901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 26.09.2014 09:45:01

Vidmar bi bil 54. na svetu

Jure Lešnik
Ko je Nejc Vidmar nedolgo tega presegel dosežek Boška Boškovića iz sezone 1993/94 (takrat primorski vratar gola ni prejel 692 minut), je hkrati začel popotovanje proti obljubljeni deželi, ki so jo v zgodovini brcanja žoge dosegli le redki izbranci.
Na sto tisoče ljudi se je dokazovalo med vratnicama, le 53 pa je doslej uspelo to, da gola na prvoligaških tekmah niso prejeli magičnih 1000 minut.

ŠE DESET MINUT
Vratarja Domžal od vstopa v elitni klub nogometnih nesmrtnikov loči le še piškavih 10 minut. Ki pa se mu bodo – o tem smo prepričani – v soboto vlekle v nedogled. Prizorišče prebijanja magične meje bo stadion Arena Petrol, Vidmarjevi največji sovražniki pa Benjamin Verbič in njegovi celjski soigralci.

Odštevanje do dosežka, ki bi bil v vseh pogledih zgodovinski za slovenski nogomet, se bo začelo ob 17. uri, kot rečeno, Vidmar mora za vstop v klub 1000 mrežo ohraniti nedotaknjeno vsaj deset minut. In čeprav je po kar enajstih tekmah brez prejetega gola do vrha napolnjen s samozavestjo, ni vrag, da se mu bodo kolena vsaj malce tresla. Ko prideš tako blizu tako odmevnega podviga, je pač skorajda nemogoče ostati povsem ravnodušen.

ZADNJI JE BIL VUKČEVIĆ
Če bo Vidmar na celjskem nogometnem objektu presegel mejo 1000 minut brez prejetega zadetka, bo postal prvi v Evropi v tej sezoni, ki mu bo uspelo nekaj takšnega. V preteklem tekmovalnem letu je to uspelo le dvema: nigerijski reprezentant Vincent Enyeama iz Lilla je bil nepremagan 1062 minut, nakar ga je na kolena spravil kar soigralec Simon Kjaer z avtogolom, Fraser Forster pa se je zaustavil pri številki 1256. Anglež, ki danes brani za Southampton, je bil kot član škotskega velikana Celtica nepremagan trinajstkrat zapored, nakar ga je s strelom s 30 metrov končno premagal Jonny Hayes iz Aberdeena.

Kdo bo tisti, ki bo prekinil Vidmarjev sanjski niz, jasno še ni znano, morda bomo odgovor dobili že v soboto. Če bo Ljubljančan tedaj klonil, se bo to zgodilo prvič po 17. maju letos, ko ga je v 92. minuti tekme med Domžalami in Olimpijo premagal črnogorski nogometaš Marko Vukčević.

Potem so sledile tekme z Mariborom, Gorico, Celjem, Zavrčem, Rudarjem, Krko, Koprom, še enkrat Mariborom, Radomljani, Olimpijo in spet Gorico, Vidmar pa se ni dal premagati. Pa čeprav je imel recimo Nik Omladič na voljo enajstmetrovko; Vidmar je ubranil tudi slednjo.

TRETJI "JUGOSLOVAN"?
Če bo 25-letnik, ki je član Domžal že skorajda okroglo desetletje, ostal nepremagan tudi v Celju, ne bo le postal šele 54. vratar v klubu 1000, uspelo mu bo še nekaj zanimivega: postal bo tretji najuspešnejši "Jugoslovan" po številu minut brez prejetega gola.

Na prvem mestu je Adnan Gušo, ki je bil v sezoni 2011/12 v dresu sarajevskega Željezničarja nepremagan 1180 minut, na drugem pa njegov bosanski rojak Ibrahim Mujkić. V sezoni 1999/2000 je slednji kot član Budućnosti iz Banovićev brez gola preživel 1156 minut. Še nekoliko dlje je bil nepremagan Stojan Jordanov (1202 minuti), Bolgar, ki gola v dresu sofijskega CSKA-ja ni prejel od 6. septembra 1970 do 30. maja 1971, posledično se lahko pohvali kot lastnik balkanskega rekorda.

BREZ GOLA KAR LETO IN POL
Če je Jordanov dosežek vsekakor dosegljiv, pa je rekord vseh rekordov ne glede na enkratne Vidmarjeve predstave svetlobna leta stran. Postavil ga je Mazaropi, legendarni Brazilec iz Vasca da Game, ki je bil nepremagan skoraj leto in pol!
Svoj izjemen niz je začel pisati 18. maja 1977, zaključil se je šele 7. septembra 1978! V tem času je minilo kar 1816 minut, kar je dosežek, ki se mu nihče ni niti približal. Evropski rekord znaša 1390 minut, leta 1990 ga je postavil Belgijec Dany Verlinden. To mu je uspelo kot članu Club Bruggeja, pri katerem si je vrsto let kasneje garderobo delil tudi z Nastjo Čehom in Dejanom Nemcem.

Leta 2006 bi Verlindna skorajda prehitel Edwin van der Sar. Če bi Nizozemec na tekmi z Newcastle Unitedom zdržal vsaj 80 minut, bi bil rekorder, toda Peter Løvenkrands je že kaj kmalu po začetku poskrbel, da je tedanji član Manchester Uniteda ostal praznih rok. Rekord se mu je med prsti izmuznil za vsega 79 minut!
Galerija

Članki iz rubrike