bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 22.04.2015 09:00:56

REAL - ATLETICO: Sedem ponovitev in prekletstvo prvaka

Grega Wernig
Drugo dejanje madridskega derbija bo slovenskemu vratarju Janu Oblaku ponudilo novo priložnost za to, da navduši svetovno nogometno javnost. Če so predtem številni sicer vedeli zanj, pa si marsikdo ni mogel niti misliti, da je imel Atletico večji del sezone na klopi tako kvalitetnega vratarja.

Da je Atletico na prvi tekmi četrtfinala lige prvakov ostal neporažen, je nekaj, kar spada v znanstveno fantastiko. Real je rivala iz španske prestolnice nadigral – predvsem v prvem polčasu, ko bi, glede vse videno, moral na odmor oditi z nekaj goli prednosti. Na stadionu Vicente Calderon bi v tistih 45 minutah lahko padla odločitev o končnem zmagovalcu dvoboja, o potniku v polfinale lige prvakov. Da se to ni zgodilo, je kriv predvsem Oblak. Kaj predvsem, morda celo edino on.

jan oblak
Grega Wernig

Pred nami je težka tekma, a smo samozavestni in verjamemo, da lahko dosežemo polfinale. Povsem jasno je, da je napetosti ogromno, toda narediti moramo vse, da se bomo pred začetkom kar najbolj sprostili. Skrivnost, kako premagati Atletico? Zaupati si moraš in verjeti v svoje sposobnosti.
Trener Reala Carlo Ancelotti

Slovenci smo včasih preveč skromni v trenutkih, ko bi se morali prepustiti evforiji. Že res, da je Oblak požel navdušenje tudi v svoji rodni domovini, toda v Španiji so se mu priklonili v precej večji meri. Škofjeločan se je znašel na naslovnicah praktično vseh športnih medijev, o njem so pisali hvalospeve, dvigovali so ga v nebo, čudili so se, kako je zaustavljal Realove superzvezdnike in se spraševali, zakaj je Diego Simeone večji del sezone raje zaupal Miguelu Angelu Moyaju.

Kar je bilo, je seveda bilo; Atletico je izvlekel remi in ostal živ, a to je že pozabljena zgodba. Slabih šest kilometrov od Calderona se bo na Bernabeuu vse začelo od začetka, nas pa kakopak zanima predvsem naslednje: je lahko Oblak spet mož odločitve? Lahko ponovi predstavo iz pretekla tedna? Je lahko spet Jan, ki vse obran'? Mi si želimo, da bi bil. To bi bila za slovenski nogomet najboljša mogoča reklama. Si predstavljate naslovnico Marce, če bi Oblak spet dobil dvoboj s Cristianom Ronaldom? Če bi spet spravil v obup Jamesa Rodrigueza? Pustimo se presenetiti.

jan oblak 3
Grega Wernig

Bo pa slovenskemu reprezentantu vsaj za odtenek lažje: Real bo oslabljen. In to precej. Bočni blisk Marcelo je kaznovan, Luka Modrić si je na zadnji prvenstveni tekmi huje poškodoval koleno, Gareth Bale čuti bolečine v mečni mišici, kot zadnji je odpadel še Karim Benzema. Skratka, kraljevi klub je pred eno najpomembnejših tekem v sezoni ostal brez motorja na sredini igrišča, enega najboljših bočnih branilcev v tem trenutku in hkrati tudi brez svojega drugega ter tretjega strelca. Benzema in Bale sta skupaj zabila 28 golov, podpisala sta se tudi pod marsikaterega še kako pomembnega.

jan oblak 5
Grega Wernig

Za nas je tokratna tekma kot finale. Vemo, da igramo na Realovih tleh, toda prepričani smo, da lahko zabijemo v kateremkoli trenutku. In to nas navdaja z optimizmom. Vemo, da bomo tudi trpeli, ampak smo pripravljeni. V zadnjem času nam gre na tekmah z Realom dobro, a vsak obračun je zgodba zase. To, da imajo kup poškodovanih, nas ne bo zavedlo.
Nogometaš Atletica Antoine Griezmann

To pomeni, da bo Ronaldo še na večji preizkušnji. Vse lepo in prav, če kdo, je Portugalec sposoben prevesiti tehtnico na Realovo stran. A hkrati se ne gre slepiti, dejstvo je, da kljub nekoliko izboljšani formi to ni tisti pravi Ronaldo. Že na prvi tekmi je bil skoraj neviden, da niti ne začnemo naštevati pomembnih tekem, ko bi ga lahko iskali s povečevalno lupo, pa ga ne bi našli. Če k vsemu temu dodamo še prekletstvo prvakov (v ligi prvakov še nihče ni ubranil naslova, zadnji evropski prvak, ki mu je to uspelo, je bil davnega leta 1990 Milan), potem je jasno, da Carlo Ancelotti v zadnjih nekaj dneh ni spal mirno. 

Na drugi strani Madrida pa je zgodba drugačna. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je Atletico v za odtenek slabšem izhodiščnem položaju, pa v resnici sploh ni tako. Atletico je pravzaprav v zanj skoraj idealnem položaju. Zaradi poteka prve tekme je na Realu občutno večji pritisk, Ancelotti se zaveda, da bi morebiten izpad precej zatresel njegov stolček. Medtem Simeone ne glede na vse uživa maksimalno zaupanje svojih nadrejenih; v trenutku, ko je Atletico izgubil bitko za naslov, je Argentinec podaljšal pogodbo do leta 2020, obenem je njegova četa že ničkolikokrat dokazala, da se v takšnih trenutkih najbolje znajde. Bolj napeto je, bolj pomembno je, za več se igra – boljši je Atletico. Opozoriti velja tudi na dejstvo, da bi že zgolj en zadetek Atletica marsikaj spremenil. Vsak remi, ki ne bi bil 0:0, bi bil za Oblaka in soigralce kot zmaga, vsak doseženi zadetek Atletica bi pomenil, da mora Real zabiti vsaj enega več.

903-8-oblak ronaldo pm
Profimedia

Skratka, Real skorajda mora zmagati, če želi napredovati – izid 0:0 in dobljena loterija v obliki enajstmetrovk je edini drugi scenarij, ki bi kraljevi klub odpeljal naprej. A premagati Atletico za Real ni nekaj samoumevnega; še zdaleč ne. Verjeli ali ne, to bo že osmi (!) madridski derbi v tej sezoni, Real pa ni slavil na niti enem pred tem odigranem. Premislite torej, na koga boste stavili pred nocojšnjo tekmo.

903-10-lipr

Članki iz rubrike