zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 24.11.2014 18:21:14

Eno novo, drugo obnovljeno in popravljeno

Drago Wernig - TAKA
Pred Mariborčani je najtežja tekma skupinskega dela lige prvakov. Dvoboj, ki bo v veliki meri že odločil, ali bo 10. december datum, ko bodo imeli vijoličasti možnost ponovno spisati zgodovino, ali pa se bodo v Ljudskem vrtu na tekmi proti Schalkeju le dostojno poslovili od evropske elite.

Računica je jasna. Če se Štajerci iz Lizbone vrnejo neporaženi, bodo imeli še vedno (vsaj) možnosti za tretje mesto, ki pelje v šestnajstino finala lige Europa, po vsej verjetnosti pa bo zanje dosegljivo tudi drugo mesto, ki prinaša še nekaj več. Vstopnico za osmino finala lige prvakov, dosežek, ki glede na trenutne razmere v evropskem klubskem nogometu – govorimo predvsem o ogromnih vlaganjih drugih klubov, proti katerim je Maribor pravi palček – meji na znanstveno fantastiko.

A priti do priložnosti za spisati novo poglavje v zlati knjigi vijoličastih dosežkov, ne bo niti malo lahka naloga. Portugalski velikan Sporting je že na prvi tekmi v Ljudskem vrtu dokazal, da premore ogromno individualne kakovosti in je bil v Mariboru na pragu zmage, toda otrok njihovega najhujšega rivala, Benfice, Luka Zahović, jim je z zadetkom nekaj sekund pred koncem dvoboja ukradel dve točki. Lizbončani so prepričani, da se jim tokrat kaj takšnega ne more ponoviti in da bodo tokrat uspeli slaviti, toda Mariborčani imajo svoje načrte.

PRVO OROŽJE: BRZOSTRELKA
Štajerci so v Lizbono prišli brez bele zastave, odločeni, da ostanejo v igri za napredovanje. V želji po izpolnitvi tega cilja so pripravljeni žrtvovati vse. Se boriti do zadnjega atoma moči, zadnje kapljice krvi. Do padca zadnjega moža, do smrti. In v dvoboj proti Portugalcem so prinesli dve orožji, ki ju na prvi tekmi niso imeli. Prvo je Sintayehu Sallalich, ki je sicer dvoboj v Ljudskem vrtu začel v prvi enajsterici in na igrišču prebil 58 minut, a Izraelec je takrat pravzaprav šele prišel v tabor pod Kalvarijo in se še ni znašel najbolje. Če se izrazimo drugače, vijoličasti bojevniki so sicer že imeli na voljo brzostrelko, a so se z njo šele spoznavali in je niso znali pravilno uporabljati.



Toda to se je spremenilo. Sallalich se je končno adaptiral na novo okolje in zdaj kaže precej boljše predstave v mariborskem dresu. »V Mariboru se zelo dobro počutim, zelo sem vesel, da sem prišel sem in mislim, da vsi v moštvu v tem trenutku igrajo zares dobro. Zdaj se počutim veliko bolje v novem okolju, kot pred mesecem ali dvema. Sem veliko bolj samozavesten, to je posledica dejanj trenerja in soigralcev, ki so do mene super. Z menoj se veliko pogovarjajo, dajejo mi vedeti, da sem pomemben člen ekipe. Počutim se dobro, sem veliko bolj sproščen in mislim, da je to opazno tudi na terenu. Upam, da bom v takšnem slogu nadaljeval. Da bom z vsako novo tekmo še napredoval in kazal še boljše predstave« se je v hebrejščini, ki jo je potem kar sam prevedel v angleščino, za klubsko spletno stran razgovoril 23-letni hitronogi napadalec, ki se je dotaknil tudi prihajajočega dvoboja z zeleno-belimi: »Mislim, da smo v dobrem momentu, že proti Chelseaju smo odigrali zelo dobro in v ligi prvakov nam uspevajo zares fantastične stvari. Želim si, da bi se vse skupaj nadaljevalo. Zavedam se, da nas v Lizboni čaka zelo težko delo, ampak pomembno je, da zdaj vsi vedo, kdo je Maribor. Da ni več nobenega podcenjevanja, da je Evropa videla, da tudi mi znamo igrati nogomet. Pripravljeni smo na nov obračun s Sportingom, na novo dokazovanje.«

DRUGO OROŽJE: TOP
Ni pa Sallalich edino orožje, s katerim bodo slovenski državni prvaki napadli portugalske podprvake. Tokrat ima vijoličasta četa na voljo še en skriti adut, ki ga ni bilo na prvi tekmi. No, če smo natančnejši, bil je, ampak povsem neuporaben. V igro je vstopil v 84. minuti in bil praktično neviden. Gre za mogočen top, ki je zmožen narediti ogromno škode v vrstah nasprotnikov. In če znova uporabimo vojaško metaforiko, so imeli Mariborčani na prvem obračunu sicer v lasti ta top, a je bil zarjavel in nepripravljen za boj. Zdaj je popravljen, obnovljen in pripravljen na bojevanje. Govorimo seveda o Jean-Philippu Mendyju, robustnemu napadalcu, ki je v zadnjih tekmah nakazal, da se počasi vrača v svojo staro formo. In kadar je pravi, je Francoz zagotovo eno najpomembnejših orožij Maribora. »Imel sem nekaj težav, ampak vrnil sem se. Zabil sem tri zaporedne zadetke in mislim, da bo od zdaj naprej lažje. Na igrišču se počutim dobro, tudi igra celotnega moštva je v zadnjem času zelo dobra in upam, da bomo to prenesli tudi na tekmo v ligi prvakov. To so naše sanje in vsi smo pripravljeni dati vse od sebe, da ostanejo realnost,« je pred tekmo razglabljal sedemindvajsetletni napadalec, ki se je po dolgem času med strelce vpisal na treh zaporednih tekmah, proti Krki v prvenstvu in pokalu ter v soboto še proti Kopru.

»Sporting ima nekaj odličnih nogometašev, kot so Nani, William Carvalho in Slimani. Ampak tudi mi imamo kakovostne posameznike, tako da mislim, da nam lahko uspe dober rezultat. Vemo, da nas čaka težka tekma, a pripravljeni smo na izziv, ki je pred nami,« je še dejal Mendy,ki upa, da bo nadaljeval s pozitivnim nizom in zabil še na četrti zaporedni tekmi.

Članki iz rubrike