Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

dm
dm
0 02.07.2015 14:46:03

Preživel cunami, spoznal Ronalda, podpisal za Sporting

vszi
Za indonezijskim mladeničem Martunisem je nora, tragična, a po drugi strani lepa življenjska zgodba.

Osemletni Martunis se je 26. decembra 2004 nič hudega sluteč igral z nogometno žogo - hodil je v nogometni razred in imel eno samo željo: da postane nogometaš -, ko so se v mestu Banda Aceh silovito stresla tla. 

Potres z magnitudo 9.3 je imel epicenter le 150 kilometrov od tega mesta in Indonezijo je takrat prizadel hud cunami, ki je terjal življenja kar 230 tisoč ljudi. Najhuje je bilo prav v predelu Aceha, kjer je življenje izgubilo 170 tisoč ljudi. 

Martunis je takrat naravno katastrofo na čudežni način preživel. Kar 21dni je preživel sam na obali Bande Aceha, kjer se je prehranjeval s koreninicami, pil morsko vodo in ves čas zrl smrti v oči. Po 21 dneh so ga reševalci našli in vrnili k očetu, ki je prav tako cunami preživel, življenje pa so izgubili Martuniseva mama in dva brata

Zgodba mladega Indonezijca je postala takoj znana po vsem svetu, še posebej pa se je dotaknila Portugalcev, kajti Martunis je imel vseh 21 dni, ko se je krčevito boril za življenje na sebi portugalski dres s številko 10, ki je takrat pripadala odličnemu vezistu Ruiu Costi

Še posebej ganjen z zgodbo Indonezijca je bil Cristiano Ronaldo, ki je Martunisa večkrat obiskal, ko sta se prvič videla, mu je poklonil svoj dres, obnovil pa je tudi Martunisevo hišo, ki jo je cunami povsem porušil. 

Portugalski zvezdnik in Martunis sta ostala v rednih stikih, mladi nadobudni indonezijski nogometaš pa je v nadaljevanju svojega življenja spoznal vse portugalske zvezdnike (iz generacije, ki je leta 2004 osvojila srebro na evropskem prvenstvu), pa tudi slovitega Eusebia.

Zdaj pa so se Martunisu uresničile še ene sanje. Ker je bil zelo vztrajen in ker nikdar ni prenehal z igranjem nogometa - še več, po naravni katastrofi je dejal, da bo storil vse, da postane nogometaš -, si je zdaj priigral sanjski prestop.

V svoje vrste ga je pripeljal lizbonski Sporting, torej klub, v katerem je svojo profesionalno kariero začel tudi njegov vzornik Ronaldo. Martunis se bo najprej dokazoval v mladinski selekciji zeleno-belih.

"Presrečen sem, da sem postal član Sportinga, ki je zaslužen za izpolnitev mojih sanj. Živel Sporting!" je takoj po podpisu pogodbe izjavil presrečen Martunis.

"Martunis se bo najprej kalil v naši akademiji, kjer ga bomo razvijali kot nogometaša in kot osebnost," pa je dejal predsednik zeleno-belih Bruno de Carvalho.

Članki iz rubrike