bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 22.04.2015 09:14:12

MONACO - JUVENTUS: Planinska koča ni več dovolj

Reuters
Tako kot prejšnji teden bo tudi tokrat dvoboj Monaca in Juventusa ostal v globoki senci madridskega derbija, velikega obračuna aktualnega evropskega prvaka Reala in španskega prvaka Atletica.

Kljub temu pa dvoboj aktualnega italijanskega prvaka in francoskega podprvaka v tekmovalnem smislu ne bo na noben način manjvreden. Zmagovalec tega obračuna se bo tako kot bodisi Real bodisi Atletico uvrstil v polfinale najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja, kar bi bil za oba kluba izjemen uspeh, o katerem sta še pred začetkom lige prvakov lahko le sanjala.

903-10-11-juve3 re
Reuters
Če so pri Juventusu nekje globoko v sebi verjeli, da so kljub zmeraj slabšemu prvenstvu – v katerem s svojo zgledno organizacijo in transparentnim delom tako zelo izstopajo, kot bi polarni medved med kočevskimi –, dovolj kakovostni, da se lahko povsem enakovredno kosajo tudi z najboljšimi evropskimi ekipami, so v Monacu o čem takšnem razmišljali le kakšni zaslepljeni, nepopravljivi optimisti.

Jasno, klub iz kneževine je poleti izgubil dva najboljša nogometaša, Kolumbijca Jamesa Rodrigueza in njegovega sonarodnjaka Radamela Falcaa, kar je ambicije rdeče-belih v veliki meri spremenilo. Namesto pohoda na vrh Evrope so si za cilj zadali dosego planinske hiše na polovici poti.

VEČJIH TEŽAV NI, MANJKAL BO NAJBOLJŠI
Na povratnem obračunu oba stratega prevelikih težav z izbiro začetne enajsterice nimata. Allegri sicer še zmeraj ne more računati na najbolj vročega igralca stare dame Paula Pogbaja, manjkala bosta tudi Martin Caceres in Kwadwo Asamoah, ostali so pripravljeni za igro. Pri Monacu ne bo Lacine Traoreja, vprašljivi pa so Jeremy Toulalan, Tiemoue Bakayoko in Nabil Dirar.

A nato se je vse skupaj spremenilo. Ko je junija 2014 francosko četico v vlogi vodiča prevzel Leonardo Jardim, ko so nogometaši skupaj z odličnim strategom premagovali meter za metrom in pri tem niso čutili nobene utrujenosti, ko so dosegli planinsko hišico in ugotovili, da jim njihovi organizmi dopuščajo nadaljevanje poti proti vrhu, takrat so kar naenkrat cilji postali veliko višji.

S svojo granitno obrambo so lomili tekmece tako v francoskem prvenstvu – trenutno so na tretjem mestu – kot (predvsem) v ligi prvakov – v skupini z Bayerjem, Zenitom in Benfico so osvojili prvo mesto, v osmini finala so izločili favorizirani Arsenal – in iz tekme v tekmo so krepili samozavest. Zdaj so Leonardo Jardim in njegovi varovanci prepričani, da lahko izločijo še enega favorita, črno-bele iz Torina.

Toda naloga ne bo niti malo lahka. Stara dama je na prvi tekmi po sicer, to je treba priznati, srečnem razpletu okoliščin zmagala z 1:0 in ima tako pred povratnim obračunom odličen rezultat. Juventus je na prvi tekmi slavil, čeprav ni bil boljši nasprotnik, a na njegovo srečo ga je rešil glavni sodnik Pavel Kralovec, ki je dosodil enajstmetrovko v korist črno-belih, ko je Alvaro Morata padel ob Ricardu Carvalhu. Strogo, prestrogo.

Če je češki delivec pravice boj Španca in Portugalca označil kot prekršek slednjega, bi moral dosoditi le prosti strel, kajti domnevni prekršek se je zgodil zunaj kazenskega prostora. Namesto tega je stara dama dobila na voljo enajstmetrovko, ki jo je v zadetek spremenil Arturo Vidal in tako svoj klub popeljal na prag polfinala.

Težko je namreč verjeti, da bi lahko Monaco zaostanek z 0:1 na povratni tekmi spremenil v končno zmagoslavje, še posebej ker Francozi večino zadetkov dosegajo iz protinapadov, za katere pa bodo imeli nocoj verjetno zelo malo – če sploh kaj – prostora.

903-10-lipr
Še zlasti če gre soditi po prvi tekmi, ko sta obe moštvi odigrali taktično brezhibno, obrambno usmerjeno, z željo, da predvsem ne prejmeta zadetka. Posledično je bil obračun v Torinu za ljubitelje napadalnega nogometa dolgočasen, veliko več kot gledalci so lahko odnesli trenerji in bodoči trenerji, ki sta jima oba stratega, tako Massimiliano Allegri kot Leonardo Jardim, prikazala, na kakšen način se da iztržiti dober rezultat pred povratno tekmo.

No, Jardimu je v veliki meri to namero preprečil češki sodnik. Na povratnem dvoboju lahko pričakujemo podobno igro kot na prvi tekmi, v lepoti igre se zagotovo ne bo umiralo, na kocki je preprosto preveč. Kot na dlani je, da je v vlogi favorita Juventus, če bi Monaco zaostanek spreobrnil v napredovanje, pa bi lahko govorili že o pravem majhnem čudežu. Ti pa se, kot vemo, dogajajo redko.

Članki iz rubrike