sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 07.01.2015 11:59:43

Španski pokal: Česa takega ni mogoče načrtovati

Reuters
Osmina finala španskega kraljevega pokala sama po sebi ni nič posebnega in dejansko se je v preteklosti dogajalo, da je ta faza tega tekmovanja minila brez omembe vredne pozornosti širše mednarodne javnosti.

Ne en ne drug podatek pa s tokratno realnostjo nima skupnega popolnoma nič. Pravzaprav sta oba nekaj svetlobnih let oddaljena od letošnje osmine finala, v kateri se bosta na današnji prvi tekmi ter nato še na povratni prihodnji teden pomerila velika madridska rivala Real in Atletico.


Derbi španske prestolnice v tem trenutku že tako ali tako pomeni več, kot je pomenil v istem obdobju lani, predlani ali pred desetimi leti. Pozor, morda pomeni celo več, kot je pomenil kadarkoli v zgodovini. Navsezadnje je Real kljub nedeljski prekinitvi zmagovitega niza najmočnejša ekipa na stari celini, poleg tega da je na evropskem vrhu tudi uradno, saj gre za zadnjega zmagovalca lige prvakov.

814-12-13-oblak
Reuters

Na drugi strani pa je kraljevi klub do desetega slavja v najbolj prestižnem klubskem tekmovanju prišel s finalno zmago prav nad mestnim tekmecem, ki ima ob tem v lasti naslov španskega prvaka. Ne samo Španija, po tej logiki lahko le malo tako izrazitih vrhuncev ponudita celoten evropski in svetovni nogomet, zaradi česar je vsesplošna napetost pričakovanja pokalne osmine finala skorajda primerljiva z napetostjo, ki bi vladala v primeru el clasica.

814-12-13-suarez re
Reuters

Ko smo že ravno pri njem, je žreb določil, da se bo zmagovalec madridskega para že v naslednjem krogu pomeril z zmagovalcem obračuna Barcelone in Elcheja (torej skoraj zanesljivo z Barcelono), kar prinaša bodisi el clasico bodisi še en velik derbi. To dejstvo pomembnost tokratnega dvoboja Reala in Atletica še malce povečuje, ob vsem tem pa je tukaj še en element, ki igra vlogo še precej pomembnejšega dodatnega katalizatorja eksplozivne reakcije.

Jasno, element z imenom Fernando Torres. Če bi bilo kombinacijo vsega do zdaj naštetega še mogoče načrtovati (sicer težko, a vendarle mogoče), se ta kombinacija z dodatkom vrnitve rdeče-belega sina lahko zgodi le po neverjetnem in skorajda edinstvenem naključju. Kajti ne le da se je najbolj priljubljen nogometaš v Atleticovi zgodovini ravno to zimo vrnil po sedemletnem igranju v Angliji in (na kratko) Italiji, zdaj ima prvič pravico nastopa za svoj novi in hkrati matični klub.

814-12-13-torres re
Reuters

Da, ravno danes. Da, ravno proti Realu. In da bi bila mera polna, ravno na stadionu Vicente Calderon, ki bo gostil nocojšnjo prvo tekmo. Na sobotnem prvenstvenem srečanju še ni smel igrati zaradi birokratskih ovir, smo pa pretekli konec tedna lahko videli vse razsežnosti njegove vrnitve pod domačo streho.

Na primer 45 tisoč navijačev na nedeljski uradni predstavitvi. Ali kilometrske vrste (pri čemer je pretiravanje manjše, kot si mislite) pred klubskimi prodajalnami, v katerih so začeli prodajati drese s številko devetnajst.

Potem pa so tu še rekordi na področju omenjene prodaje, pri ogledih posnetkov predstavitve in tako naprej in tako dalje. Skratka, razsežnosti bi bile težko večje, skupaj z njimi pa lahko nocojšnje srečanje brez zadržkov označimo za enega od vrhuncev dosedanjega dela klubske sezone.

Kaj pa ob vsem tem pravi tekmovalni vidik? Še pred nekaj dnevi bi Real oklicali za absolutnega favorita tako za zmago na današnji tekmi kot za napredovanje ter zelo verjetni el clasico. In to kljub temu da se je po porazu v velikem finalu lige prvakov Atletico na začetku letošnje sezone veselil tako naslova v španskem superpokalu kot zmage na ligaški tekmi. Kraljevi klub je imel za seboj niz 22 zaporednih zmag, do velike večine med njimi je prišel z navdušujočimi predstavami in že zaradi tega dvomov preprosto ni moglo biti.

814-12-13-bale re
Reuters

Toda nato sta se zgodili dve zadevi. Ena je nedvomno Torres, ki ga tudi v tem pogledu nikakor ni mogoče zanemariti. Ravno nasprotno, nocoj bo po vsej verjetnosti debitiral (če temu sploh lahko rečemo tako) in zagotovo si lahko predstavljate, za kakšen naboj bo poskrbela že njegova gola prisotnost. Potem pa je tu še zadeva z imenom Valencia, ki je v nedeljo omenjeni niz prekinila in zagotovo vsaj nekoliko zamajala nedotakljivost belega baleta.

Tako v njegovi lastni glavi kot v glavah nasprotnikov, začenši z današnjim. Real kajpak ostaja favorit, toda stvari so se spremenile in Atletico bo to na krilih evforije ter ob dejstvu, da mu gre že tako ali tako vse bolje, nedvomno skušal izkoristiti.

"Če bo Real želel napredovati, bo moral pokazati še nekoliko več, kot je pokazal ob svojih najboljših nastopih v sezoni. Maksimalno mu bomo zagrenili življenje s skrajnim prizadevanjem, da bi se v četrtfinale uvrstili mi," v en glas poudarjajo v taboru nocojšnjih gostiteljev, medtem ko gostje poudarjajo, da se bodo neposredno po porazu na Mestalli nazaj na noge postavili z zelo jasnim in zelo glasnim sporočilom.

PARI OSMINE FINALA 
Celta – Athletic 2:4
Malaga – Levante 2:0
Villarreal – Sociedad (sreda ob 20.00)
Atletico – Real (sreda ob 21.00)
Almeria – Getafe (sreda ob 22.00)
Valencia – Espanyol (sreda ob 22.00)
Granada – Sevilla (četrtek ob 20.00)
Barcelona – Elche (četrtek ob 22.00)
Povratne tekme bodo prihodnji teden.

Članki iz rubrike