sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 01.10.2015 08:14:15

Ranko Stojić: Pušnik? Morava se le bolje spoznati

Grega Wernig
Zadnji trije krogi v Prvi ligi Telekom Slovenije so precej umirili strasti med navijači Olimpije.

Če so slednji pred septembrskim reprezentančnim premorom evforično leteli med oblaki in se pogovarjali le še o tem, s kolikšno prednostjo pred Mariborom bodo zeleno-beli osvojili naslov prvaka, je zdaj večina precej bolj previdna. In umirjena v svojih napovedih.

Ranko Stojić se niti tedaj, ko je Olimpija rušila vse pred sabo, ni želel prepustiti vsesplošnemu navdušenju. "S tako prepričljivimi zmagami se ustvarja lažen vtis o naši moči. Ne, nismo še tako zanesljivi, res pa je, da nam je šlo na zadnjih tekmah marsikaj na roko. Ampak vseeno bi raje videl, da bi zmagovali z manjšo razliko. Morda se sliši nesmiselno, toda dejstvo je pač, da nas čaka še veliko dela," je generalni direktor ljubljanskega prvoligaša v pogovoru za Ekipo SN dejal na začetku septembra. In kot da bi bilo v njegovih tedanjih besedah nekaj preroškega, idila resnično ni trajala dolgo. Že tekma z Gorico je visoki zmagi navkljub dala slutiti, da silovita moč Olimpije upada, obračuna z Zavrčem, na katerem je bil prekinjen niz sedmih zaporednih slavij, in Domžalami preteklo soboto sta to zgolj dokončno potrdila. In kot rečeno, delovala kot ogromen vrč ledeno hladne vode. Evforija se je polegla, strasti umirile.

Tekme v Domžalah zagotovo niso odločili sodniki, krivda je povsem naša. Ko vodiš z 1:0, si ne moreš dovoliti, da ne zmagaš. Mi je pa ta klub (Domžale, op. p.) čuden. Če le pomislim na našo prvo medsebojno tekmo, pa na njihov obračun v Kopru …

NA NEKI NAČIN UTRUJENI
"V preteklosti sem že večkrat poudaril, da smo šele dobro začeli trdo delo in da nas do cilja čaka še ogromno garanja," se je včeraj na naš klic odzval Ranko Stojić. "Tudi ko smo zmagovali s petimi, šestimi zadetki razlike, sem vedel, da to ni normalno. In da predvsem ne bo trajalo v nedogled. Saj ne, da sem prerok ali kaj takšnega, sem pa dovolj izkušen, da sem vedel, kaj se bo zgodilo. Da bo prišlo zahtevnejše obdobje. Zdaj so igrišča že malce slabša, igralci že nekoliko utrujeni, s fizičnim naporom se je povečal tudi psihični. In ko je tako, je nevarno razmišljati, da boš nasprotnike premagoval z levo roko, da boš vedno dominiral tako, kot smo v določenem trenutku," je razpredal srbski funkcionar na začasnem delu v slovenski prestolnici in izpostavil nekaj težav, zaradi katerih je Olimpija rezultatsko padla: "Na neki način so igralci utrujeni. Saj ne, da jim je pošla sapa, kot pribito pa drži, da bodo morali okrepiti psihično moč. Vidi se, da na igrišču niso več tako eksplozivni. V dvobojih niso več tako čvrsti, tako bojeviti. Izpostavil bi tekmo z Domžalami. V prvem polčasu so povedli, in namesto da bi v drugem nato napadli za še drugi gol, so začeli braniti prednost. Bili so premalo nevarni, preveč so se osredotočali na naloge v obrambi. In ne, to ni Olimpija, kakršno smo si zamislili."

stojic 3 gw
Grega Wernig


ŠOLANJE IN NABIRANJE IZKUŠENJ

Kljub vsemu pa Stojić ni zagnal vika in krika. "Kot sem že dejal, serija izjemnih predstav nas je predstavila v napačni luči. Imamo ekipo, ki smo jo začeli graditi šele pred nekaj meseci. Nekateri fantje so že prej igrali skupaj, a proces, s katerim smo začeli, je bil za vse nov. In to terja svoj čas, ne gre čez noč. Vse to je normalno, ni razloga za paniko. Moramo le delati. Trdo garati," je dejal Stojić in v isti sapi poudaril: "Ne nazadnje so ti igralci že dokazali, da premorejo ogromno potenciala in da jim velja zaupati. Če bi se izkazalo, da ne zmorejo, pa bi to pomenilo, da smo za to krivi vsi. Da smo vsi odpovedali, ne le peščica njih. Zdaj smo dve, tri tekme odigrali slabše … Nismo bili dovolj dobri. Moramo se dvigniti, moramo se izboljšati. Ampak, ne pozabimo: igrali smo s kluboma, ki sta vse prej kot slaba. Zavrč smo morda celo premalo spoštovali glede na njegove trenutne zmožnosti. Za Domžale to ne velja. Veste, vse to je šola. Šolamo se in nabiramo izkušnje, ki nam bodo v prihodnje prišle še kako prav. Tudi ko bomo igrali v Evropi."

Kar zadeva glavnega trenerja, je dejstvo, da daje svoj maksimum. Ima sicer svoje ideje in svojo strategijo, a daje vse od sebe. Morava se še malce spoznati … Kristalno jasno je, da je globalna strategija tega, kako mora Olimpija igrati, v prvi vrsti moja.

REKEL JE, DA JE ZASKRBLJEN
Po zadnji tekmi Olimpije je v javnosti odmevalo predvsem delo, ki ga je na stadionu ob Kamniški Bistrici opravil sodnik Mitja Žganec. Slednji je oškodoval obe ekipi, predvsem pa je sodil tako, da je razjezil vse, ki so tako ali drugače spremljali derbi Ljubljanske kotline. Tudi Stojića, ki pa ne glede na vse ni želel z vsemi orožji udariti po Žgancu. Ampak to ne pomeni, da ni povedal, kar mu je ležalo na duši.
"Iskren bom. Sem nov obraz na tej sceni in moram se obnašati temu primerno. A hkrati moram misliti na svoj klub. In na njegov ugled in na to, kako se nekateri drugi obnašajo do njega. Vem, da ne bi bilo dobrodošlo, če bi zdaj na dolgo in široko razpredal o tem, kaj je počel sodnik. Ampak bom iskren. In zato bom poudaril, da se ni zgodilo prvič, da smo bili obravnavani na način, ki si ga ne zaslužimo. Da ne bo pomote – od nikogar nočemo in ne zahtevamo ničesar. Nočemo, da bi nas kdorkoli favoriziral. Niti enega meta iz avta nam nihče ne sme podariti!" je odločno poudaril prvi "operativec" Olimpije: "Hočemo le spoštovanje, ki pa ga od določenih ljudi, ki odločajo, ne dobivamo. Tekme v Domžalah zagotovo niso odločili sodniki, krivda je povsem naša. Ko vodiš z 1:0, si ne moreš dovoliti, da ne zmagaš. Mi je pa ta klub (Domžale, op. p.) čuden. Če le pomislim na našo prvo medsebojno tekmo, pa na njihov obračun v Kopru … Pred tokratnim gostovanjem sem prvemu možu zveze rekel, da sem zaskrbljen. Ampak resnično nočem kritizirati in zagotovo ne iščem alibijev. Edino, kar drži kot pribito, je to, da nismo bili dovolj dobri. To je glavni razlog za remi. Kritiziranje je zadnje, kar bi si želel. Želim le poudariti, da hočemo, da nas odgovorni obravnavajo kot vse druge. Vem, da je Olimpija v zadnjih letih v slovenskem nogometu izgubila vpliv, a mi ga niti nočemo. Zgolj spoštovanje ljudi, ki odločajo. Do njih smo korektni, kolikor smo le lahko, naj bodo torej tudi oni do nas." Misli o sodnikih in sojenju pri nas je Stojić vendarle strnil s pozitivnimi besedami: "Ne glede na to, kar sem rekel, moram poudariti, da je sojenje v Sloveniji vseeno izjemno dobro. Desetkrat boljše v primerjavi z jugovzhodno Evropo. Pa tudi boljše kot recimo v Franciji. Ko sem govoril, kar sem, sem imel bolj v mislih spoštovanje do mojega kluba ... Sodniki v Sloveniji pa so res na visoki ravni."

stojic 2 gw
Grega Wernig

NE GLEDE NA TO, KDO JE TRENER
Za konec se preprosto nismo mogli izogniti tudi nekoliko delikatnemu vprašanju. Kdor je v Ljubljani vsaj nekoliko bolj vpet v delovanje tukajšnjega prvoligaša, je hote ali nehote že naletel na govorice, da pri Olimpiji menda ni vse tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled. Šušlja se predvsem o trenjih na relaciji med Stojićem in glavnim trenerjem Marijanom Pušnikom, a seveda ne toliko zaradi rezultatov, Olimpija vendarle vodi na lestvici, bolj zaradi nekaterih drugih dejavnikov. Generalni direktor zmajev se vprašanju ni izognil.
"Ko govorim o trenerju, vedno govorim o celotnem strokovnem štabu. Trener je zgolj glavni mož, toda nogometaše vodi celotna strokovna ekipa. In kar zadeva slednjo, moram poudariti, da sem zelo zadovoljen s tem, kako opravlja svoje delo. Le redkokdaj se govori o njem, toda izpostaviti moram recimo tudi Srdjana Djordjeviča, ki je poleti poskrbel, da so fantje res odlično telesno pripravljeni," je uvodoma dejal Stojić in nadaljeval tudi z Marjanom Pušnikom: "Kar zadeva glavnega trenerja, je dejstvo, da daje svoj maksimum. Ima sicer svoje ideje in svojo strategijo, a daje vse od sebe. Morava se še malce spoznati … Kristalno jasno je, da je globalna strategija tega, kako mora Olimpija igrati, v prvi vrsti moja. Želim gledati napadalno in učinkovito Olimpijo. Ne glede na to, kdo je njen trener. Z Marijanom Pušnikom sem zadovoljen. Ni vse super, ni vse dobro, ampak sem zadovoljen. Nimava problemov, se morava pa bolje spoznati."

Članki iz rubrike