprav tudi v vseh preostalih) zadetek v polno. V čudoviti zgodovinski stavbi, ki jo lahko okličemo za sedež teksaškega gospodarstva – torej najhitreje rastočega gospodarstva na svetu in že osmega največjega na Zemlji (če Teksas jemljemo kot samostojno enoto ter ga postavimo na lestvico z državami) –, je bil dogodek prava paša za vse čute. S številnimi pomembnimi srečanji in mreženjem predvsem za tistega poslovnega, toda kot so vsi udeleženci radi poudarili, so pri poslu pomembne tudi zunanje okoliščine, ki vplivajo na sproščenost sicer izjemno resnih pogovorov in na podzavest udeležencev. Ravno zato je pogosto kot prebijalec ledu ali katalizator pomemben slovenski šport in njegovi tako neverjetno uspešni, svetovno slavni akterji, in tudi tokrat je bilo tako. Šlo pa je tudi z roko v roki z izjemno gostoljubnostjo, ki tudi v Teksasu še dodatno narašča s premikanjem proti jugu zvezne države, in v objemu prekrasne kulise. Predvsem ko vidite skupno fotografijo udeležencev s terase na strehi (še ene značilne teksaške poslastice), vam ob kapitolu s parkom v ozadju postane jasno, da lahko taka stvar poskrbi za še nekaj dodatnih pozitivnih vibracij. Pa tudi sicer je Austin res okolje, v katerem človeka kar prime, da bi bil del njegovega skokovitega gospodarskega vzpona, ki je znotraj teksaške zgodovinske rasti celo najbolj izrazit in se kaže tudi z neverjetnimi prizori iz dneva v dan rastočih stolpnic oziroma »skylina žerjavov«, kot temu pravijo tukaj.

spirit 4


Od Nikole Tesle do slovenskega profesorja
Tako pred forumom kot po njem si je slovenska gospodarska delegacija tudi ogledala nekaj vodilnih podjetij v tem edinstvenem okolju, kamor se na veliko selijo bodisi sedeži bodisi tovarne ameriških gospodarskih gigantov, z njimi pa tudi ogromno strokovnjakov na trenutno najbolj pomembnih področjih razvoja sveta. Vrhunec je bil zagotovo včerajšnji obisk tovarne, ki v Združenih državah velja za pravo čudo razvoja in ki jo je sloviti proizvajalec električnih avtomobilov z imenom enako slovitega znanstvenika iz naše neposredne bližine Tesla postavil v predmestju. Tako imenovana mega tovarna je že zdaj druga največja v ZDA in hkrati druga največja na svetu, načrti pa pravijo, da bo sčasoma na tej lestvici prehitela Boeing. Ravno Nikola Tesla je bil že pred časom dokaz, da lahko prave ideje in prava pamet prodrejo na ameriški trg in enako v teh novih tehnoloških časih velja tudi za slovensko znanje, slovenske ideje, slovenska podjetja.

Mega tovarna je resnično izjemno in edinstveno doživetje, nekaj obiskov in sprejemov pa ima delegacija v načrtu tudi danes, ko se bo pomikala še južneje proti San Antoniu, nedavnemu prizorišču zelo uspešne prijateljske tekme slovenske nogometne reprezentance. Med drugim bo delegacijo tam sprejel profesor Arne Baruca, dokaz prodornosti in uspeha slovenske pameti, slovenskega znanja, slovenske prodornosti. Izjemno uspešen predavatelj marketinga na eni od tamkajšnjih univerz je sprejel tudi nas in slovenske nogometaše – ki je kot zaveden v ZDA živeči Primorec tudi sam nekdanji nogometaš s tretjeligaške ravni. Izjemno priljubljen pri zelo popularnemu županu San Antonia. Če vprašate nas, zelo primeren in prijeten zaključek imenitnega teksaškega tedna.

Članki iz rubrike