902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 24.11.2014 10:07:53

Po nekaj velikega

Drago Wernig - TAKA
Nogometaši Maribora bodo danes iz Gradca – zaradi napovedane megle v štajerski prestolnici – poleteli proti Portugalski, kjer se bodo jutri v Lizboni v petem krogu skupinskega dela lige prvakov pomerili s Sportingom.

Na pot se podajajo samozavestni, opogumljeni z odlično igro proti Kopru, ki so ga visoko premagali.

Nekaj je že jasno, v primeru, da vijoličasti v Lizboni ne izgubijo, se bodo čez dobra dva tedna v Ljudskem vrtu na tekmi s Schalkejem borili za (vsaj) tretje mesto v skupini G, ki pelje v šestnajstino finala lige Europa, povsem mogoče pa je, da bo v igri še kaj več. Nekaj zelo velikega. Vstopnica za osmino finala lige prvakov, vstopnica, ki je bila do zdaj le pobožna želja katerega izmed slovenskih klubov.


A naloga ne bo lahka. Portugalski velikan je že v Ljudskem vrtu dokazal, da premore zelo kakovostno zasedbo, in je bil na pragu pomembne zmage. Potem pa je na sceno stopil Luka Zahović in tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom "ukradel" dve točki Lizbončanom.

Zdaj se bodo želeli zeleno-beli maščevati in si z zmago še popraviti možnosti za tako želeno končno drugo mesto. Sicer pa so se aktualni portugalski podprvaki znašli nekako v podobni situaciji kot Maribor, tudi njih je malce "zdelalo" igranje v ligi prvakov, tako da so v novo sezono portugalskega prvenstva krenili zelo skromno in trenutno zasedajo šele osmo mesto na lestvici. Svojo zadnjo tekmo so odigrali že v petek, in sicer v pokalu, kjer so s kar 5:0 odpravili tretjeligaša S. C. Espinho.

"Sporting je odlična ekipa, z zelo kakovostnimi posamezniki, ampak mislim, da je naša ekipna moč, ki je zares zelo velika, tista, ki lahko na takšni tekmi prevlada. Prepričan sem, da nam lahko uspe doseči dober rezultat. V Lizbono bomo šli z vso resnostjo, prepričan sem, da nas bo trener dobro pripravil, poskušali bomo odigrati čim bolje in zmagati. Igrali bomo tako kot znamo, z našo igro lahko pridemo do pozitivnega izida," je po zmagi nad Koprom razglabljal David Biton, izraelski napadalec, ki se je končno uspel vpisati med strelce.

779-2-biton dw
Drago Wernig - TAKA

Šestindvajsetletnik se je dolgo mučil v vijoličastem dresu, zgrešil vse, kar se je zgrešiti dalo – in kar se ni –, med drugim je v sredo zapravil enajstmetrovko v pokalnem obračunu proti Krki, zdaj pa je naposled zadel. "Zelo sem vesel, zmeraj je najtežje zabiti prvi gol v novem klubu. Prepričan sem, da mi bo ta zadetek vlil dodatno samozavest za nadaljevanje sezone. Dolgo sem ga čakal, v klub sem prišel pozno, nisem se uspel dobro pripraviti, ampak na zadnjih tekmah se počutim dobro, velikokrat se znajdem v priložnosti in na srečo je tokrat žoga končala v mreži. Upam, da bom od zdaj naprej redno zabijal. Lahko ste videli moj odziv ob zadetku, to je bilo res veliko olajšanje. Komaj čakam na naslednjo tekmo."

"Zelo sem vesel, zmeraj je najtežje zabiti prvi gol v novem klubu. Prepričan sem, da mi bo ta zadetek vlil dodatno samozavest za nadaljevanje sezone."

DUDU BITON

Videli bomo, ali bo Izraelec dobil priložnost za igro tudi v Lizboni, a tudi če ne, ima strateg Štajercev Ante Šimundža na voljo široko paleto odličnih napadalnih nogometašev, ki so – če gre soditi po tekmi v Ljudskem vrtu s Koprom – končno ujeli pravo formo. Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy, Sintayehu Sallalich, Damjan Bohar, Dare Vršič in tudi Agim Ibraimi, ki se je vrnil po bolezni in že takoj prispeval asistenco, so povzročali neverjetne težave koprski obrambi, zlahka so prihajali do priložnosti, njihova igra pa je bila poletna, hitra, napadalna, skratka zelo všečna.

Če k zgoraj omenjenim nogometašem dodamo še Luko Zahovića, ki se v moštvo vrača po treh tekmah počitka zaradi rdečega kartona in je zagotovo že zelo lačen igre in zadetkov, potem bodo vijoličasti na Portugalsko odpotovali z močnimi, predvsem pa raznolikimi orožji.

Prvenstvena preizkušnja lahko mariborskemu trenerju služi kot recept, na kakšen način morajo igrati Mariborčani, če želijo proti Sportingu iztržiti pozitiven rezultat in ostati v boju za osmino finala lige prvakov.

779-4-arghus dw
Drago Wernig - TAKA

"Zavedati se moramo, da v torek ne igramo s slovenskim prvoligašem, ampak z udeležencem lige prvakov. V Lizboni bo popolnoma drugačen obračun, drug nasprotnik, drugačne zahteve. Čaka nas nadvse težavno delo, recept za dober rezultat pa je zmeraj podoben. Tokrat smo bili takšni, kot smo si želeli. Enostavni, hitri, takšni želimo biti tudi na naslednji tekmi," je po sobotni zmagi dejal Ante Šimundža in za konec priznal, da se je na evropski izziv veliko lepše pripravljati po dobri igri v prvenstvu: "Zmeraj si želimo zmagati, po uspehu sta naslednje jutro in dan veliko lepša. Vseeno pa to ne spremeni dejstva, da se moramo že začeti pripravljati na dvoboj s Sportingom. Čaka nas zahtevno delo, v tekmo pa bomo šli enako kot v vsako drugo. Ambiciozno, z željo biti konkurenčni in z željo po zmagi. Vsekakor pa so točke v prvenstvu popotnica, kakršno si želimo pred vsakim evropskim obračunom."

Članki iz rubrike