nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

nu
nu
0 20.10.2016 14:30:31

Mračna skrivnost tragedije v Moskvi (video)

Stadion Lužniki v Moskvi je stadion, na katerem je slovenska nogometna reprezentanca pred dobimi sedmimi leti storila velik korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Stadion Lužniki v Moskvi je tudi stadion, ki je v sezoni 2007/08 gistil povsem agleško obarvan finale lige prvakov - Manchester United je po streljanju enajstmetrovk premagal Chelsea. In stadion Lužniki je tudi stadion, na katerem se je na današnji dan pred 34 leti zgodila ena največjih tragedij na športnih prireditvah.

O dogodkih tistega dne leta 1982 se takrat ni veliko govorilo. Tako je pač bilo za železno zaveso. Nekaj skopih informacij za javnost, sodba domnevnim krivcem po hitrem postopku in karavana je ša dalje. Ne da bi kdo posebej vtikal nos v to, kar se je zgodilo.

Kaj se je torej zgodilo? Na tekmi pokala Uefa med Spartakom in nizozemskim Haarlemom je bilo le dobrih 15 tisoč gledalcev, od tega nekaj sto gostujočih navijačev. Bilo je zelo mrzlo, pravzaprav tako zelo mrzlo, da je želel organizator tekmo odpovedati, vendar se Uefa ni strinjala. Na koncu so vse gledalce stlačili v en sektor, ostale pa zaprli, večji del tribun je tako ostal pod ledom.

luzniki tragedija 2


Do tragedije je prišlo, ko je pri vodstvu domačega moštva večina premraženih gledalcev začela zapuščati stadion, tudi za vsega hudega vajene Ruse je bilo enostavno premrzlo. Od tu dalje se razlikujeta dve razlagi: uradna, ki jo je takratna oblast poslala v javnost, in tista, ki so jo začeli kot mozaik sestavljati leta pozneje.

Uradna razlaga pravi, da so v trenutku, ko je večina gledalcev zapuščala stadion, Spartak dosgel drugi zadetek, številni so se obrnili in se želeli vrniti na tribuno, nastal je stampedo, v katerem je življenje izgubilo 66 ljudi.

luzniki tragedija 1


Druga razlaga, ki je rezultat neodvisnih raziskav, pa pravi, da se je nekaj pijanih navijačev zabavalo z metanjem snežnih kep v policiste, ki so stali ob izhodnih vratih. Ko je večina gledalcev že pred koncem začela zapuščati stadion, je policija zmanjšala izhodna vrata in začela preverjati vsakega posebej, saj je želela identificirati prej omenjene izgrednike. Množica ljudi, ki je pritiskali naprej, saj niso vedeli, da policija omejuje izhod, je povzročila stampedo, v katerem naj bi življenje izgubilo več kot 350 gledalcev.

Zanimivo, v javnosti se je pojavila še tretja razlaga, češ da je ena od gledalk v gneči izgubila čevelj, nekaj navijačev se je ustavilo in ji pomagalo pri iskanju, nastal je zastoj in začel se je stampedo.

Prava resnica v takratni Sovjetski zvezi kajpak ni prišla na dan. Leta 1982 je bila v tej državi politična situacija nestabilna. Predsednik Leonid Brežnjev je umiral in oblast se ni želela ukvarjati s smrtjo nekaj deset navijačev. Vseeno je bilo treba krivce najti, jih imenovati in kaznovati.

luzniki tragedija


Praktično brez dokaza, brez prič in brez sojenja so bili obsojeni direktor stadiona Viktor Kokrišev, eden od upravnikov stadiona Juri Pančikin, namestnik direktorja Ljižin in šef policije Korjagin.

Sedem let po tragediji, ko je začel Mihail Gorbačov Sovjetsko zvezo spreminjati v vsaj nekoliko bolj liberalno družbo, je časnik Sovjetski Sport prebil led in objavil raziskovalni članek o tragediji z naslovom: Črna resnica stadiona Lužniki. Vendar pravo resnico bržkone ne bomo izvedeli nikoli.

Leta 1992 so postavili spomenik žrtvam, ob 25. obletnici tragediji, leta 2007, pa sta Spartak in Haarlem odigrala prijateljsko tekmo.

spomenik

Članki iz rubrike