oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 14.07.2015 14:27:42

Ivica Guberac: Lani smo zamočili, letos se bomo odkupili

www.alesfevzer.com
Koper je med vsemi slovenskimi klubi v novi sezoni odigral največ uradnih tekem, za nameček je moral še na dolgo pot do Islandije in nazaj. Toda počitka za fante z obale ni. Že v četrtek jih čaka naslednja preizkušnja; in to kakšna – na Bonifiki bo gostoval kultni Hajduk.

Ko sta se v nedeljo zvečer v Zagrebu pred več kot 25 tisoč gledalci pomerila stara hrvaška rivala Dinamo in Hajduk, so se tudi številni v Sloveniji usedli pred televizijske sprejemnike in si v neposrednem prenosu ogledali dogajanje na Maksimirju. V Kopru je bilo takšnih še nekaj več, marsikoga je jasno še kako zanimalo, česa je sposoben naslednji evropski nasprotnik tamkajšnjega nogometnega kolektiva.
"Praktično celotna ekipa je bila pred televizijskim sprejemnikom. Derbi smo si ogledali in se na lastne oči prepričali o tem, kar smo že vedeli – čaka nas zelo kvaliteten nasprotnik," je misli uvodoma strnil kapetan Kopra Ivica Guberac. A čeprav je slednji ves čas pogovora o Hajduku govoril z izbranimi besedami, je bila vseskozi prisotna tudi močna misel, da se Koper ne bo kar tako predal. Še več, na obali so prepričani, da so dovolj dobri, da dvoboj z večkratnim hrvaškim prvakom zaključijo kot veliki zmagovalci.

Privoščili smo si spodrsljaj, ki si ga ne bi smeli. To nas še vedno boli … Zato želimo letos narediti korak naprej, ki nam ga lani ni uspelo. Verjamem, da se bomo tokrat odkupili svojim navijačem. 

"Vlogo favorita prepuščamo splitskim nogometašem, vendarle je to Hajduk, o katerem bi bilo brezpredmetno izgubljati besede. Ampak moti se vsak, ki misli, da se bomo kar tako predali. O, ne, zagotovo ne! Hajduku se bomo postavili po robu po najboljših močeh, ob tem pa verjamem, da smo dovolj močni za to, da zmagamo. Veste, smo profesionalci. In vsak pravi profesionalec živi za zmage. Kdor se vnaprej preda, ni pravi profesionalec," je odločno poudaril vplivni koprski vezist, ki ga v dneh pred obračunom naprej žene še nekaj. Nekaj slabega, nekaj, kar se je zgodilo lani. "Vsi veste, kako je bilo v pretekli sezoni … V drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa smo v Azerbajdžanu premagali Nefči in bili res blizu napredovanja, toda nato smo zamočili. Privoščili smo si spodrsljaj, ki si ga ne bi smeli. To nas še vedno boli … Zato želimo letos narediti korak naprej, ki nam ga lani ni uspelo. Verjamem, da se bomo tokrat odkupili svojim navijačem. Vse tri tekme v tej sezoni so nam prinesle razlog za zadovoljstvo, v tem slogu želimo nadaljevati. Zasedbo Hajduka resnično spoštujem in menim, da gre za zelo zahtevnega tekmeca, toda ne glede na vse verjamem v naše napredovanje," samozavesti ne skriva Guberac.


ODLIKA RESNIH EKIP
Koprčani lahko samozavest črpajo tudi iz dejstva, da so v zadnjem času dobili tri velike bitke, ko so bili pod precejšnjim psihološkim pritiskom. Najprej so v finalu pokala premagali Celje, nato so na kolena spravili Maribor in osvojili superpokal, za konec so po naporni bitki izločili še Vikingur. "Vidi se, da imamo rep in glavo, odkar je naš trener Rodolfo Vanoli," je Guberac zasluge za zadnje uspehe v veliki meri pripisal Italijanu, ki sedi na klopi Kopra, in nadaljeval: "Vanoli je poskrbel, da smo spremenili miselnost. Z njim se veliko pogovarjamo ne samo o igri, temveč tudi o vseh drugih vidikih nogometne igre. Zelo se posvečamo psihološki pripravi in dejstvo je, da smo v tem pogledu zelo zrasli v zadnjih mesecih. V preteklosti ni bilo vedno tako, toda zdaj smo samozavestni in vsakič na igrišče odidemo prepričani tako o svojih sposobnostih kot o tem, da lahko zmagamo ne glede na to, kdo nam stoji na nasprotni strani."

vanoli guberac gw


V teh dneh se Koprčani na tekmo sicer pripravljajo tudi tako, da polnijo baterije. Guberac ne skriva, da so bile noge po napornem uvodu v sezono nekoliko težke, a časa za popolno okrevanje je vendarle dovolj. "Saj ni težava, da smo odigrali tri tekme v dokaj kratkem času. Precej bolj nas je zdelalo dejstvo, da smo morali na Islandijo; to je bilo dolgo popotovanje, hkrati smo tam igrali v zelo neugodnih vremenskih pogojih. Da nas je to zdelalo, se je videlo predvsem na povratni tekmi z Vikingurjem. Vmes smo se morali pomeriti še z Mariborom, in kar je potem sledilo na evropskem obračunu, je bilo res slabo. Nismo bili pravi, tega si ne smemo več dovoliti. No, toda po svoje je res tudi naslednje: napredovali smo, čeprav smo igrali slabo. In to je odlika resnih ekip. Pokazali smo mentalno čvrstost, kar je dober obet pred Hajdukom."

ČESTITAL JIM JE ZA REMI
Če bi se Guberac pred dvema letoma odločil drugače, bi se zdaj lahko zgodilo, da bi četrtkovo tekmo odigral na "napačni" strani. Na to, da je bil leta 2013 na preizkušnji pri Hajduku, je marsikdo že pozabil, a zdaj bo to spet zgodba, na katero si bo marsikdo osvežil spomin. "Super je bilo," je čas nazaj zavrtel Guberac in pojasnil, zakaj takrat ni ostal v Dalmaciji: "Skupaj z Goranom Galešićem sva s Hajdukom trenirala 20 dni, toda na koncu se nismo uspeli dogovoriti. Tudi zaradi tega, ker se je v tem času moj oče vrnil v Koper in naju prepričal, naj tudi midva ostaneva na Bonifiki. Celotna izkušnja je bila zelo zanimiva, predvsem sem se v tistih dneh počutil, kot da bi bil doma. Vsi so me super sprejeli in še danes se odlično razumem s starimi znanci iz Splita. Nekateri so mi čestitali, ko smo napredovali v drugi krog kvalifikacij za ligo Europa, sam sem po hrvaškem derbiju poslal precej sporočil svojim dalmatinskim prijateljem. Na tekmi bo zaradi tega zame še nekoliko bolj zanimivo, a to mi bo služilo zgolj in samo kot dodatna motivacija."

929-13-guberac portret nm
Nikola Miljković


Guberac je v dresu Hajduka odigral tudi tekmo, a zgolj prijateljsko. Beli so tedaj na Pohorju s 3:0 premagali zasedbo velenjskega Rudarja, Guberac je podal za enega od zadetkov. Čeprav danes Guberac ne obžaluje kdo ve kako, ker ni podpisal za Hajduk ("Sem človek, ki ne gleda nazaj, zgolj naprej," pravi), mu je vseeno žal, da nečesa ni doživel. "Zaigrati na polnem Poljudu. To mora biti nekaj enkratnega," je prepričan 27-letnik, ki bo to bržčas kmalu le doživel: "Upam. Naredili bomo vse, da bo rezultat po prvi tekmi takšen, da bomo navijače Hajduka prisilili, da bodo napolnili Poljud. In da bo vzdušje 'divje'. Da se bo pelo in da bo 'fešta'. In da bomo potem mi pokvarili to 'fešto'," je v smehu zaključil samozavestni Ivica Guberac.

Članki iz rubrike